0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Ciroza hepatica - tratament naturist

Cirozele hepatice sunt suferinte cronice cu evolutie progresiva, caracterizate prin interesarea difuza a ficatului, prin modificarea structurala a acestuia, cu aparitia semnelor de hipertensiune portala si insuficienta hepatica. Ciroza: scleroza a ficatului, instalata dupa inflamatia lui cronica, prin distrugerea unei portiuni de celule active si inlocuirea acestora cu tesut fibros si este urmata adesea de atrofia organului. Denumirea de ciroza a fost introdusa de Laennec, ea deriva din cuvantul grecesc kirros, care inseamna culoare galbena-ruginie.

Cauzele cirozelor
In principal, trei factori determina mai frecvent ciroza hepatica: hepatita virala (hepatita B si hepatita C), alcoolul (ciroza alcoolica) si colestaza (ciroza colestatica)). Alte cauze: factori nutritionali, toxici, intoxicatie medicamentoasa, tezaurizari metalice (cupru, fier).

  • Hepatita cu virus B este o boala transmisa prin transfuzii de sange, prin materiale nesterile din chirurgie, acupunctura, stomatologie, explorari invazive, tatuaje, piercing, prin contact heterosexual sau homosexual. Hepatitele virale B pot sa dispara spontan in 90% din cazuri, 1% din cazuri produc hepatite fulminante, iar 10% evoluaza spre hepatita acuta, hepatita cronica, ciroza si cancer hepatic.
  • Hepatita cu virus C este probabil forma de hepatita virala cea mai periculoasa la ora actuala, deoarece in majoritatea cazurilor este depistata foarte tarziu, dupa ani sau zeci de ani de la infectare si pentru ca este o boala cu evolutie silentioasa, fara simptome si care poate antrena degradarea ficatului. In lipsa tratamentului, hepatita virala cronica C poate evolua, in general dupa multi ani, spre insuficienta hepatica, ciroza si cancer hepatic. Virusul hepatitei C se transmite prin sange (transfuzii), injectare de droguri cu acelasi ac, instrumente chirurgicale si stomatologice sterilizate insuficient.
  • Hepatita cronica alcoolica se datoreaza ingerarii, in mod regulat, a unor mari cantitati de bauturi alcoolice si care antreneaza inflamarea tesutului hepatic. Pe tot acest parcurs se instaleaza repetate hepatite acute care lasa cicatrice fibroase hepatice din ce in ce mai extinse si care cu timpul duc la ciroza alcoolica.
  • Hepatita colestatica se instaleaza datorita deficientei cronice de formare si evacuare a sucului biliar si poate evolua spre ciroza colestatica.
  • Hepatita de cauza medicamentoasa si toxica se instaleaza datorita multor medicamente si toxine, care, actionand repetat si in doze mari asupra ficatului provoaca, pe termen scurt leziuni hepatice, iar pe termen lung pot duce la hepatita acuta, hepatita cronica si ciroza.
  • Metal-tezaurismozele se refera la anomaliile metabolismului fierului si cuprului, cu depozitare excesiva a acestor metale in diverse organe, ficatul constituind organul electiv si astfel se realizeaza forme particulare de ciroza: hemocromatoza si boala Wilson. In producerea cirozei hepatice din hemactromatoza si a celei din cadrul sindromului Wilson (degenerescenta lenticulara) intervine rolul iritant si agresiv al fierului in exces, respectiv al cuprului, inmagazinat in celulele hepatice.

Manifestari clinice in ciroza
Boala poate trece neobservata multa vreme, semnele ei in perioada de inceput fiind putin caracteristice. Ca manifestari generale ale cirozei hepatice mentionam: lipsa poftei de mancare, greturi, balonari, astenie si scaderea capacitatii de efort, anorexie si scadere ponderala, febra sau stare subfebrila aproape permanenta, icter, uneori se remarca sangerari din nas sau din gingii.

  • Ciroza hepatica se defineste ca un proces difuz caracterizat prin fibroza extinsa insotita de hiperplazie nodulara a parenchimului hepatic si de disparitia arhitecturii hepatice normale. Modificarile anatomice ale ficatului cirotic determina aparitia dezorganizarii microcirculatiei hepatice, fapt ce are doua consecinte majore: aparitia hipertensiunii portale si reducerea fluxului sanguin parenchimatos. Scleroza ficatului impiedica circulatia sangelui pana la nivelul celulelor ficatului si in felul acesta, produsele nutritive nemaiputand trece din ficat in circulatia generala, se instaleaza insuficienta hepatica.
  • In ciroza apare hepatomegalie, splenomegalie, cu formare de ascita, icter. Cirozele hepatice cu ficat mare pot avea o evolutie ceva mai lunga decat cele cu ficat mic. De altfel, hepatomegalia poate constitui un stadiu premergator celei de atrofie hepatica. Treptat, in cavitatea peritoneala se dezvolta lichid ascitic, iar vasele stomacului si ale esofagului se ingroasa si se dilata pana se rup (varice esofagiene) si dau nastere la hemoragii, uneori mortale. Ascita ciroticilor este consecinta hipertensiunii portale cu jena in circulatia sanguina si limfatica si a insuficientei hepatocelulare in sectorul albuminogenezei. Ascita rezulta din cresterea presiunii hidrostatice de filtrare a apei spre cavitatea peritoneala si a scaderii presiunii coloidosmotice, ca urmare a hipoalbuminemiei. Aparitia ascitei in oricare din formele de ciroza indica un stadiu avansat al bolii, iar adaugarea icterului la ascita sau a ascitei la icter, cumuleaza semnificatia agravarii. Ascita apare in ciroza atrofica Laennec, ea poate aparea insa si in stadiile avansate ale cirozelor biliare, in cea din hemocromatoza si in degenerescenta hepato-lenticulara. In ciroza, icterul poate fi: icter permanent (apare in cirozele biliare) sau icter episodic (apare in orice forma de ciroza si in orice stadiu al bolii). Icterul episodic are intotdeauna o semnificatie de agravare a bolii. Hemoragiile mecanice apar in urma ruperii venelor care se afla sub presiune crescuta in conditiile hipertensiunii portale, indeosebi la nivel de varice esofagiene, aspectul este al hemoragiilor digestive: hematemeza si melena.
  • La nivelul pielii se observa hiperpigmentare difuza a tegumentelor (coloratie neomogena, cenusie-murdara, sau chiar bruna-neagra, melanodermie) xantoame, acnee vulgara, pielea devine subtire.
  • Modificari vasculare, in ciroza pe piele apar stelute vasculare prin dilatatii arteriolare, situate mai ales pe fata, gat, antebrate si fata dorsala a mainilor. Stelutele vasculare sunt considerate ca o consecinta a excesului de estrogeni, consecutiv modificarilor de metabolism prezente in ciroza hepatica. Stelutele vasculare sunt considerate ca un semn caracteristice cirozei hepatice, mai ales cand sunt multe si mari. Eritemul palmar corespunde unor anastomoze arteriovenoase care apar datorita tulburarilor endocrine si hematodinamice periferice din ciroza hepatica. Eritemul palmar insa nu este un semn caracteristic cirozei hepatice, el poate sa apara si in artrita reumatoida, in sarcina, la persoanele in varsta sau sa fie ereditar. Sindromul hemoragipar se manifesta prin petesii, echimoze, purpura si se poate insoti de hemoragii la nivelul mucoaselor.
  • Unghiile pot prezenta "liniile lui Muercke" sub forma de benzi albicioase dispuse transversal si corelate probabil cu hipoproteinemia din ciroza hepatica. Se mai intalneste si disparitia lunulei sau "aspectul de unghie alba". Parul axilar, pubian sau de pe toracele anterior poate sa dispara la barbati ca expresie a tulburarilor endocrine concomitente. Poate sa apara hipocratism digital prin tulburari ale circulatiei pulmonare si care produc hipoxie (lipsa de oxigen).
  • Muschii se reduc in volum, mai ales la nivelul centurilor, bolnavul poate avea un aspect de "paianjen", avand extremitatile subtiate si abdomen voluminos. Prezenta de hernii ale peretelui abdominal: inghinale, ombilicale, hiatale, insotite sau nu de ascita. Retractia aponevrovei palmare (Dupuytren) este asociata frecvent cu ciroza hepatica.
  • La nivelul sistemului osos se instaleaza osteoporoza datorita proastei metabolizari a vitaminei D si a carei hidroxilare la nivelul ficatului nu se mai produce.
  • Anemia prezenta la bolnavul cu ciroza hepatica are mai multe mecanisme de producere: prin hemoragie, prin hemodilutie (prin cresterea volumului plasmatic), prin tulburari ale eritropoiezei (deficit de folati, de fier, de piridoxina, boala cronica hepatica), prin distrugere crescuta a hematiilor (hipersplenism, coagulare intravasculara diseminata).

Profilaxia cirozei consta in asigurarea unei alimentatii rationale, combaterea abuzului de alcool, tratamentul precoce si complet al virozelor hepatice. Un rol deosebit in profilaxia cirozei il are tratamentul constiicios si sustinut al hepatitei epidemice. S-a observat ca neglijarea prescriptiilor de regim dietetic si de odihna favorizeaza cronicizarea hepatitei si instalarea cirozei hepatice.

Tratament naturist in ciroza hepatica - Prioritatea tratamentului cirozei de orice tip este de a salva portiunile ramase sanatoase dintr-un ficat cirotic. In tratamentul cirozei se insista in oprirea evolutiei bolii tratand cauza acesteia si anume tinerea sub control a inmultirii virale (virusul hepatitei B sau virusul hepatitei C) sau, de a determina bolnavul sa inceteze sa mai consume alcool (alcoolism cronic). Tratamentul instituit isi propune sa tina sub control producerea ascitei prin corectarea hipoalbuminemiei (dietetica si prin ameliorarea functionala hepatica), reducerea hipertensiunii portale, reducerea ingerarii de sodiu. Repausul la pat, absolut, apoi relativ, este necesar odata cu aparitia ascitei si a edemelor, uneori de 2-3 luni, cu reluarea progresiva a activitatii, daca febra, icterul si ascita s-au remis.

Regimul alimentar echilibrat constituie un element esential. Dieta va fi in functie de numerosi factori: faza de evolutie, agravarea episodica hepatocelulara sub influenta unor factori multipli (abateri alimentare, ingestia de bauturi alcoolice, eforturi fizice, traume psihice, infectii intercurente, hemoragii digestive, medicatii hepatotoxice etc.), gradul icterului, prezenta febrei, starea apetitului, gradul deficitului proteic. Dieta trebuie sa fie usor hiperprotidica, bogata in hidrocarbonate si moderata in lipide. Ea va contine (pe kilocorp): proteine - 1,5 g, glucide - 5-6 g, lipide - 1 g, se vor asigura 3000 - 3200 calorii.

Proteinele se dau sub forma de animal tanar, branzeturi prospete fara sare (urda, branza de vaci, cas), lapte sau iaurt (200 ml), peste de apa dulce. Excesul de proteine insa, poate precipita aparitia encefalopatiei hepatice. O parte din proteine va fi asigurata din cereale si legume. Hidratii de carbon vor asigura dieta hipercalorica: 300 - 400 g/zi paine alba fara sare, paste fainoase (mai ales de casa) sau paine intermediara fara sare (de casa), 30 - 50 g/zi zahar brun, orez, gris, faina de grau, de porumb, legume si fructe proaspete. Lipidele vor fi restranse in primele 2 - 3 luni la 40 - 60 g, apoi intre 60 si 80 g/zi, se vor da sub forma de uleiuri vegetale (cu continut bogat in acizi grasi nesaurati) si sub forma de grasimi animale (unt nesarat, smantana, frisca.

Dieta va fi strict nesarata (sub 1 g de sodiu/zi), formata din alimente native (fara adaos de sare) si cu excluderea unor alimente bogate sau foarte bogate in sare: painea cu sare, carnea de vaca, miel, porc, vanat, peste de mare, branzeturi (in afara elor permise), conserve de carne, mezeluri, lapte peste 200 ml, peste conservat, unt sarat, margarina, masline, ciocolata, cacao, untura, suc de fructe din comert, mustar. Ouale sunt permise de cel mult 3 ori/saptamana. Se vor folosi plante aromatice, cu exceptia telinei si cuisoarelor. Sunt interzise bauturile alcoolice, condimentele iritante (piper, ardei iute), celulozicele dure, rantasurile, alimentele prajite, medicamentele cu sodiu, apele minerale. Lichidele vor fi reduse, in raport de oligurie si de gradul ascitei, intre 800 si 1000 ml. Se recomanda mese mici, repetate, echilibrate.

Produse naturiste CaliVita eficiente in tratamentul cirozei hepatice

Liver Aid - Are indicatii ca tratament naturist complex in afectiuni hepatice acute si cronice: hepatita acuta, hepatita cronica, hepatita virala, convalescenta si sechele de hepatita virala, hepatita alcoolica, ciroza hepatica, ciroza alcoolica, insuficienta hepatica, cancer hepatic, steatoza hepatica (ficat gras), dischinezie biliara, litiaza biliara colesterolica, tulburare metabolica hepatica prin consum de alcool, abuz de medicamente sau intoxicatii cu metale grele. Liver Aid mareste pofta de mancare, scade greata si balonarile.
Ocean 21 - Prin continutul sau complex ( Aloe vera, opt alge marine, Pau D`Arco, merisor, sfecla si morcov) are virtuti terapeutice extraordinare in numeroase afectiuni, fiind extrem de util in hepatite si ciroze hepatice.
Arginine Plus - Detoxifierea organismului este efectuata de catre ficat, daca insa acesta este afectat, toxinele se vor acumula in organism. Arginina reduce nivelul amoniacului din organism prin transformarea hepatica in uree, mai putin toxica si eliminata prin urina. Arginina folosita ca tratament naturist este un exceptional protector si regenerator hepatic si participa cu rezultate exceptionale in boli de ficat: hepatita virala, hepatita cronica, hepatita alcoolica, steatoza hepatica (ficat gras), ciroza hepatica, cancer hepatic.
Evening Primrose (ulei din luminita de seara ) - Contine vitamina E, potasiu, magneziu, acizi grasi esentiali: acidul alfa-linoleic si acidul gamma-linoleic, absolut necesari bunei functionari a organismului in general si a ficatului in special. Componentele sale controleaza procesele inflamatorii, coagularea sangelui si are efecte deosebite in profilaxia si tratamentul multor afectiuni, ca de exemplu: hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hepatita, ciroza hepatica, alcoolism etc.
Para Protex - Prin compozitia sa complexa, intervine in buna functionare a aparatului digestiv, are efect antiseptic cu puteri extraordinare (actiune antivirala, antimicrobiana, antimicotica si antiparazitara), produs naturist extrem de util in hepatitele virale si cirozele hepatice.

Produse naturiste CaliVita eficiente in tratamentul cirozei hepatice:

LIVER AID - 3x1 capsule/zi.

OCEAN 21 - 30 ml de 3 ori/zi.

ARGININE PLUS - 3x1 tablete/zi.

EVENING PRIMROSE (luminita de seara) - 3x1 capsule/zi.

PARA PROTEX - 3x1 tablete/zi.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro