Refluxul gastroesofagian este un fenomen ocazional intalnit la toate persoanele sanatoase, dar care devine patologic atunci cand determina leziuni de esofagita. Refluxul gastroesofagian semnaleaza o slabire a sfincterului inferior al esofagului care nu mai formeaza o bariera destul de eficienta pentru a impiedica lichidul gastric sa urce in esofag. Refluxurile prea frecvente provoaca inflamare cronica a esofagului (esofagita de reflux), inflamatie care rezulta din actiunea peptica a refluxului gastric acid (sau a unui reflux mixt format din suc gastric si acizi biliari) regurgitat asupra mucoasei esofagului inferior, care, spre deosebire de mucoasa gastrica, nu are mijloace naturale de aparare contra acidului. Inflamatia esofagului terminal declanseaza un cerc vicios al carui rezultat este scaderea presiunii sfincteriene. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este mai frecventa dupa varsta de 40 de ani si afecteaza mai mult barbatii decat femeile. In Romania aproximativ 25% din populatie este afectata de boala de reflux gastroesofagian.
Factori declansatori ai refluxului gastroesofagian - Consumul de alimente iritante (grasimi animale, prajeli, condimente, ciocolata, cafea etc.), viciile (fumat, bauturi alcoolice) si cresterea presiunii intraabdominale (din obezitate sau sarcina) pot declansa refluxul acid gastroesofagian. Prezenta unei bariere ineficiente dintre stomac si esofag (hernia hiatala, sfincter deschis), scaderea rezistentei mucoasei esofagiene, intarzierea golirii stomacului, prezenta Helicobacter pylori (care produce hiperaciditate gastrica, ulcer gastric, ulcer duodenal) sau sclerodermia, reprezinta cauze ale refluxului gastroesofagian. Efortul fizic intens, tusea prelungita si vomele cresc presiunea din stomac si, in timp, favorizeaza aparitia herniei hiatale, care la randul sau declanseaza boala de reflux gastroesofagian.
Simptomele refluxului gastroesofagian - Manifestarile clinice includ inca de la inceput pirozis (arsura esofagiana), durere epigastrica iradiata in spatele sternului, disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor) si regurgitatia acida (intoarcerea fara efort a continutului gastric in cavitatea bucala), apoi, pe masura evolutiei bolii, apar eructatii (ragaiala), senzatia de corp strain in gat, raguseala, salivatie abundenta, greturi, varsaturi, halena, sangerare, distensie abdominala, flatulenta, dificultate in respiratie, tuse cronica, perturbarea somnului. Simptomele principale ale esofagitelor, constant semnalate in evolutia bolii, sunt mai ales pirozisul si disfagia. Pirozisul (arsura esofagiana) este remarcat la inceput dupa mese abundente si cu relatie posturala (apare in anumite pozitii sau asociate cu unele activitati fizice), ulterior insa, se percepe dupa ingestia unor alimente calde sau reci, eventual acide, fiind insotit de fenomene de disfagie. Disfagia este produsa de un spasm esofagian favorizat de existenta iritatiei acide din treimea inferioara a esofagului in urma refluxului continutului gastric hiperacid, uneori a bilei si sucului pancreatic prezente in stomac prin reflux duodenogastric. Persistenta refluxului gastroesofagian si accentuarea sa, conduc in timp la stenoza inflamatorie cu disfagie progresiva.
Complicatiile refluxului esofagian - In timp si in lipsa unui tratament corespunzator, apar complicatii grave: inflamatie severa a esofagului (esofagita de reflux), ulcer esofagian cu sangerare si durere la inghitire, stenoza esofagiana peptica (ingustarea esofagului in partea terminala prin fibrozare), esofag Barrett (metaplazia Barrett, considerata o leziune premaligna si care consta in transformarea epiteliului esofagian intr-un epiteliu de tip gastric sau de tip intestinal), bronsita cronica prin aspiratie (determinata de refluatul nocturn care ajunge din faringe in laringe si chiar in caile respiratorii), faringite (iritatii ale faringelui), cancer esofagian.
Diagnostic in esofagita de reflux - Simptomele clinice sunt confirmate de endoscopia digestiva superioara care permite vizualizarea mucoasei esofagului, stomacului si duodenului si evidentiaza esofagita de reflux (inflamatia si eroziunile superficiale ale mucoasei faringiene), esofagul Barrett, ulcerul gastric si ulcerul duodenal. Investigatii suplimentare: tranzitul baritat, manometria si monitorizarea pH-ului esofagian.
Tratament naturist in esofagita de reflux - In esofagita cronica de reflux se recomanda masuri de ordin general si tratament pentru franarea refluxului gastroesofagian, reducerea hiperaciditatii gastrice, vindecarea leziunilor esofagiene, prevenirea complicatiilor bolii de reflux gastroesofagian. Tratamentul se poate efectua pe perioade variabile, in functie de severitatea manifestarilor acestei afectiuni. In cazul anumitor pacienti este nevoie de perioade indelungate de tratament, pentru ca acesta sa dea rezultatele scontate.
Alimentatie! Incercati sa identificati alimentele care declanseaza simptomele pentru a le evita ulterior. Evitati alimentele si bauturile care favorizeaza aparitia refluxului gastroesofagian, cresc aciditatea gastrica, scad presiunea sfincterului inferior al esofagului sau irita in mod direct mucoasa faringiana. Reduceti consumul de alimente acide, grase, puternic condimentate, foarte dulci sau foarte sarate, fierbinti sau foarte reci, alimente care provoaca flatulenta, alimente greu de digerat. Alimente si bauturi ce vor fi evitate: g rasimi animale, carne grasa, lactate grase, prajeli, maioneza, mezeluri, menta, ceapa cruda, rosii, zahar, otet, cafea, ceai, cacao, ciocolata, cola, alcool, bauturi carbogazoase (apa minerala, sucuri acidulate, bere, sampanie etc.). Atunci cand esofagul este deja iritat din cauza refluxului gastroesofagian, unele alimente pot cauza arsuri imediat ce sunt ingerate: condimente, alcool, portocale, lamai, grapfruit. Renuntati la produsele cu aditivi, coloranti si conservanti: supe si creme instant, chipsuri, dulciuri preambalate, sucuri, conserve. Alimente recomandate bolnavilor cu reflux gastroesofagian: carne slaba (curcan, pui, vita, peste, fierte sau preparate la cuptor), lactate degresate, sucuri de legume proaspete preparate in casa (morcovi, fasole verde, cartofi, sfecla rosie, telina, broccoli), sucuri de fructe (caise, piersici, pepene, banane, fructe de padure, zmeura, cirese, visine), paine intermediara, apa plata. Luati pranzuri mici si repetate, cu alimente bine tolerate, ultima masa fiind luata cu 2-3 ore inainte de culcare. Mesele vor fi luate in liniste, in cantitati moderate si cu mestecarea suficienta a alimentelor. Nu mancati intre mese, nu beti lichide in timpul meselor. Nu va faceti siesta imediat dupa ce ati mancat, ci la cel putin o ora dupa mese. Dormiti cu capul si trunchiul mai ridicat, nu dormiti "culcat pe spate", aceasta pozitie favorizeaza refluxul. Hidratarea organismului este esentiala pentru antrenarea tuturor functiilor de excretie, consumati sucuri de legume si fructe sau apa plata, minim 2 litri/24 ore
Stop fumat! Fumatul debiliteaza organele digestive, dauneaza digestiei, poate favoriza aparitia refluxului prin cresterea aciditatii si intarzierea golirii gastrice. Fumatul induce hiperaciditate gastrica, gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal, cancer de esofag, cancer gastric. Fumatul inhiba secretia de bicarbonat pancreatic si produce refluxul duodeno-gastric.
Imbracaminte lejera! Evitati hainele prea stranse pe corp, pentru a reduce presiunea asupra abdomenului si pentru a evita declansarea refluxului acid.
Exercitii fizice! Amintiti-va ca exercitiul fizic neutralizeaza stresul, de aceea urmati un program zilnic de exercitii fizice in aer liber. Faceti o mica plimbare seara, dupa cina. Lipsa de activitate fizica (mers pe jos, urcat si coborat scari) determina o digestie imperfecta.
Gestionarea stresului! Consumul de alimente sub stres, in situatii de tensiune nervoasa, frustrare sau tristete induce hiperaciditate gastrica, indigestie, esofagita de reflux, gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal si alte afectiuni digestive. Evitati supararile, reduceti factorii de stres, invatati sa va destindeti, practicati tehnici de relaxare.
Evitati folosirea abuziva a unor medicamente! Unele medicamente sunt agresive pentru mucoasa gastrica, scad mecanismele de aparare ale stomacului, cresc aciditatea gastrica, favorizeaza aparitia refluxului, de aceea, administrarea lor trebuie evitata: aspirina, salicilatii, fenilbutazona, corticosteroizii si alte medicamente antiinflamatoare, antireumatice, antitermice si antialgice.
Green Care (lucerna) - Datorita compozitiei si actiunilor sale biologice, lucerna este folosita in principal ca tratament naturist in afectiuni acute si cronice ale aparatului digestiv. Lucerna este utila in ulcer peptic, ulcer care se formeaza la nivelul esofagului si stomacului, in hiperaciditate gastrica, ulcer duodenal, enterocolita, colita ulceroasa, boala Crohn, colon iritabil. Lucerna reprezinta un bun pansament pentru mucoasa gastrita si a intregului tract digestiv, are efect alcalinizant, de anihilare a hiperaciditatii, de regenerare a mucoasei lezate, de stopare a sangerarilor. Vitamina U (ulcus) sau vitamina anti-ulcer este elementul activ al metioninei, care ajuta la regenerarea mucoasei lezate a stomacului, duodenului si intestinelor, opreste sangerarile. Prin clorofila si fibrele continute, lucerna absoarbe si elimina toxinele din organism, are efect detoxifiant si dezodorizant natural.
Ac-Zymes (lactobacili Acidophyllus) - Administrarea de probiotice regleaza flora intestinala (creste numarul de bacterii "prietenoase" si distruge bacteriile patogene), regleaza echilibrul acid-alcalin al tractului digestiv, accelereaza descompunerea alimentelor ingerate, protejeaza mucoasa tractului digestiv (in esofagita de reflux, gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal, boala Crohn, colon iritabil, colita ulceroasa), asigura un efect depurativ intestinal, previne si trateaza constipatia si diareea infectioasa si neinfectioasa, reduce flatulenta, balonarea si halena de origine digestiva.
Rhodiolin (Rhodiola rosea) - Stresul creste riscul instalarii si agravarii unor boli digestive: esofagita de reflux, hiperaciditate gastrica, ulcer gastric, ulcer duodenal, sindrom de colon iritabil, colita ulceroasa, boala Crohn etc. Rhodiola rosea are efect pozitiv asupra sistemului nervos central, este un excelent adaptogen, are puternice capacitati anti-stres si antidepresive. Creste cantitatea de serotonina la nivel cerebral, reduce influenta stresului asupra organismului, amelioreaza starile depresive, creste rezistenta si energia in timpul zilei, combate insomnia, asigura un somn profund si odihnitor pe timp de noapte, aduce buna dispozitie. Rhodiola rosea este foarte util in prevenirea afectiunilor digestive legate de stres si a recidivelor acestora.
Para Protex - Prin compozitia sa complexa stimuleaza imunitatea, intervine in buna functionare a aparatului digestiv, este un antiseptic cu puteri extraordinare cu efect antibacterian, antimicotic, antiparazitar si antiviral. Este foate util in tratamentul gastritei, ulcerului gastric si ulcerului duodenal in care este prezent Helicobacter pylori (cauze ale refluxului esofagian). Are efect tonic asupra organismului, calmeaza instantaneu durerea, reduce infectia, este antiinflamator si cicatrizant, antivomitiv, antispasmodic, favorizeaza expulzarea gazelor, calmeaza colicile intestinale, este coleretic si spasmolitic in litiaza biliara, dischinezie biliara.
Produse naturiste CaliVita eficiente in tratamentul esofagitei de reflux
GREEN CARE (lucerna, alfalfa) - 3x1 tablete/zi sau conform recomandarilor.
AC-ZYMES (lactobacili) - 3x1 capsule/zi.
RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3x1 capsule/zi.
PARA PROTEX - 3x1 tablete/zi.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro