Boala Parkinson, dupa numele Dr. J. Parkinson care a descris-o prima data in 1817, este boala in care are loc o rigiditate musculara generalizata, insotita uneori de tremuraturi caracteristice mai ales la maini si la picioare. Boala Parkinson este o boala degenerativa si progresiva a sistemului nervos in care are loc degenescenta neuronilor care produc dopamina . Dopamina, neurotransmitator implicat in controlul miscarilor voluntare, este produsa de substanta neagra (locus niger), o sectiune pigmentata cu negru a ganglionilor bazali. Simptomele bolii devin evidente pe masura ce boala progreseaza si cand 70-80% din celulele producatoare de dopamina au fost distruse.
Parkinsonism - Cel mai comun tip de parkinsonism este boala Parkinson pe care o au aproximativ 85% dintre bolnavii diagnosticati ca fiind suferinzi de Parkinson. Cand leziunea nervoasa este degenerativa, este cert vorba de boala Parkinson. Restul de 15% au forme mai rare de Parkinson, cum ar fi tremurul esential, degenerarea corticobazala, atrofia sistemica multipla, paralizia supranucleara progresiva, Parkinson vascular si dementa cu corpi Lewy. Encefalita letargica este de asemenea o cauza a parkinsonismului: parkinsonismul postencefalitic apare uneori dupa ani de zile de la puseul acut de encefalita. Exista si alte cauze de parkinsonism mai rar intalnite: intoxicatii cu metale grele, intoxicatii cu droguri (cocaina, ecstasy, heroina), intoxicatii cu medicamente (antipsihotice si neuroleptice), neurotoxinele componente ale acestora provocand moartea neuronilor (celule nervoase) producatori de dopamina din substanta neagra (locus niger). Aproximativ 85% din bolile cronice sunt rezultatul actiunii radicalilor liberi, in cazurile cele mai grave, afectarea acestora asupra celulei se extinde pana la nivel de ADN si provoaca diferite boli degenerative, printre care si boala Parkinson. Desi stim ca boala Parkinson rezulta de pe urma pierderii dopaminei din creier, nu stim de ce anume se intampla acest lucru, de aceea cercetatorii au sugerat ca boala Parkinson ar putea avea drept factori determinanti mai mult decat o singura boala, rezultand astfel din cauze multiple.
Simptome in boala Parkinson - Boala Parkinson este o afectiune neurologica progresiva caracterizata prin trei simptome principale: tremuraturi musculare in stare de repaus, rigiditate musculara si incetineala a miscarilor, simptome care se datoresc unui deficit de dopamina la nivel cerebral. Tremurul sau "tremur de repaus", se produce atunci cand partea din corp afectata sta in repaus si se atenueaza cand ea devine activa. Tremuratul este o miscare ritmica involuntara a unei parti a corpului. Tremuratul in stare de repaus afecteaza de obicei degetele de la maini si mainile, inaintea picioarelor. El apare de obicei pe o parte a corpului si se transmite cu timpul si celeilalte parti. Miscarile involuntare pe care bolnavul le prezinta se accentueaza la emotii si dispar in somn si in timpul efectuarii miscarilor voluntare. Rigiditatea pe care persoana cu Parkinson o percepe ca pe o stare de intepenire, poate cauza modificari ale posturii, iar bolnavii pot simti ca au umerii adusi sau spatele cocarjat, cu tendinta de a indoi bratele si picioarele, la coate, solduri si genunchi. De asemenea, multi bolnavi au dureri mai ales la gat, umeri si brate. Ca rezultat al simptomelor de rigiditate si lentoare a miscarilor bolnavii de Parkinson constata ca miscarile lor le dau o senzatie de intepenire, devin necoordonate si mai dificil de initiat si au nevoie de mai mult timp pentru a le desfasura pana la capat (ingreunarea scrisului de mana, dificultati de intoarcere, de ridicare de pe scaun, de intoarcere de pe o parte sau alta in pat).
Aspectul bolnavului de Parkinson este caracteristic: expresie faciala cazuta (fata stearsa, inexpresiva, cu mobilitate anormal de scazuta a muschilor, rigiditatea faciala), pastrarea echilibrului corpului este redusa , mersul rigid cu pasii mici, cu corpul aplecat inainte si cu lipsa miscarilor normale ale mainilor in timpul mersului. Boala Parkinson se poate extinde la faringe, ceea ce duce la slabirea tonusului muscular local si cauzeaza greutate la mestecat si inghitit. Multi bolnavi au dificultati de comunicare: motricitatea vorbirii, compunerea expresiilor faciale si folosirea limbajului corporal.
Constipatia devine o problema pentru bolnavul cu boala Parkinson: datorita lipsei miscarilor si rigiditatii generale care afecteaza muschii abdominali, intestinul gros nu mai este stimulat corespunzator pentru a functiona corect, iar datorita problemelor de masticatie si inghitire, unele persoane bolnave de Parkinson ajung sa nu mai consume fibre alimentare (legume, fructe, cereale, paste fainoase). Tulburarile psihice lipsesc la inceputul bolii, unii bolnavi au un psihic nealterat pana la sfarsit. La altii, apar semnele unei ideatii lente (bradipsihie) sau ale unui deficit al functiilor intelectuale, uneori apare o instabilitate afectiva, oboseala si stari depresive accentuate, care pot exacerba tremurul.
Boala incepe treptat, la inceput cu un tremurat sau o incetineala in miscarile unuia dintre membre, bolnavul observa mai ales o pierdere a indemanarii degetelor mainii. Simptomele se transmit membrului de pe aceeasi parte a corpului, iar dupa niste ani si celeilalte parti. Afectiunea are tendinta de agravare si bilateralizare, evolutia facandu-se in majoritatea cazurilor lent, in decurs de mai multi ani, infirmitatea instalandu-se dupa aproximativ 10-15 ani.
Tratament naturist in boala Parkinson - Intrebarea care se pune este daca boala Parkinson este o boala fatala. Cu tratamentele din zilele noastre, in majoritatea cazurilor perspectivele de longevitate sunt aproximativ aceleasi ca pentru toti oamenii in general, insa, cu exceptia unor cauze toxice, toate cazurile de parkinsonism sunt evolutive si necesita un tratament continuu, care se prelungeste pe toata durata vietii. Bolnavul care sufera de boala Parkinson trebuie sa faca eforturi personale, sa fie optimist, sa aibe un psihic bun, toate acestea fiind cheia succesului in tratamentul acestei boli. Boala Parkinson poate fi incetinita in evolutie prin schimbarea modului de viata, alimentatie sanatoasa, hidratare suficienta, odihna suficienta, miscare (exercitiu fizic, miscari ritmice pe muzica, mers pe jos, miscari sub apa) in limita posibilitatilor si cu pauze dese, deoarece acesti bolnavi obosesc repede.
Toate acestea se vor face sub supraveghere specializata, avand ca scop tonifierea muschilor pentru a asigura independenta motorie a pacientului cat mai mult posibil (neexersarea musculaturii duce la reducerea marimii ei si agravarea contracturii musculare). Baia calda si masajul medical specializat sunt indicate si in bolile sistemului nervos, mai ales atunci cand functia locomotorie este tulburata, pentru relaxarea musculaturii si usurarea spasmelor musculare. Din cauza dificultatii de a inghiti, multi bolnavi de boala Parkinson prezinta deshidratare cronica, de aceea este necesar ca acestia sa bea suficiente lichide pana urina devine aproape incolora.
Rhodiolin (Rhodiola rosea) - Cres te semnificativ secretia de serotonina, dopamina, epinefrina, astfel amelioreaza starile depresive, i mbunatateste c oncentrarea mentala , memoria, usurand efortul intelectual (efect anti-depresiv). Ajuta in boli psihice si neurologice: depresia, paranoia, schizofrenia, boala Parkinson, accidente vasculare cerebrale etc.
Noni (Morinda citrifolia) - Produs naturist eficient in afectiuni neuro-psihice: boala Parkinson, Alzheimer, nevroze diverse , leuconevraxita, accidente vasculare cerebrale in faza recuperatorie, insomnii, sindromul oboselii cronice, astenie, depresie, cefalee, migrene etc.
Super Coenzima Q10 Plus (sau Coenzima Q10) - Coenzima Q10 este un antioxidant cu efecte neuroprotectoare si care, in doze mari, poate incetini evolutia bolii lui Parkinson.
Vitamin E - Are influenta benefica asupra sistemului nervos si muscular: depresie, anxietate, amelioreaza crizele bolnavilor de Parkinson prin relaxarea musculaturii.
Super Soya Lecithin - Lecitina este un produs natural care joaca un rol foarte important in nutritia celulelor nervoase, este o componenta fundamentala a stratului de mielina (invelis de aparare a celulelor si fibrelor nervoase). Fosfolipidele din lecitina participa la transferul impulsurilor nervoase, la buna functionare a neuronilor, stimuleaza toate functiile creierului.
Senior Formula - Prin continutul sau complex (Ginkgo biloba, vitamina E, vitamina C, beta caroten, vitaminele complexului B, superoxid dismutaza, minerale, extract de seminte de struguri si scoarta de pin) ajuta la functionarea optima a sistemului nervos, muscular, cardiovascular etc.
Produse naturiste CaliVita eficiente in boala Parkinson:
RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3-6 capsule/zi.
NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3-6 capsule/zi.
SUPER Co Q10 PLUS (sau Coenzima Q10) - 3x1 capsule/zi.
VITAMIN E 100 UI - 3x1 capsule/zi.
SUPER SOYA LECITHIN - 3x1 capsule/zi.
SENIOR FORMULA - 3x1 tablete/zi.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro