0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Guturai - tratament naturist

Guturaiul este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale omului si este raspandit pe toata suprafata globului, in special in zonele temperate si reci. Desi raspandite in toate sezoanele, totusi, infectiile cu rinovirusuri domina toamna si iarna. De la inceput trebuie facut diagnosticul diferential intre gururai si gripa, care sunt entitati diferite si au o evolutie diferita.

Cauzele guturaiului
Guturaiul (raceala comuna) nu se datoreste unui singur virus, ci este un sindrom determinat de variate virusuri: rinovirusuri, mixovirisuri, unele enterovirusuri, reovirusuri si adenovirusuri. Infectiile cu rinovirusuri sunt responsabile de producerea majoritatii cazurilor de coriza acuta (guturai, raceala comuna), sindrom caracterizat clinic prin simptome catarale din partea mucoasei nazale (edem, rinoree) si a cailor respiratorii superioare, usoara subfebrilitate si indispozitie generala, cu durata medie de 7 zile.

Contagiozitate
Introducerea bolii in familie se datoreste frecvent copiilor mici (de gradinita sau de scoala), bolnavi si purtatori sanatosi de virus. In general se imbolnavesc 30-50% dintre membrii unei familii, persoane cu imunitate deficitara. Intervalul dintre imbolnavirile in familie variaza intre 2 si 3 zile deoarece perioada de incubatie a virusilor este de 2-3 zile. Modul de transmitere este prin contact direct si aerogen. Poarta de intrare a infectiei este mucoasa nazala, infectia ramanand localizata la caile respiratorii superioare. Contagiozitatea bolii este mare, fara insa sa fie la nivelul gripei sau rujeolei. Infectia se produce prin multiplicarea virusului in straturile superficiale ale mucoasei, producand leziuni a caror reparare necesita cateva zile. Prezenta acestor leziuni ale mucoase favorizeaza, de regula, suprainfectii bateriene (cu stafilococi, streptococi, H. Influenzae). Trecerea prin boala este urmata de aparitia de anticorpi imunizanti fata de rinovirusuri. Protectia pe care o dau insa nu este foarte puternica si nici durabila. Imunitatea este specifica de tip, ceea ce explica de ce numeroase serotipuri pot fi responsabile de repetate imbolnaviri de guturai.

Simptomele si etapele guturaiului

  • Incubatia virala dureaza 2-3 zile.
  • Debutul guturaiului este treptat, cu o stare de indispozitie generala si senzatia neplacuta de nas infundat, uscat, la care se adauga senzatii de gadilare si arsura a mucoasei nazale. Aceleasi simptome neplacute se resimt in faringe (faringita, cu uscaciunea mucoasei si usoare dureri la inghitit) si, adesea, la nivelul mucoasei conjunctivale. Mirosul, gustul si apetitul sunt diminuate. Mucoasa faringiana este tumefiata, congestionata, iar mucoasa conjunctivala este iritata, usor congestionata. Senzatia de gadilare nazala este urmata de stranuturi repetate, concomitent cu instalarea unei scurgeri nazale apoase (rinoree apoasa) din ce in ce mai abundente. Pe langa faringita, se adauga frecvent si o raguseala, cu tuse uscata, iritativa.
  • Simptomele generale sunt moderate sau discrete. La inceput, cam jumatate din bolnavi resimt fiori, dureri musculare. La unii bolnavi se instaleaza o usoara stare subfebrila (37-37,5 grade) timp de 2-3 zile. Dupa primele 24 de ore de rinoree apoasa, scurgerea nazala devine mucopurulenta, prin exacerbarea patogenica a florei nazofaringiene. Aceasta perioada poate sa dureze 5-7 zile si mai mult, prelungind simptomatologia locala suparatoare pentru bolnav si cu potential de complicatii bacteriene. Boala se poarta de obicei "pe picioare", cu exceptia a circa 10% din bolnavi, care simt nevoia sa ramana in repaus 2-3 zile.

Complicatiile guturaiului
Simptomatologia descrisa se poate complica cu diferite afectiuni ale tractului respirator si ale cavitatilor pneumatice adiacente, datorira infectiei secundare bacteriene. Astfel, pot sa apara otite medii, sinuzite, adenite, laringite, traheobronsite, bronhopneumonii. Ele survin mai ales la copii mici, la persoanele in varsta cu boli respiratorii cronice (bronsite cronice, emfizem), la persoanele cu imunitate deficitara.

Profilaxia guturaiului este departe de a fi rezolvata din punct de vedere medical alopat. Nu exista inca un vaccin contra guturaiului datorita numarului mare de serotipuri ale rinovirusurilor. Masurile profilactice de rutina (izolare, dezinfectie) nu s-au dovedit eficace, avand in vedere contagiozitatea foarte precoce a bolii (de la sfarsitul incubatiei). Totusi, aceste masuri trebuie mentinute, ele putand limita extensia unei epidemii de guturai si, mai ales, pentru protejarea copiilor mici si a persoanelor in varsta. O importanta masura de igiena este folosirea servetelelor de unica folosinta si dupa folosirea lor, aruncarea in cutii speciale inchise sau in foc. Un obiectiv permanent il constituie insa obtinerea unei imunitati puternice a organismului, pentru a rezista in fata virusilor si pentru a evita complicatiile bacteriene ale guturaiului.

Tratament naturist in guturai - Nu exista medicatie alopata eficienta in guturai, antibioticele nu sunt eficiente si deci nici recomandabile. De aceea, masurile terapeutice constau in: evitarea oboselii prin restrangerea activitatii in faza acuta a bolii, repaus la pat, cu dieta hranitoare si variata. Este necesar sa se sufle frecvent nasul (folosind servetele de hartie de unica folosinta si nu batiste textile) si sa se spele caile nazale cu ser fiziologic sau cu o solutie preparata din apa si sare (la o cana de apa, o lingurita de sare). Camerele vor fi aerisite cat mai mult posibil, deoarece virusilor le sunt prielnice camerele cu o atmosfera inchisa, neaerisita. Tratamentul guturaiului cu produse naturiste se adreseaza rinoreei (scurgere apoasa din nas), scurgerii purulente nazale ulterioare, tusei uscate sau mucopurulente, starii subfebrile, cefaleei, folosind extracte de plante cu efect antiviral, antibiotic, antipiretic, antihistaminic (daca este vorba si de o rinita alergica) si calmant nervos. Administrarea de extracte de plante, vitamine naturale, in special a vitaminei C, pentru cresterea rezistentei (imunitatii) generale a organismului.

Produse naturiste CaliVita recomandate in profilaxia si tratamentul guturaiului

Noni (Morinda citrifolia) - Sucul acestui fruct are efecte excelente in inducerea unei imunitati puternice in organism. S-a demonstrat ca produsul naturist Noni are certe proprietati antiinflamatorii, antipiretice (scade febra), antibiotice, antivirale (viroze), antibacteriene (infectii), antifungice (candidoze), antihistaminice (alergie), de regenerare celulara.
Garlic Caps - Concentrat de usturoi si patrunjel, distruge sau incetineste ritmul de inmultire al virusilor si bacteriilor. Tratamentul cu extract concentrat de usturoi reduce considerabil timpul de vindecare.
Smokerade - Produs naturist cu actiune antiinflamatoare si antiseptica, recomandat in afectiuni ale aparatului respirator ca: raceala cu congestie, faringita, guturai, tuse, expectoratie, pneumonie, pleurezie, emfizem pulmonar, astm bronsic, tabagism (fumatori activi si pasivi).
Vitamin C Plus Flavonoid (sau C-500, C-1000 ) - Vitamina C mareste capacitatea organismului de a rezista la infectii, fiind un aliat important impotriva raceliilor si a gripelor.

Produse naturiste CaliVita recomandate in profilaxia si tratamentul guturaiului:

NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3-6 capsule/zi.

GARLIC Caps - 3-6 capsule/zi.

SMOKERADE - 3x1 tablete/zi.

VITAMIN C Plus Flavonoid (sau C-500, C 1000) - 3x1 tablete/zi.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro