Hiperactivitatea cu deficit de atentie este un sindrom (tulburare neurologica) cunoscut sub denumirea de ADHD, termen cu uz international - Atention Deficit Hyperactivity Disorder = Deficit de atentie/tulburare hiperkinetica. Sinonime: sindrom hiperhinetic, tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie (THDA). Ultimele statistici arata o crestere ingrijoratoare a numarului de copii care sufera de tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie, situatie inregistrata nu numai in Romania, ci la nivel mondial.
Daca in urma cu cativa ani se inregistrau astfel de afectiuni la 6-8% dintre copii, in prezent valorile au crescut la 17%. Acest sindrom este des intalnit in copilarie dar poate persista si in viata adulta. De aceea este foarte important ca depistarea si diagnosticarea sa fie facuta in perioada de varsta 0-3 ani pentru a preveni dereglari in viata scolara sau profesionala a viitorului adult. Asociatia Americana de Psihiatrie a stabilit un set de criterii pe baza caruia este pus diagnosticul de THDA. Conform acestor criterii, au fost descrise mai multe subtipuri: THDA tipul mixt (deficit de atentie/tulburare hiperkinetica), THDA in care predomina simptomele de neatentie si THDA predominant hiperactiv/impulsiv.
Factori de risc
Specialistii in psihiatrie apreciaza ca un lucru foarte important in cazul sindromului hiperkinetic este ca parintii sa-si cunoasca bine copii. Parintii vor urmari atent comportamentul copilului si vor invata sa raspunda adecvat. Toti parintii au dorinta si obligatia sa asigure si sa mentina sanatatea copiilor lor printr-o ingrijire competenta, o alimentatie corecta si o educatie rationala si plina de afectiune. Numai un copil sanatos fizic si psihic va putea deveni un om integru si va putea ocupa un loc corespunzator in societate. In cazurile in care intervin probleme in familie (violenta, divorturi, alcoolism, droguri) acestea vor influenta negativ comportamentul copilului cu sindrom hiperkinetic.
In prezent factorul genetic este sustinut de cercetarile recente ca fiind incriminat in manifestarea sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie la copii. Astfel, se justifica acest diagnostic la copii daca acestia au frati, parinti sau alte rude care sufera de deficit de atentie/tulburare hiperkinetica, chiar daca in grade diferite. S-a constatat ca in sindromul hiperkinetic exista unele tulburari ale metabolismului cerebral: neurotransmitatorii (mai ales dopamina si norepinefrina) nu functioneaza optimal la nivelul sinapselor neuronale, mai ales in acele regiuni cerebrale in care se afla centrii raspunzatori de prelucrarea informatiilor si perceptiilor senzoriale (nucleii bazali si lobul frontal) din care cauza apar deficiente de atentie, concentrare si perceptie. In aceste zone s-a observat un consum mai mic de oxigen si glucoza la copii cu sindrom hiperkinetic fata de ceilalti copii.
Nasterea prematura, consumul unor alimente care contin substante nocive, stresul, fumatul sau consumul de alcool in timpul sarcinii sunt factori care ar putea contribui la instalarea sindromului hiperkinetic la copii. Prea multe produse alimentare pe baza de grau (paine, produse de patiserie), prea multe lactate, zaharul, aditivii alimentari si ciocolata accentueaza iritabilitatea si agresivitatea la copii. Aceste alimente declanseaza sindromul, dar ii agraveaza simptomele, mai ales cele de hiperactivitate motorie. Acest lucru se datoreaza excesului de glucide care se gasesc in lactate sau grau. Pestele si uleiul de peste nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor, acestea contin acizi grasi omega 3 care lipsesc din organismul copiilor hiperactivi. Aceasta lipsa impreuna cu alergiile la anumite substante creeaza reactii adverse in creierul copiilor.
Simptome comportamentale caracteristice: Neatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea
Copii cu sindrom hiperkinetic si deficit de atentie intampina dificultati in respectarea normelor sau regulilor de comportament, nivelul de atentie la acesti copii creste numai atunci cand exista o recompensa imediata si care functioneaza ca un impuls puternic pentru a se concentra asupra unei sarcini. Problemele de atentie se manifesta atunci cand copiilor li se cere respectarea unor norme sau indicatii ce presupun un anumit efort. In conditiile in care sunt rasplatiti semnificativ si imediat (bani, mancare, jucarii) acesti copii efectueaza o activitate dar, numai daca aceasta nu dureaza prea mult timp sau daca nu cere un efort prea mare fata de recompensa primita. Din acest motiv se considera ca acesti copii nu raspund la ordinea sociala ca toti ceilalti copii. Acesti copii pot fi foarte usor distrasi din activitate de oricare stimul exterior. La copii cu sindrom hiperkinetic se constata lipsa organizarii vietii cotidiene, neglijenta si delasare, o defazare intre vorbire si urmarirea gandului, probleme in controlul emotiilor (ori se emotioneaza foarte usor ori raman impasibili), iar mania, depresia si exaltarea pot alterna cu usurinta sau dimpotriva se produce un blocaj emotional. Acesti copii prezinta, in grade diferite, hiperactivitate/agitatie si comportament neadecvat.
Familia si copilul cu THDA
Educatia copilului de catre parinti are ca scop incurajarea si dezvoltarea maxima a aptitudinilor acestuia, pentru a-i usura mai tarziu, ca adult, succesul in viata. Multi parinti se lasa condusi de conceptia ca educatia incepe la copilul mare. In realitate, educarea copilului incepe in prima zi de viata, incepe stradania de a aduce la unison necesitatile copilului cu cerintele mediului inconjurator. Tonusul psihic al mamei si comportamentul intregii familii au efecte educative asupra personalitatii copilului. Nelinistea sau supararea mamei se transmit chiar sugarului foarte mic intr-un mod uimitor. De aceea, orice mama ar trebui sa incerce sa creeze in jurul copilului o atmosfera prieteneasca, de protectie. Aceasta exercita o influenta deosebita asupra copilului in prima perioada a vietii, fara de care toate incercarile ulterioare in educatie vor ramane straine si neintelese de copil. Pe de o parte, mama trebuie sa evite severitatea inutila fata de copilul ei, pe de alta parte va evita sa-si rasfete copilul.
Alimentatia copilului va fi bogata si variata, pentru a-i asigura aportul de principii nutritive, substante minerale si vitamine necesare pentru crestere. Fructele si zarzavaturile contin vitamine si minerale, de aceea, copilul le va primi zilnic (crude - rase, taiate marunt sau sub forma de salate). Somnul suficient este o conditie necesara pentru dezvoltarea copilului. Este indicat ca somnul de dupa masa de pranz sa fie mentinut pana la varsta scolara, mai ales in cazul copiilor mai vioi si nervosi. Prea putin somn la copii (mai putin de 8 ore pe noapte) poate conduce la aparitia unor probleme de comportament si chiar la sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie. Odata instalat, somnul insuficient agraveaza simptomele comportamentale.
Parintii vor lua masuri de observare a copilului inca din perioada de copil mic si prescolar, cunoscand faptul ca limita dintre comportamentul normal si simptomele de TDHA se stabileste greu. Daca parintii observa unele comportamente indezirabile si daca, dupa o perioada de 6 luni incercarile de modificare a lor au esuat, se vor adresa specialistului pentru evaluare comportamentala si tratament. Parintii care sunt ingrijorati de temperamentul dificil al copilului lor, de performantele scolare slabe sau de dezvoltarea afectiv-comportamentala deficitara, se vor adresa specialistului. Parintii vor apela numai la persoane competente pentru evaluare si diagnostic corect de TDHA.
Tratament naturist in sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie - Tratamentul alopat foloseste medicamente cu efecte sedative asupra sistemului nervos, care insa, dau efecte secundare negative pe termen lung asupra sanatatii copiilor. De aceea este bine ca parintii sa aiba in vedere si un tratament alternativ, pe baza de principii biologice naturale, cu eficienta maxima si fara efecte secundare fizice sau emotionale. In mod normal, neuronii (celule nervoase) din creier contin o mare cantitate de acizi grasi nesaturati care au un rol extrem de important in modul cum sunt transmise semnalele spre restul corpului, acizii grasi esentiali avand un rol vital in reglarea starilor psihice si a comportamentului. Studiile intreprinse au aratat ca in cazul copiilor hiperactivi creierul este mai sarac in acizi grasi esentiali decat in cazul celor normali, de aceea, este necesar, ca o modalitate de tratament, sa se introduca o cantitate mai mare de acizi grasi esentiali in alimentatia copilului: peste gras (somon, pastrav, macrou, hering, ton) sau produse naturiste ce contin acizi grasi esentiali, necesari refacerii sanatatii celulelor nervoase.
Cercetarile recente au constatat ca acizii grasi esentiali influenteaza favorabil comportamentul copiilor cu sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie. Din dieta copilului hiperactiv vor fi eliminate dulciurile in exces, ciocolata, bauturile gen cola, aditivii, colorantii alimentari si care produc agitatie la acesti copii. Parintii trebuie sa observe ce alimente induc hiperactivitatea copilului si, sfatuindu-se cu medicul pediatru, acestea sa ii fie scoase din alimentatie, cel putin pentru o vreme, pana acesta se insanatoseste. Consumul zilnic de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali maresc coeficientul de inteligenta in timp foarte scurt si de asemenea maresc capacitatea de lupta cu depresiile. De aceea, mai ales in perioadele de stres si epuizare, copiilor si tinerilor li se recomanda sa ia produse naturiste cu Omega 3, lecitina si vitamine. Sunt utile produse naturiste cu efect anti-depresiv pentru a indeparta gandurile negre si pentru a reduce comportamentul anti-social al copiilor agresiv.
Rhodiolin (Rhodiola rosea) - Cres te semnificativ secretia de serotonina si secundar dopamina, epinefrina (neurotransmitatori ce intervin in procesul de adaptare la solicitari si schimbari neasteptate) la persoanele expuse la stres. Cresterea serotoninei la nivel cerebral combate efectele stresului, amelioreaza starile depresive, favorizeaza relaxarea si starea de bine (efect antidepresiv) si astfel somnul va fi linistit si odihnitor.
Noni (Morinda citrifolia) - Regleaza nivelul serotoninei ce sta la baza sintezei melatoninei, reglementand astfel ritmul somn-veghe, calmeaza sistemul nervos, induce o stare de bine si de liniste, creste calitatea vietii copilului. Noni este eficient in tulburari polimorfe de comportament, depresii, stres, nevroze diverse, starea de hiperactivitate la copii.
Super Soya Lecithin: Lecitina este un produs natural care joaca un rol foarte important in nutritia celulelor nervoase, este o sursa principala de acid fosforic, fosfatidilcolina si fosfatidilserina, implicate in fenomenul de memorare. Scaderea cantitatii de lecitina din organism duce la functionarea defectuoasa a sistemului nervos, astfel apar tulburari psihice: rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, depresie, dificultati de concentrare, memorie deficitara, insomnie, deficit de atentie, hiperactivitate la copii (tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie). Fosfolipidele din lecitina participa la transferul impulsurilor nervoase, la buna functionare a neuronilor, stimuleaza toate functiile creierului, confera vitalitate intelectuala, stimuleaza memoria si concentrarea, capacitatea de invatare si mentinerea echilibrului emotional.
Omega 3 (ulei de somon ) - In tulburari neurologice acizii grasi esentiali participa la formarea lipidelor de structura ale neuronilor ( teaca de mielina ), in lipsa lor, apar afectiuni neuropsihice, de exemplu deficit de atentie si memorie, hiperactivitate la copii, depresii etc.
Stress Management B Complex - Vitaminele complexului B accelereaza productia de neuro-transmitatori ai creierului, esentiali pentru o stare de spirit linistita, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, ajuta la transmiterea influxului nervos si deci a activitatii cerebrale, combat efectele stresului si sunt utile in: stres, iritabilitate, depresie, anxietate, dementa, epilepsie, hiperactivitate cu deficit de atentie la copii. Vitaminele complexului B ajuta la cresterea capacitatii de memorare si la pastrarea echilibrului psihic.
Produse naturiste CaliVita eficiente in sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie:
RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 2x1capsule/zi (dimineata si seara).
NONI (Morinda citrifolia) - 15 ml de 3 ori/zi sau 3x1 capsule/zi (dimineata, pranz si seara).
SUPER SOYA LECITHIN - 2x1 capsule/zi (dimineata si la pranz).
OMEGA 3 (ulei de somon) - 2x1 capsule/zi (dimineata si seara).
STRESS MANAGEMENT B COMPLEX - 2x1 tablete/zi (dimineata si seara).
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro