Cresterea rapida a numarului cazurilor de accident vascular cerebral la nivel mondial este ingrijoratoare. Un milion de persoane sufera anual atacuri cerebrale in Uniunea Europeana, iar numarul acestora este in crestere. De aceea ar trebui sa fim mai bine informati si mai putin indiferenti la starea de sanatate, sa nu ignoram semnele unui accident accident vascular cerebral. Daca nu ucide, accidentul vascular cerebral lasa in urma sa sechele motorii invalidante!
Accident vascular cerebral (AVC)
Deficit neurologic cauzat de afectarea unui vas cerebral. Accidentul vascular cerebral este produs prin deficienta de irigare cerebrala, de obicei determinata de cheagurile formate in artere si care blocheaza circulatia normala a sangelui spre creier (accident vascular ischemic) sau, prin spargerea unui vas de sange din creier si aparitia unor hemoragii (accident vascular hemoragic). Celulele nervoase din zona sunt afectate si pot muri in cateva ore. Rezultatul este ca acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat. De aceea, cu cat tratamentul medical este aplicat cat mai curand, cu atat mai putine celule nervoase vor fi afectate permanent.
Semnale si simptome in AVC
Un accident vascular cerebral prezinta unele semnale si simptome de alarma, care insa, difera de la o persoana la alta in functie de localizarea cerebrala: varsaturi, durere de cap violenta, ameteala, vertij, pareza (amorteala la nivelul fetei), pierderea echilibrului sau a coordonarii miscarilor, dificultate la mers, slabiciune sau amorteala instalate brusc (in special pe o jumatate a corpului, brat si picior), pierderea brusca a memoriei, dificultati de vorbire, stare de confuzie, imposibilitatea de a intelege ceea ce se vorbeste in jur, privire incetosata sau vedere dubla, voma, tulburari de inghitire brusc instalate, salivare excesiva, stare de somnolenta. Dat fiind faptul ca accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala, vor fi luate masuri de urgenta, numai in mediu intraspitalicesc si numai de catre medicul specialist.
Factori de risc in AVC
Un accident vascular cerebral survine in special la persoanele cu boli cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala - In comparatie cu oamenii care au tensiune arteriala normala, pacientii cu tensiune mai mare de 160 mmHg sistolica si 95 mmHg diastolica au un risc de sapte ori mai mare de a face accident vascular cerebral. Evolutia in timp a hipertensiunii arteriale duce la afectarea cordului cu dispnee la efort, cardiopatie hipertensiva, hipertrofie ventriculara stanga, scleroza coronarelor, angina pectorala, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, accident vascular cerebral.
Hipercolesterolemia familiala constituie un factor de risc major in aterogeneza si accidente vasculare.
Ateroscleroza - Pe peretele vascular se depun molecule de LDL "colesterol rau", trigliceride si saruri de calciu, ingrosandu-l. Diametrul arterelor se micsoreaza, se poate ajunge chiar la obstruarea lor, aportul de oxigen si nutrienti in organele afectate se reduce considerabil, fapt ce reprezinta cauza de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Varsta si sex - Dupa varsta de 55 ani, riscul de AVC se dubleaza sau se tripleaza la fiecare decada, barbatii fiind cei care fac mai frecvent accident vascular ischemic.
Diabetul creste semnificativ riscul de infarct miocardic si AVC, prin accelerarea aterosclerozei si prin influentarea cresterii colesterolului din sange.
Un mod de viata nesanatos, alimentatia incorecta (cu exces de grasimi, dulciuri, aditivi alimentari), viata sedentara, obezitatea, lipsa exercitiilor fizice conduc spre boli cardiovasculare si AVC. Pe termen lung, fumatul duce la hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral.
La marii bautori de cafea (sase cesti pe zi) riscul bolilor cardiovasculare este de 2-3 ori mai mare dacat la alte persoane. Accidentele vasculare cerebrale se intalnesc de 5 ori mai des la bautorii de alcool dacat la nebautori.
Diagnostic in AVC
Accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala, diagnosticul si tratamentul se efectueaza numai in spital. Examinarea clinica de catre un specialist este obligatorie. La recomandarea acestuia se efectueaza examinarea imagistica (CT- computer tomograf), analize de laborator, ECG (electrocardiograma), echocardiografie, echografie Doppler, pentru stabilirea diagnosticului de accident vascular cerebral, de diferentiere intre accident vascular ischemic si accident vascular hemoragic si pentru instituirea unui tratament corect si eficient.
Tratament naturist - Prevenirea unui AVC si recuperarea dupa un AVC
Intr-o privire generala, tratamentul preventiv are trei obiective:
(1.) Reducerea factorilor de risc vasculari si diminuarea procesului patologic.
(2.) Prevenirea recidivelor dupa un AVC (preventia secundara).
(3.) Diminuarea leziunilor cerebrale secundare mentinand o irigare sanguina suficienta si reducerea edemului cerebral. Stilul de viata joaca un rol foarte important in prevenirea unui AVC, recuperarea dupa un AVC si prevenirea recidivelor, prin controlul factorilor de risc ce contribuie la ingustarea si degradarea arterelor.
— Mergeti la control medical in mod regulat! Controlul periodic si tratamentul corect al hipertensiunii arteriale fac parte din masurile elementare de prevenire a unui AVC. Prin analize medicale, verificati-va in mod regulat nivelul de colesterol si trigliceride si valorile glicemiei.
— Supravegheati-va greutatea! Obezitatea cu 20% sau mai mult peste greutatea ideala aduce un risc semnificativ de ateroscleroza, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic si accident vascular cerebral.
— Reduceti stresul! Stresul agraveaza bolile cardiovasculare, insa, prin tehnici de relaxare si un program regulat de exercitii fizice (mers pe jos, exercitii fizice in aer liber) puteti obtine efecte pozitive in prevenirea infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.
— Depresia! Dupa un AVC, mania, teama si depresia pot fi prezente, insa discutiile libere cu medicul, psihologul, cu familia sau cu prietenii, pot ajuta bolnavul sa le depaseasca.
— Eliminati cafeaua, alcoolul si tigarile! Acestea cresc tensiunea arteriala si riscul de accident vascular cerebral.
— Mancati sanatos! Alimentatia excesiva si alimentele care contin grasimi saturate si colesterol (carne grasa, mezeluri, unt, grasimi animale) conduc la ingustarea arterelor, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral. O dieta saraca in grasimi animale amelioreaza vascozitatea sangelui, scade colesterolul, scade tensiunea arteriala. Mancati putin si des, mai ales alimente cu continut hipocaloric. Reduceti sarea din alimentatie, o dieta bogata in sare favorizeaza cresterea presiunii sanguine. Faina alba si zaharul au efect aterosclerotic, de aceea folositi faina integrala, iar ca indulcitor folositi mierea de albine.
Mancati multe fructe si legume, acestea contin antioxidanti, nutrienti care ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor. Consumati somon, macrouri, sardele, pesti care contin acizi grasi Omega 3, foarte utili in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare. Optati pentru carne slaba (pui, curcan), uleiuri vegetale nerafinate (ulei de masline, de floarea soarelui, de porumb, de samburi de struguri). Consumati cantitati rezonabile de branzeturi si preferati produsele lactate degresate sau semidegresate. Este de preferat dieta bogata in fibre, dieta preponderent vegetariana (legume, fructe, cereale integrale), dieta care ajuta la scaderea colesterolului (fibrele alimentare reduc absorbtia colesterolului alimentar in intestin), ajuta la ameliorarea aterosclerozei si la scaderea tensiunii arteriale.
Produse naturiste CaliVita utile in prevenirea AVC
RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3x1 capsule/zi
GARLIC Caps - 3x1 capsule/zi
OMEGA 3 (ulei de somon) - 3x1 capsule/zi
MEGA qPROTECT - 3x1 tablete/zi
RESVERATROL PLUS - 3x1 capsule/zi
Produse naturiste CaliVita utile in recuperarea dupa AVC si prevenirea recidivelor
RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3x1 capsule/zi
MEGA Co Q10 - 3x1 capsule/zi
OMEGA 3 (ulei de somon) - 3x1 capsule/zi
NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi
OXY MAX (oxigen molecular) - Oxigenoterapie (oxiterapie) : de 2 ori/zi, dimineata si la pranz, dilutii crescatoare zilnice, incepand cu 5 pana la 15 picaturi, in cate 100 ml apa plata.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro