Parazit - Orice vietuitoare care se hraneste pe seama altei vietuitoare, fixandu-se si traind de obicei in interiorul sau la suprafata corpului ei. Fiinta pe care si pe socoteala cui traieste parazitul se numeste gazda.
Parazitarea - Este un proces complex, deoarece zooparazitii reprezinta organisme complexe, dotate cu organe si organite cu proprietati secretoare sau excretoare, cu cicuri evolutive complexe. Este bine cunoscuta specificitatea pe care o au cei mai multi zooparaziti pentru o anumita specie animala, specificitate care este dependenta de mai multi factori. Astfel, necesitatile nutritive precise si dezvoltarea zooparazitului nu se pot realiza decat in conditiile pe care le ofera organismul gazda. Invazia initiala, migrarile ulterioare si supravietuirea parazitului in tesuturile organismului gazda sunt strict conditionate de acesta.
Actiunile nocive ale parazitului pot fi de natura: Spoliativa, parazitul consumand din alimentele gazdei. Toxica, exercitata prin produsele parazitului. Traumatica, parazitul iritand mucoasa sau pielea pe care se afla. Infectioasa, prin mici solutii de continuitate, care pot fi o cale de intrare pentru germeni. Mecanica, de blocare sau compresiune a cailor de circulatie din organism.
Reactiile organismului parazitat pot fi: Locale , iritative, inflamatoare, mecanice si se dezvolta la locul unde se afla parazitul sau unde el si-a exercitat agresiunea. Generale , activarea reactiei de aparare a organismului, datorita secretiilor sau toxinelor parazitilor si reactie eozinofilica sanguina.
Parazitoze intestinale: Infestatiile parazitare ale intestinului reprezinta o cauza frecventa de tulburari polimorfe, care deseori depasesc sfera organelor digestive. Prin raspandirea lor mare, dar si prin importanta manifestarilor pe care le pot produce, parazitozele intestinale constituie o problema de medicina sociala. Epidemiologia lor interfereaza cu numeroase conditii de igiena personala si de igiena a mediului, fiind in multe cazuri conditionata de zoopatologia parazitara din teritoriul respectiv.
Principalele parazitoze intestinale: Giardioza (lambliaza) - infestare cu Giardia (Lamblia) intestinalis. Oxiuroza - infestare cu oxiuri (Oxiurus vermicularis). Ascaridioza - infestare cu Ascaris lumbricoides (limbrici). Teniaza - prin infestare cu tenia (Tenia saginata, Tenia solium).
Simptome
Iritatii ale mucoasei intestinale datorita eliberarii de toxine. Leziuni ale mucoasei, echimoze, ulceratii superficiale, inflamatii, atrofia vilozitatilor intestinale, exfolierea epiteliului intestinal si care altereaza capacitatea de absorbtie a nutrientilor si favorizeaza suprainfectia cu bacterii. Infectii si dezechilibrul florei intestinale normale, prin scaderea capacitatii de autoaparare antibacteriana a intestinului si din leziunile mucoasei.
Consumul de produsi nutritivi sau hematofagia, conduc la aparitia de anemie feripriva post hemoragica. Sensibilizarea alergica fata de antigenii parazitari, cu prezenta de eozinofilie sanguina. Eliberarea de endotoxine si exotoxine, cu actiune anticoagulanta, iritanta, neurotropa (astenie, sindrom psihonevrotic), actiune pirogena (stari subfebrile). Dureri abdominale, tulburari de tranzit intestinal (diaree), sindrom de malabsorbtie.
Profilaxie
Este prin excelenta o problema de educatie si de igiena. Vor fi detectati si tratati bolnavii si purtatorii, va fi suprimata posibilitatea de contaminare directa prin sol sau ape potabile, se va efectua controlul parazitozelor colectivitatilor, salubrizarea mediului si formarea deprinderilor igienice. Deoarece parazitismul la animale reprezinta un rezervor important pentru multe helmintiaze, vor fi luate masuri si in acest sens. Pentru multe parazitoze calea de transmitere este alimentara, de aceea este obligatorie verificarea starii de sanatate a animalelor sacrificate, pregarirea termica suficienta a carnii, spalarea legumelor si fructelor etc.
Tratament naturist:
Administrarea unor produse naruriste cu efect antiparazitar, se face sub forma unor cure repetate, avand in vedere sensibilitatea inegala a parazitilor, conditionata de stadiul lor biologic. Concomitent, se adauga si tratament adresat suferintelor viscerale constituite pe parcursul parazitozei, detoxifierea organismului, combaterea infectiilor asociate, drenaj biliar, reglementarea motilitatii tractului digestiv, corectarea diverselor carente nutritive (fier, calciu, vitamina B12 etc). Dupa tratament, persoanele vor fi urmarite periodic, pentru recunoasterea eventualelor esecuri in tratament sau reinfestari.
Pentru tratament naturist vezi paginile cu parazitoze descrise separat:
Giardioza sau lambliaza (Giardia intestinalis, Lamblia intestinalis).
Oxiuroza (Oxiurus vermicularis - oxiuri).
Ascaridioza (Ascaris lumbricoides - limbrici).
Teniaza (Tenia solium, Tenia saginata - tenia).
Para Protex si Garlic Caps (antiparazitare), Pure Yucca (detoxifiant), Ac-zymes (lactobacili, regleaza flora normala intestinala), Digestive Enzimes (asigura o buna digestie), Green Care (reface mucoasa tractului digestiv), Oxy Max (oxigen molecular) - creeaza conditii neprielnice de viata pentru parazitii adulti (conditii de aerobioza) si ajuta la refacerea rapida a tesuturilor lezate.
Produse naturiste CaliVita pentru refacerea organismului dupa parazitoze: Lion Kids Multivitamin (copii), Full Spectrum (adulti),Vital Man (barbati), Vital Women (femei), Iron Plus (anemie).
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro