0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Fracturi - tratament naturist

Fractura reprezinta o discontinuitate sau intrerupere la nivelul unui os, ca urmare a unui traumatism. Fracturile se produc cel mai frecvent la varsta cea mai activa si anume la adultii intre 20 si 40 de ani. Incidenta crescuta se intalneste si la persoanele in varsta, din cauza osteoporozei care scade rezistenta osoasa. La copii, desi traumatismele sunt mai frecvente, fracturile sunt proportional mai rare, datorita faptului ca ei au oasele mai elastice, corpul mai usor, iar musculatura mai putin dezvoltata. Sediul fracturii poate fi diafizar (partea de mijloc a osului), diafizo-epifizar (spre extremitatea osului), epifizar (la extremitatea osului). De obicei fractura este completa, la copil insa, fractura poate fi incompleta in fracturile de indoire sau se poate produce la nivelul cartilajului de crestere (dezlipire epifizara).

Daca pielea este nevatamata, fractura este inchisa, daca pielea este ranita si focarul de fractura comunica cu exteriorul, fractura este deschisa. Semnele clinice ale fracturii sunt: durere vie, echimoza, tumefactie, edem, cresterea temperaturii locale, deformarea si scurtarea regiunii, impotenta functionala a membrului afectat, mobilitate anormala si frecatura osoasa. Diagnosticul de fractura osoasa se stabileste de catre medicul ortoped in urma examinarii bolnavului, pe baza unor semne de probabilitate si de certitudine, insa, examenul cel mai sigur pentru diagnostic este radiografia, care trebuie facuta la orice traumatism osos.

Tratamentul fracturilor - Asezarea capetelor fracturate in acelasi ax, manevra denumita reducerea fracturii, pentru a favoriza vindecarea ulterioara corecta. Imobilizarea se poate face prin extensie si aparat ghipsat. Cand nu se poate obtine o reducere buna, se indica tratament chirurgical. Prin operatie se pune in evidenta fractura, iar capetele acesteia se reaseaza si se fixeaza cu mijloace specifice, cu ajutorul unor tije, suruburi, placi etc., in functie de tipul si localizarea fracturii. Dupa consolidarea fracturii, materialul metalic utilizat se poate indeparta. In perioada de imobilizare este necesar sa fie posibila o mobilizare activa si fara durere a cat mai multor articulatii ale membrului lezat si a intregului corp.

Refacerea dupa fractura - Din focarul de fractura pornesc impulsuri nervoase care, ajunse la scoarta cerebrala, produc reflexe corticale neuroumorale. Aceste reflexe produc o serie de reactii locale si generale, care duc la vindecarea fracturii. In focarul de fractura apar modificari care duc la osificare (formarea de calus osos). Refacerea continuitatii osoase include patru etape: stadiul inflamator, stadiul calusului fibrocartilaginos, stadiul calusului dur (calus osos primitiv) si remodelarea osoasa (faza finala a procesului de vindecare a fracturii). Stadiul inflamator: odata cu lezarea osului, a tesuturilor inconjuratoare si a vaselor de sange, la nivelul leziunii se formeaza un hematom, iar intre oasele fracturate se formeaza un cheag de sange. In cateva zile, in hematom cresc vase de sange si, odata cu sangele, la locul fracturii vin fagocite (care inlatura treptat tesuturile moarte din zona de necroza) si fibroblaste care, prin multiplicare, produc fibre de colagen, cheagul de sange fiind inlocuit de o matrice de colagen. Stadiul calusului fibrocartilaginos: intre fragmentele fracturate se formeaza un calus din proteine fibroase (colagen), un calus "moale" care impiedica deplasarea fragmentelor osoase. Stadiul calusului dur (calus osos primitiv): este etapa in care sarurile de calciu se depun in calusul "moale". Oasele sunt alcatuite din proteine si colagen care aduna in special calciu, fosfor si magneziu. Colagenul formeaza "cimentul" oaselor, le ofera flexibilitate si rezistenta, permite depunerea de minerale si formarea de tesut osos. Prin procesul de mineralizare, matricea de colagen se intareste, astfel calusul fibrocartilaginos se transforma in calus osos primitiv, formand o punte interna care leaga capetele osoase fracturate. Acest os primordial insa, nu are inca proprietatile mecanice ale osului matur. Faza finala a procesului de vindecare a fracturii este remodelarea osoasa, in care osul primordial este inlocuit de os matur lamelar. Perioada vindecarii si remodelarii osoase depinde de varsta bolnavului, de dimensiunile osului, de asezarea capetelor osoase, de distanta dintre ele, de tulburarile hormonale, de alimentatie si de tratament. In general, vindecarea fracturilor are loc intre 25 de zile si 3 luni. Insa, de vindecarea absoluta se poate vorbi intre 3 si 18 luni si inseamna reintoarcerea la normal a functiei osoase, articulare si musculare a segmentului afectat.

Tratament naturist in fracturi
Alimentatia joaca un rol important in vindecarea dupa fracturi, ea influenteaza procesul de osteosinteza (formarea de tesut osos nou) si mentinerea unei densitati minerale osoase optime. Pentru a accelera osteosinteza se recomanda cresterea aportului de proteine, minerale si vitamine (calciu, magneziu, vitamina D, vitamina C, vitaminele B), obtinute din alimente, dar mai ales din suplimente alimentare (produse naturiste) care contin aceste elemente intr-o proportie optima. Surse importante pentru aceste elemente: lapte si produse lactate (branza, iaurt), oua, laptele din soia si tofu, legume (brocoli, salata, patrunjel, varza, varza de Bruxelles, sparanghel, ardei gras, conopida, fasole, linte, naut, ridiche neagra, rosii, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui), fructe crude, uscate si oleaginoase (portocale, kiwi, grapefruit, mandarine, capsuni, pepene galben, coacaze negre, smochine, banane, ananas, papaia, nuci, alune, migdale, arahide), cereale integrale (grau, orez, ovaz), fulgi de cereale, germeni de grau, peste (somon, sardine, ton), icre, fructe de mare, carne de pui si curcan (fara piele), ficat (de pasare, de vita).
Atentie!
O alimentatie saraca in fructe si legume si bogata in produse animale si carbohidrati, duce la o usoara acidoza, fapt care in timp afecteaza rezistenta oaselor. Anumite alimente si nutrienti reduc densitatea oaselor, cresc riscul osteoporozei, incetinesc procesul de refacere osoasa dupa fracturi. Proteinele animale (carne) sunt necesare pentru oase puternice, insa, consumate in exces, produc sulfati care favorizeaza reducerea calciului din oase. Cafeaua si bauturile de tip cola contribuie la degenerarea oaselor. Sodiul (din sarea de bucatarie) folosit in exces duce la eliminarea calciului prin urina si transpiratie. Taratele de grau consumate impreuna cu calciul reduc absorbtia acestuia, de aceea, consumul celor doua trebuie sa fie la cel putin doua ore distanta intre ele. Alcoolul consumat excesiv ingreuneaza absorbtia calciului si a vitaminei D.
In perioada de imobilizare
Cu acordul specialistului ortoped, se vor face cat mai multe miscari usoare, specifice. Mobilizarea membrelor impiedica atrofierea musculaturii si redoarea articulara, creste tonusul musculaturii, stimuleaza afluxul local de sange, grabind formarea calusului si scurtand perioada de recuperare ulterioara. Medicul ortoped este cel care decide momentul optim pentru inceperea miscarilor dupa imobilizarea in aparat ghipsat sau dupa operatie.
Recuperarea medicala
Recuperarea post-fractura este o etapa foarte importanta. Dupa saptamani sau luni de stat in aparat ghipsat sau imobilizare post-operatorie, musculatura este atrofiata, articulatiile prezinta redoare, iar recastigarea capacitatii functionale reprezinta o necesitate, in acest sens fiind indicate kinetoterapia si balneoterapia. Kinetoterapia sau terapia prin miscare este esentiala si se executa sub indrumarea unui kinetoterapeut, scopul fiind redobandirea tonusului muscular si mobilitatea articulara, recapatarea coordonarii si precizia miscarilor. Balneoterapia este deosebit de utila in recuperarea post-fractura, anumite ape minerale, in special cele clorurosodice, sulfuroase si termale, accelereaza foarte mult procesele de refacere. Sunt recomandate statiunile Techirghiol, Baile Herculane, Baile Felix, Eforie Nord, Mangalia, Amara, Lacul Sarat.

Produse naturiste necesare in vindecarea fracturilor

Strong Bones Plus - Produs naturist ce contine calciu, magneziu si vitamina D. Calciul si magneziul sunt minerale indispensabile in procesul de formare a substantei osoase si pentru functionarea optima a sistemului nervos si a musculaturii. Vitamina D influenteaza metabolismul oaselor, creste resorbtia intestinala a calciului si a fosforului, favorizeaza depunerea calciului in tesutul osteoid.
Joint Protex Forte - Contine glucozamin sulfat, condroitin sulfat, metilsulfonilmetan (MSM), acid hialuronic, Boswellia serrata, Filipendula ulmaria, turmeric, zinc si mangan. Joint Protex Forte amelioreaza inflamatia si durerea, stimuleaza si grabeste regenerarea structurii oaselor, articulatiilor, vaselor de sange, muschilor si pielii, imbunatateste mobilitatea si flexibilitatea articulara.
Beauty Formula - Produs naturist ce contine colagen hidrolizat, siliciu, coada calului, urzica, vitamine (A, C, B2, B6, B12, colina, niacina), minerale (zinc, cupru, iod) si aminoacizi (L-metionia, L-cisteina), cu rol esential in sinteza osoasa, in refacerea si consolidarea oaselor dupa fracturi. Aportul de colagen este extrem de util deoarece acesta formeaza "cimentul"oaselor, le ofera flexibilitate si rezistenta, permite depunerea de minerale si formarea de tesut osos. In procesul de vindecarea a fracturilor, pe langa aportul de calciu, este foarte important aportul de siliciu si zinc. Siliciul are rol esential in producerea colagenului, ajuta la formarea tesutului conjunctiv, are rol in sinteza osoasa. Zincul este responsabil de cresterea rapida a tesutului de colagen in jurul fracturii (calus) si de activarea celulelor osoase de calciu, care sunt depozitate in tesutul colagen (calus). Vitaminele, mineralele si aminoacizii continuti in produsul naturist Beauty Formula, iau parte la producerea de energie, contribuie la cresterea, mentinerea si repararea tesuturilor, stimuleaza productia de colagen, contribuie la mineralizarea oaselor, optimizeaza utilizarea calciului, fosforului si magneziului, ajuta la crearea noilor celule osoase.
White Willow (aspirina naturala) - Coaja de salcie alba (aspirina naturala) are proprietati antiinflamatoare si antialgice, blocheaza productia de prostaglandine, hormoni care transmit la creier mesajul durerii si care sunt sintetizate si prezente in tot organismul in inflamatii si febra. Are efect antiinflamator asupra peretilor arteriali, asigura o buna circulatie sanguina in tot organismul si la nivelul traumatismului.

Produse naturiste necesare in vindecarea fracturilor

STRONG BONES PLUS - 3x1 capsule/zi

JOINT PROTEX FORTE - 3x1 tablete/zi

BEAUTY FORMULA - 1 tableta/zi sau conform recomandarilor

WHITE WILLOW (aspirina naturala) - 3x1 capsule/zi

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro