Nefropatia diabetica este una din complicatiile cronice ale diabetului zaharat care, desi nu este obligatorie, ea planeaza asupra tuturor bolnavilor. Datorita prevalentei, severitatii si semnificatiei grave a insuficientei renale terminale catre care evolueaza nefropatia diabetica, se impune luarea unor masuri terapeutice energice, capabile sa intarzie evolutia spre uremie. Acest deziderat poate fi realizat doar daca tratamentul este corect instituit in fazele precoce ale bolii.
Microangiopatia diabetica afecteaza doua arii, oculara si renala si intereseaza capilarele, venulele si arteriolele. Membrana bazala a tuturor capilarelor este ingrosata si infiltrata pericapilar cu mastocite, cu consecinte ca retinopatia diabetica si nefroangioscleroza diabetica. In lipsa unui tratament corect, in retinopatia diabetica apar tulburari grave: edem macular, hemoragie, glaucom si orbire. Leziunile venoase se limiteaza la retina si conjunctiva, dezlipire de retina si hemoragie vitreana. Nefropatia diabetica, glomeruloscleroza cu leziuni ulcerative, este insotita de hipertensiune arteriala, compromiterea progresiva a functiei renale, distrugerea parenchimului renal, pana la insuficienta renala grava.
Macroangiopatia diabetica (ateroscleroza diabetica). Lipsa de insulina si prezenta unei mari cantitati de glucoza in sange genereaza modificari fundamentale ale tesutului conjunctiv arterial: ateroscleroza diabetica favorizeaza obstructia vaselor sanguine cardiace - aritmie si infarct, a vaselor cerebrale - accident vascular cerebral, la picioare - gangrena, hipertensiune arteriala, colesterol LDL"colesterol rau" marit, colesterol HDL"colesterol bun" scazut.
Simptome in nefropatia diabetica - Microangiopatia renala se poate prezenta ca o glomeruloscleroza parcelara sau difuza si ca leziuni exudative. Cele trei modificari sunt expresia aceluiasi proces, al carui moment final il constituie glomerulonefroza diabetica. Forma exudativa reprezinta stadiul cel mai timpuriu din glomerulonefroza diabetica. Manifestarile clinice ale nefropatiei diabetice corespund unui sindrom nefrotic cu hipertensiune arteriala si compromiterea progresiva a functiei renale. Proteinuria, moderata la inceput, poate creste treptat pana la valori ridicate. Proteinuria crescuta duce progresiv la hipoalbuminemie, fapt ce duce la aparitia edemelor. In sedimentul urinar este prezenta cilindruria. Tulburarile metabolismului lipidic, caracteristice diabetului, se accentueaza in aceasta etapa, completand tabloul biologic al sindromului nefrotic. Datorita leziunilor glomerulare mentionate, sindromul nefrotic evolueaza cu hipertensiune arteriala si tulburari progresive ale functiei renale.
In nefropatia diabetica poate apare cu timpul o "ameliorare" aparenta a diabetului, tradusa fie prin reducerea glicozuriei in ciuda unei glicemii marite, datorita tulburarii de filtrare glomerulara a glucozei, fie prin scaderea reala a hiperglicemiei. Este posibil ca acest ultim fenomen sa fie urmarea scaderii activitatii insulinazei renale, odata cu distrugerea parenchimului renal. Diabetul zaharat favorizeaza si instalarea infectiilor urinare de diferite grade, de la simple bacteriurii izolate, asimptomatice, pana la pielonefrite si necroza papilara. Pielonefrita (acuta sau cronica) are ca factor favorizant si disfunctia vezicii urinare, care apartine neuropatiei diabetice. Relativ frecvent, infectiile urinare se asociaza cu nefropatia diabetica.
Necroza ischemica a regiunii piramidei renale realizeaza sindromul de necroza papilara. Tesutul necrozat se elimina prin urina, iar cavitatea restanta se calcifica. Aspectul clinic este cel al unei stari septice cu colici renale, hematurie masiva, piurie, oligoanurie si insuficienta renala. Paralel, diabetul se agraveaza brusc, devenind greu controlabil.
Profilaxia nefropatiei diabetice - Profilaxia complicatiilor cronice ale diabetului zaharat urmareste pe langa echilibrarea metabolica cat mai perfecta a bolnavului, luarea unor masuri complexe variabile in functie de natura complicatiilor vizate: microangiopatia si macroangiopatia diabetica, neuropatia diabetica. Pentru prevenirea instalarii nefropatiei diabetice trebuie sa se aiba in vedere indeosebi subiectii cu susceptibilitate crescuta pentru aceasta complicatie. In acest sens se estimeaza ca diabeticii descendenti din parinti diabetici sau hipertensivi au un risc major de a evolua spre nefropatie diabetica.
Tratament in nefropatia diabetica - Masurile terapeutice urmaresc optimizarea controlului glicemic, a valorilor tensiunii arteriale si reducerea aportului proteic. La pacientii diabetici se urmareste obtinerea unui control glicemic cat mai bun , intrucat functia renala este influentata de tulburarile dismetabolice ale diabetului zaharat. Controlul glicemic are o importanta esentiala in fazele initiale ale nefropatiei diabetice, cand obtinerea unor parametri foarte buni intarzie aparitia si incetineste progresia nefropatiei diabetice. Se va efectua controlul periodic al functiei renale (la fiecare 6-12 luni) si al hipertensiunii arteriale , care reprezinta elemente strict necesare pentru prevenirea alterarii functiei renale. Atat tensiunea sistolica cat si cea diastolica accelereaza semnificativ progresia nefropatiei diabetice, de aceea, tratamentul sustinut antihipertensiv este susceptibil sa micsoreze semnificativ rata de scadere a filtrarii glomerulare.
Orice crestere a tensiunii arteriale trebuie riguros sanctionata terapeutic intrucat aceasta agraveaza rapid evolutia stadiala a nefropatiei diabetice. Reducerea constanta a presiunii arteriale la pacientii cu albuminurie incetineste rata descresterii filtrarii glomerulare. Este foarte important ca tratamentul hipotensor sustinut sa mentina tensiunea arteriala la valori mai mici de 130 mm Hg pentru tensiune sistolica si mai mici de 80 mm Hg pentru cea diastolica. Coexistenta bolii vasculare, a retinopatiei si neuropatiei trebuie identificate si tratate cu mare atentie. Se impune reducerea aportului proteic , deoarece un consum proteic crescut poate duce la alterarea functiei renale, fapt care se datoreaza cresterii fluxului renal si a filtrarii glomerulare, ceea ce cu timpul duce la instalarea glomerulosclerozei diabetice si implicit a insuficientei renale cronice.
Tratament naturist in nefropatia dibetica:
In diabetul zaharat regimul alimentar trebuie sa asigure un aport suficient al tuturor principiilor alimentari, inclusiv vitamine si minerale, tinand cont de toleranta individuala la glucide a fiecarui diabetic, de forma diabetului si de complicatiile acestuia. Regimul alimentar ideal trebuie sa aiba in vedere si proportia in care proteinele si lipidele trebuie sa intre in compozitia acestuia, inclusiv caloriile totale. Acest lucru reclama individualizare la diabetici, asa dupa cum trebuie tinut cont si de forma sub care se consuma alimentele corespunzatoare.
Este esential, in conducerea tratamentului, modificarea stilului de viata, va fi redus exercitiul si efortul fizic in functie de gradul de avansare a bolii renale diabetice, pierderea in greutate (la supraponderali si obezi), consum redus de sare (la persoanele fara hipertensiune arteriala se accepta mai putin de 6 g/zi, iar la cei cu valori crescute ale presiunii arteriale sub 3 g/zi, iar in cazul aparitiei nefropatiei diabetice, mai ales cu sindrom nefrotic sau insuficienta cardiaca congestiva, restrictia de sodiu se adapteaza gradului de severitate ale complicatiilor survenite), renuntarea la alcool si fumat, tratamentul corespunzator al hipercolesterolemiei si trigliceridelor crescute.
O dieta redusa in proteine (0,6-0,8 g/kg.corp/zi) intarzie moderat rata de scadere a filtrarii glomerulare. Se impune insa o individualizare a ratiei proteice in functie de excretia urinara de uree zilnica si care este reglata de aportul proteic. Dieta alimentara sa fie bogata in legume si zarzavaturi, iar fructele sa fie consumate conform ratiei hidrocarbonate a fiecarui diabetic. Este indicata asigurarea unor cantitati suficiente de vitamine si minerale pentru ameliorarea tulburarilor metabolice complexe pe care le implica diabetul zaharat, diabeticii in general au o carenta de vitamine (complexul B, C, E, A) si minerale (magneziu, potasiu, calciu etc), deoarece se pare ca medicatia hipoglicemianta mareste numarul celor cu deficit vitaminic.
Datorita efectului antioxidant, vitaminele limiteaza actiunea radicalilor liberi asupra tesuturilor, care si asa sunt alterate de dezechilibrul metabolic indus de boala. Deoarece au efect benefic asupra controlului metabolic al diabetului, se recomanda ca in dieta diabeticilor sa se utilizeze aproximativ 25 g de fibre la fiecare 1000 de calorii ingerate, cantitate introdusa progresiv, incepand cu o cantitate mica. Apa se administreaza in cantitatile dictate de satisfacerea senzatiei de sete, exceptand cazurile de insuficienta renala avansata care nu beneficiaza de hemodializa, caz in care restrictia de lichide se face tinand cont de bilantul hidric. Apa nu trebuie consumata in timpul meselor deoarece exagereaza cresterea postprandiala a glicemiei ca urmare a evacuarii mai rapide a alimentelor din stomac.
Nopalin (cactus Nopal ) - Produs naturist cu efecte sigure de normalizare a glicemiei sanguine in diabetul zaharat. Detoxifiaza si tonifica ficatul si pancreasul, creste sensibilitatea la insulina a celulelor, astfel stimuleaza patrunderea glucozei din sange in interiorul celulelor, unde este utilizata ca energie. Imbunatateste digestia carbohidratilor si implicit productia de insulina, in plus determina absorbtia partiala a glucidelor din intestin.
Rhodiolin (Rhodiola rosea ) - A ccelereaza producerea insulinei, creste sensibilitatea la insulina, reducand astfel glicemia, c reste nivelul de serotonina la nivel cerebral etc.
Arginine Plus - L- Arginina ajuta rinichii sa elimine toxinele, este eficace in insuficienta renala cronica, stimuleaza producerea de oxid nitric si care are un puternic efect vasodilatator, reduce tensiunea arteriala, imbunatateste circulatia si transportul oxigenului catre tesuturi si celule - in hipertensiune arteriala, impiedica agregarea plachetara si aderenta globulelor albe la peretele vascular, reduce nivelul colesterolului - in hipercolesterolemie, previne fenomenul trombozei si ateroscleroza, amelioreaza fluxul sanguin coronarian si periferic, dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sanguine.
Full Spectrum - Produs naturist care ofera un spectru larg de elemente, vitamine si minerale, foarte utile in vitaminoterapia si mineraloterapia diabeticilor, in nefropatia diabetica.
Produse naturiste CaliVita eficiente in neuropatia diabetica:
NOPALIN (cactus Nopal) - 3-6 tablete/zi.
RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3-6 capsule/zi.
ARGININE Plus - 3-6 tablete/zi.
FULL SPECTRUM - 3x1 tablete/zi.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro