Ameteala (vertigo) este un simptom frecvent si deseori alarmant. Cuvantul ameteala este folosit pentru a descrie o varietate de senzatii incepand de la o usoara lipsa de echilibru pana la vertij puternic, cand persoana respectiva are impresia ca se invarte lumea in jurul ei. Adesea ameteala dispare de la sine, dar poate avea consecinte pe termen lung, indeosebi daca duce la tulburari de echilibru si la caderi.
Ameteala poate fi prezenta si la persoane sanatoase (ameteala fiziologica) la schimbarea brusca a pozitiei, la aplecarea si apoi ridicarea brusca a capului, la rotirea ochilor dupa obiecte, la privirea de la mare altitudine, in cazul purtarii unor ochelari cu dioptrii nepotrivite, in timpul sarcinii, in timpul calatoriei cu masina, cu avionul sau cu vaporul, dupa o masa copioasa sau cand ne este foame, la schimbari bruste de temperatura sau de presiune atmosferica, la o emotie puternica, la stres.
Ameteala (vertigo) nu reprezinta un diagnostic, dar este un semn al unor dezechilibre in organism, a unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. De aceea, la primele semne de ameteala, este necesara prezentarea la medic pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat, pentru restabilirea starii de sanatate.
Vertijul este o senzatie eronata de deplasare a obiectelor din jur sau a bolnavului insusi in spatiu, descrisa frecvent cu sens rotator (vertere = a se roti) si mai rar ca balans in sens vertical sau orizontal sau ca un sentiment de cadere iminenta. Aceasta perturbare subiectiva de echilibru se insoteste frecvent de anxietate si de manifestari vegetative intense, dintre care greata si varsaturile. Existenta vertijului impune precizarea cat mai completa a diagnosticului, prin investigatii minutioase. Principalele caracteristici ale vertijului, care il diferentiaza de pseudovertije sunt urmatoarele: Modul de debut, care poate fi brusc, in plina sanatate aparenta, sau precedat de cefalee cu localizari diferite. Evolutia poate fi in criza unica, paroxistica, autolimitata in timp, sau in crize multiple, repetate pe o perioada indelungata.
Factori agravanti sau amelioranti ai vertijului: miscarile bruste ale capului accentueaza simptomatologia, in timp ce pozitia imobila in cursul accesului are efect atenuant. Fenomenele asociate caracteristice sunt tulburarile psihice: anxietatea adesea extrema, tulburari vegetative (paloare, transpiratii, tremuraturi ale extremitatilor si indeosebi greata, varsaturi) si tulburari cohleare, ce constau in acufene (tinitus, tinnire = a suna, tiuit in urechi) si hipoacuzie de perceptie unilaterala sau bilaterala. Prezenta tulburarilor vizuale, ca de exemplu diplopia, orienteaza asupra originii centrale (la nivelul sistemului nervos central) a leziunii vestibulare. In perioada dintre accese, simptomatologia este redusa la instabilitate ortostatica, cu falsa senzatie de ebrietate si dezechilibru la mers. Uneori acestea sunt singurele manifestari vertiginoase, crizele paroxistice lipsind.
Sindromul Meniere (boala Meniere) este raspunzator de circa 5% din cazurile de ameteala si pentru 10-15% din cazurile de vertij. Boala Meniere de etiologie inca neprecizata corespunde unei distensii a labirintului membranos (al urechii) prin acumulare anormala de endolimfa. Din punct de vedere clinic se caracterizeaza prin vertij orizontalorotator (senzatia ca toata camera se invarteste), acompaniat de greata si varsaturi, surditate unilaterala de perceptie, zgomote auriculare (tinitus) cu tonalitate inalta si evolutie paroxistica in crize de scurta durata (de la cateva minute la cateva ore). In intervalul dintre crize exista o senzatie de instabilitate la mers, o fatigabilitate anormala si un sentiment permanent de anxietate. Pe masura repetarii crizelor (la intervale de saptamani sau luni), hipoacuzia si zgomotele auditive (tinitus) se accentueaza.
Ameteala si vertijul pot fi consecintele unei circulatii sanguine deficitare in care sufera nu numai inima ci si vasele sanguine care alimenteaza creierul si urechea interna, situatie in care celulele nervoase sunt lipsite de oxigen, astfel ca acestea vor functiona defectuos, ceea ce duce la pierderea orientarii in spatiu, a echilibrului, la ameteli si vertij. Dar nu toate ametelile si vertijul pot fi puse pe seama urechii interne. Antecedentele personale fiziologice la femeie privesc tulburarile de ciclu menstrual si menopauza, cauze ale unor ameteli sau vertij. Antecedentele personale patologice semnificative, cauzatoare de ameteala si vertij, sunt foarte importante in diagnostic. Afectiuni ORL (sinuzite, otite, labirintite), episoade febrile recente, afectiuni digestive parazitare (giardioza), tratamente medicamentoase recente (cu psihotrope, diuretice, antiinflamatoare nesteroidiene, chinina, anticonceptionale orale etc.), indigestie, constipatie, intoxicatii cronice cu alcool, tutun, conditii de munca in mediu toxic (de exemplu, este recunoscut faptul ca apar vertije consecutive intoxicatiilor cu oxid de carbon la soferii care lucreaza in spatii insuficient aerisite).
Hipotensiune ortostatica, atunci cand persoana se ridica brusc in picioare tensiunea scade sub anumite limite si creierul nu mai este irigat corespunzator, este lipsit de oxigen. Diabet, un diabet stabilizat cu fluctuatie mica a glucozei in sange produce rareaori vertij, dar la fluctuatii mari ale nivelurilor de glucoza in sange ameteala este frecventa. Spondiloza cervicala, induce ameteala atunci cand capul se apleaca si comprima o artera care, la randul ei, este ateromatoasa. Boli cardio-vasculare, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, tulburari ale circulatiei sanguine cerebrale, tulburari ale ritmului cardiac, un accident ischemic trecator (obstructia partiala sau intermitenta a circulatiei cerebrale), anemie. Un hematom intracerebral (mai ales dupa un traumatism) sau prezenta unei tumori cerebrale.
Tratament naturist in ameteala si vertij
Putine situatii sunt mai deranjante si potential mai periculoase decat ameteala si vertijul. Persoanele in varsta sufera de ameteala sau de tulburari de echilibru mult mai frecvent, dar aceste probleme pot afecta persoane de toate varstele.
— Alimentatia - foamea poate fi un factor declansator al ametelii la multe persoane, in timp ce in cazul altor persoane chiar mancatul poate declansa ameteala. Ameteala corelata cu foamea poate sugera o hipoglicemie, in timp ce ameteala dupa o masa poate fi provocata de procese digestive care "fura" o anumita cantitate de sange din creier. Pentru a imbunatati circulatia in micile capilare, din dieta alimentara vor fi excluse grasimile animale.
— Diminuati consumul de sare - crizele de ameteala sunt insotite de tiuituri sau zgomote in urechi (acufene, tinitus), iar surzenia poate fi cauzata de boala Meniere, care apare atunci cand in urechea interna se acumuleaza lichid. Un regim hiposodat poate contribui la diminuarea cantitatii de lichid care provoaca crizele de vertij.
— Beti multa apa - este necesara o hidratare corespunzatoare, minim 1 ½ - 2 litri de lichide/24 de ore. Chiar si o usoara deshidratare poate cauza scaderi ale presiunii sangelui, care duc la ameteli.
— Verificati lista cu medicamentele pe care le consumati, s-ar putea ca unele dintre ele sa va produca ameteli, de aceea consultati medicul dumneavoastra; in unele cazuri, este suficienta schimbarea medicamentelor, pentru ca ametelile sa apara mai rar sau chiar sa dispara.
— Si alcoolul este un drog - ameteala si adevaratul vertij sunt, desigur, efecte cunoscute ale excesului de alcool. Aceste efecte insa, pot fi foarte riscante in caz ca amestecati alcoolul cu unele medicamente.
— Stresul emotional tinde sa inrautateasca tulburarile de la nivelul urechii interne. Daca aveti vertij sau simple ameteli, mai frecvent decat de obicei, iar medicul a exclus unele cauze fizice, acesta poate fi un semn ca aveti nevoie de o destindere. Faceti-va timp pentru plimbari lungi, dar usoare. Practicati respiratia profunda cateva minute zilnic. Sau pur si simplu relaxati-va din cand in cand. Crizele de panica sunt asociate cu senzatia de ameteala datorata hiperventilatiei.
— In caz ca ati trecut recent printr-o raceala, nu fiti surprins daca veti avea o ameteala. Virusurile care provoaca racelile calatoresc uneori catre urechea interna si astfel induc vertij. Situatia se remediaza de obicei in cateva luni.
— Daca simtiti ca sunteti pe cale sa ametiti, stati complet linistit si nu miscati capul. In felul acesta tensiunea arteriala se stabilizeaza, iar urechea interna isi recapata echilibrul. Totusi, daca ameteala persista, asezati-va usor pe scaun, veti fi mai putin in pericol decat stand in picioare atunci cand totul se invarteste in jur.
— Daca aveti hipotensiune posturala, sangele tinde sa se acumuleze in picioare, fapt ce duce la o diminuare a fluxului sanguin spre creier, de unde rezulta ameteala si vertijul. Facand o flexiune a muschilor picioarelor inainte de a va ridica in picioare, de exemplu prin incrucisarea repetata a picioarelor, ajutati la impingerea sangelui inapoi in circulatie.
— Dimineata, coborati mai intai picioarele peste marginea patului si ridicati-va in pozitia sezand. Asteptati un minut sau doua, apoi sculati-va in picioare. Aceasta manevra acorda timp suficient pentru ca presiuea sangelui sa se regleze, ceea ce poate preveni ameteala.
— Exercitiile fizice usoare, efectuate zilnic, in aer liber, sunt de mare folos pentru imbunatatirea circulatiei sanguine (inclusiv in urechea interna), pentru sanatatea fizica si psihica a organismului, pentru a conserva atat forta muschilor, cat si echilibrul.
— Consumati produse naturiste care rezolva multe probleme de sanatate - ale sistemului circulator, nervos, ORL, diabet etc. - afectiuni care produc stari de ameteala si vertij.
Oxy Max (oxigen molecular) - Oxigenul este elixirul vietii si este absolut indispensabil pentru buna functionare a tuturor celulelor organismului. Oxigenul molecular ajuta la suplimentarea cu oxigen a tesuturilor, imbunatateste toate procesele fiziologice si metabolice. In lipsa oxigenului se instaleaza confuzie in gandire, ameteli si vertij, depresie, astenie, imunitate deficitara, organismul este susceptibil la imbolnaviri (infectii, afectiuni multiple, cancer).
Mega qProtect - Contine Ginkgo biloba, antioxidanti si Coenzima Q10, intensifica atat circulatia fluxului sanguin spre creier, cat si circulatia periferica, actioneaza pe artere, vene si capilare sanguine (inclusiv la nivelul urechii interne). Acest produs naturist este extrem de util in afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica, angina pectorala), acufene, tulburari de echilibru, migrene, ameteli, vertij.
Super Soya Lecithin - Lecitina este un produs natural care are un rol foarte important in nutritia celulelor nervoase, participa la buna functionare a neuronilor si la transferul impulsurilor nervoase. Lecitina (produs naturist) este un excelent tonic pentru organism, de aceea este recomandata ca tratament pentru reglarea functiilor organismului, a sistemului nervos, cardiovascular etc., astfel inlatura multe din cauzele ametelilor si vertijului.
Zen Thonic - Ingredientul principal al acestui produs naturist este sucul de Garcinia Mangostana ("fructul lui Dumnezeu" sau "Imparatul fructelor") cu efecte extraordinare asupra sanatatii, creste vitalitatea si energia organismului, reduce actiunea distructiva a radicalilor liberi si procesele inflamatorii la toate nivele organismului, este foarte eficient in boli cardio-vasculare, ale sistemului nervos, digestiv, respirator, ORL, cancer, stari febrile etc. (cauze ale ametelilor si vertijului).
Produse naturiste CaliVita eficiente in caz de ameteala si vertij
OXY MAX (oxigen molecular) - de 3 ori/zi, dilutii crescatoare zilnice, incepand cu 5 pana la 20 picaturi, in cate 100 ml apa plata.
MEGA qPROTECT - 3x1 tablete/zi.
SUPER SOYA LECITHYN - 3x1 capsule/zi.
ZEN THONIC - 30 ml de 3 ori/zi.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro