0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Rinita alergica - tratament naturist

Alergia este o reactivitate modificata a organismului, atunci cand sistemul sau imunitar manifesta un raspuns exagerat de mare fata de o substanta in mod normal inofensiva (polen, par de animale, praf de casa continand acarieni etc.) si care ia contact in mod repetat cu organismul. La primul contact cu un alergen (antigen) organismul se apara prin formarea unor substante antagoniste, specifice fiecarui antigen in parte, denumite anticorpi (imunoglobuline de tip IgE) si care sunt fixati pe mastocite. La un nou contact a alergenului cu organismul si fata de care acesta a devenit sensibil, are loc reactia antigen-anticorp specific (alergen si IgE), reactie care declanseaza eliberarea mediatorilor continuti in granulele mastocitelor.

Cel mai important mediator de acest tip este histamina care declanseaza manifestari alergice la nivelul diferitelor organe. Astfel, daca reactia dintre alergen si anticorpii specifici are loc la nivelul mucoasei nazale sau la nivelul bronhiilor, atunci se produce rinita alergica, rinosinuzita sau o criza de astm bronsic. Cand reactia dintre anticorpi si alergen are lor in tractul digestiv, cai biliare, piele, atunci tulburarile vor fi in legatura cu aceste organe: alergia alimentara sau enterocolita alergica, dischinezie biliara, urticarie sau eczema. Bolile alergice, tot mai frecvente in ultimii ani, imbraca aspecte diferite in functie de varsta pacientului, de tipul de alergen responsabil si de calea de patrundere a acestuia in organism. Alergenele inhalatorii, sursa majora de sensibilizare alergica, sunt clasificate, in functie de perioada de evolutie, in alergene sezoniere (polenuri de arbori, graminee) si alergene perene (acarieni din praful de casa, mucegaiuri, epitelii sau par de animale etc.).

Rinita alergica se caracterizeaza prin inflamatii de tip exsudativ ale mucoasei nazale care apar ca urmare a contactului cu alergene din aerul inspirat. Reactiile dintre anticorpii specifici aparuti in sange fata de alergenele specifice inspirate, permit eliberarea de substante vasoactive si care sunt cauza directa a fenomenelor clinice care caracterizeaa boala. Persoanele alergice la un anumit tip sau altul de polen prezinta stranut frecvent, blocaj nazal, secretii apoase, mancarimi de nas si de ochi, lacrimare, asociate sau nu cu respiratie suieratoare si tuse. Confundate adesea cu o raceala banala, simptomele se constituie de fapt intr-un tablou de rinita, rinoconjunctivita alergica, astm bronsic, fie cu evolutie strict corelata sezonului de polen, fie cu agravari sezoniere ale unei forme persistente de boala, atunci cand simptomele survin la un pacient ce prezinta si senzibilizare la alergene perene.

Rinita alergica periodica - Denumita si polinoza, guturai de fan, febra de fan sau rinita sezoniera, este o manifestare a alergiei la nivelul mucoasei nazale, aparand periodic sub forma de criza datorita inspirarii de polen. Caracteristica clinica a polinozei este evolutia strict sezoniera, apare primavara, odata cu primele flori capabile sa produca polen (in lunile mai si iunie) si evolueaza pana toamna tarziu, atat timp cat exista polen in atmosfera, fiind cunoscut faptul ca exista peste 40 de tipuri de polen care provoaca alergii. Ereditare sau nu, alergiile respiratorii de primavara creeaza neplaceri si suferinte, mancarimi, stranuturi repetate, secretii nazale abundente, senzatie de sufocare si chiar crize de astm. Alergia la polen poate aparea la orice varsta, dar de obicei se face simtita in copilarie (mai mult de jumatate din cazuri apar sub varsta de 5 ani) sau adolescenta. Nu exista diferente in ceea ce priveste sexul, atat femeile cat si barbatii suferind in egala masura de alergia la polen.

Simptomatologie in rinita alergica periodica (rinita sezoniera): In perioada infloririi, apar brusc crize violente cu senzatie intensa de mancarime la nivelul nasului, salve de stranut violent (de regula peste 5 stranuturi succesive), secretie nazala apoasa si extrem de abundenta, obstructie nazala. Leziunea predominanta este edemul submucoasei nazale si infiltratia locala cu eozinofile. Eozinofilele apar si in secretia nazala, unde pot fi cu usurinta puse in evidenta, metoda fiind utila in diagnosticul alergiilor respiratorii.

La simptomatologia nazala a rinitei sezoniere se asociaza o conjunctivita polinica cu lacrimare intensa, traheita spasmodica si, dupa multi ani de evolutie, se asociaza si astmul bronsic polinic. Tegumentele fetei si ale nasului, ca si conjunctivele oculare se congestioneaza. Bolnavii mai prezinta si simptome de sinuzita, fenomene de traheobronsita astmatiforma, senzatie de apasare si greutate cerebrala, cefalee frontoccipitala, fotofobie, tensiune si vajaituri in urechi, oboseala generala si dureri toracoabdominale determinate de eforturile de stranut. Mucoasa nazala este intens congestionata, tumefiata si foarte umeda. Crizele dureaza 1-2 ore si se repeta zilnic, cu regularitate.

Simptomatologia din polinoza (guturai de fan, conjunctivita polinica, astm bronsic polinic) se repeta anual, cu regularitate in acelasi sezon, fiind provocata de un anumit tip de polen. S-a constatat insa ca majoritatea rinitelor alergice polinice au o polisensibilizare, la mai multe tipuri de polen. Cercetarile au dovedit ca anumite polinoze se asociaza cu actiunea unor alergeni alimentari, care pregatesc terenul pentru actiunea polenului, determinand, cu putina vreme inainte de criza polinica, o simptomatologie strict buco-faringiana: intepaturi ale buzei si limbii, edeme ale buzelor, limbii si gingiilor.

Rinita alergica neperiodica - Denumita si rinita peranuala sau rinita perena, reprezinta tendinta la cronicizare a rinitei alergice periodice si se manifesta in general tot sub forma de crize, care pot aparea fara nici o regularitate, la intervale foarte variate si in orice anotimp, iar intre crize o parte din simptome se mentin atenuate. Cronicizarea manifestarilor reflecta faptul ca alergenul actioneaza continuu (praf de casa care contine acarieni, puf, par de animale etc.). In timpul crizelor exista rinoree, crize de stranut si obstructie nazala, dar manifestarile oculare si tegumentare in general lipsesc, sunt insa foarte accentuate manifestarile astmatiforme. Mucoasa nazala incepe sa prezinte semne de degenerescenta edematoasa sau chiar mici polipi intre perioadele dintre crize.

Simptomele descrise au tendinta sa se prelungeasca si, dupa un timp mai indelungat se permanentizeaza: guturaiul devine cronic, persista hidroreea nazala (desi mai moderata), iar obstructia respiratorie nazala din timpul crizelor se transforma, intre crize, intr-o importanta insuficienta respiratorie.

Frecventa rinitei alergice este mai mare pana la varsta de 40 de ani, rinopatiile alergice, rinitele vasomotorii si polipozele apar mai ales la varsta copilariei. Intensitatea manifestarilor poate fi egala in tot cursul anului sau este mai mare iarna, probabil in legatura cu favorizarea unui contact mai strans cu alergenele (praf de casa care contine acarieni, puf, par si matreata de animale, mucegai etc.) si/sau a actiunii frigului asupra mucoasei nazale. Factorii climatici, geografici, mediul profesional si ambiental sunt importanti in declansarea rinitei alergice peranuale. O importanta deosebita o reprezinta alergoinfectia, care determina o rinopatie mixta. Multi bolnavi cu rinita alergica prezinta o hiperreactivitate bronsica la mediatorii chimici, cu obstructie potentiala a bronhiilor mici, dar o jumatate dintre acestia nu au semne aparente de astm bronsic.

Tratament in rinita alergica- Toti alergologii sunt de acord ca cele mai bune rezultate se obtin numai in urma evitarii pe cat posibil a contactului cu alergenul recunoscut. Tratamentul rinitelor alergice periodice si neperiodice este local si general. Tratamentul local realizeaza doar o usurare a simptomatologiei din timpul crizelor, fara insa a realiza vindecarea. El poate determina permeabilizarea foselor nazale si reducerea abundentei secretiilor prin instilarea, pulverizarea sau aerosolizarea unor substante vasoconstrictoare si calmante.

Tratamentul general urmareste sedarea sistemului nervos prin medicatie calmanta asupra nervului vag, modificarea reactivitatii organismului prin desensibilizare specifica sau generala, tratamente care necesita timp indelungat, mai multi ani, pe perioade de mai multe saptamani sau luni in fiecare an. Desensibilizarea la histamina, combaterea actiunii histaminei, prin preparate antihistaminice de sinteza si prin oxigenoterapie (oxiterapie). Acidifierea pH-ului organismului (in timpul crizelor se produce o modificare a pH-ului spre alcalinizare) prin preparate acide (aspirina, vitamina C).

Tratament naturist in rinita alergica- Evitarea contactului cu alergenul/alergenii cunoscuti si care produc rinita alergica la o anumita persoana. Inlaturarea, pe cat posibil, a tuturor stimulilor nocivi de ordin geografic, climateric si profesional, prin schimbarea altitudinii, climei, locului de munca sau chiar a profesiunii. In perioada infloririi plantelor si raspandirea polenului in natura, este utila spalarea fetei de mai multe ori pe zi, spalarea zilnica a parului, pentru indepartarea granulelor de polen de pe fata si par. Cea mai mare concentratie de polen in aer este dimineata, de aceea, persoanele cu rinita alergica polinica este bine sa evite iesirea din casa dimineata si, pe cat posibil, sa tina usile si ferestrele inchise.

Este necesara mentinerea unei curatenii perfecte in casa prin indepartarea polenului, a prafului de casa care contine acarieni, a parului de animale, a pufului din perne sau saltele, folosind un aspirator cu filtrare prin vid. Pernele si saltelele vor fi infasate in lenjerie (huse) din tesatura compacta. Spalarea lenjeriei de pat la o temperatura de cel putin 60 grade pentru indepartarea acarienilor si a excrementelor acestora. Scoaterea la aer curat si uscat a pernelor, saltelei si a lenjeriei de pat, pentru a miscora cat mai mult umiditatea care prieste acarienilor.

Preferati, in locul pernelor cu puf, pernele din material sintetic (poliester) care pot fi spalate cu apa fierbinte si astfel pot fi omorati acarienii. Mentinerea unui aer cat mai uscat in casa, uscaciunea nu prieste acarienilor. Atentie la covoarele din casa, acestea acumuleaza in tesatura lor o cantitate mare de praf cu acarieni, polen, mucegai, par si matreata de animale. Tratamentul naturist al rinitei alergice consta in administrarea unor preparate naturale din plante cu rol antihistaminic, antiinflamator si imunizant, administrarea de oligoelemente si vitamine, oxigenoterapie (oxiterapie).

Produse naturiste CaliVita eficiente in rinita alergica

Noni (Morinda citrifolia) - Are efecte excelente in inducerea unei imunitati eficiente in organism, stimuleaza limfocitele T (imunitatea celulara), stimuleaza dezvoltarea unor subpopulatii de limfocite T supresoare, cu rol inhibant asupra alergenului. S-a demonstrat ca produsul naturist Noni are certe proprietati antihistaminice si a re indicatii terapeutice in rinita alergica, rino-sinuzita, laringo-traheo-bronsita, astm bronsic etc.
White Willow (aspirina naturala) - Aspirina naturala (coaja de salcie alba) are rol antiinflamator nesteroidian, diminueaza inflamatia mucoasei tractului respirator din rinita alergica.
Super Mega 50 - Este un produs naturist ce contine multivitamine si minerale chelatate cu aminoacizi (cu absorbtie intestinala lenta) eficient in tratamentul multor afectiuni printre care si alergiile, respectiv rinita alergica.
Oxy Max (oxigen molecular) - Pe langa alte numeroase indicatii, oxigenul molecular este extrem de util in rinita (si in rinita alergica) si astm bronsic.

Produse naturiste CaliVita eficiente in rinita alergica:

NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3-6 capsule/zi.

WHITE WILLOW (aspirina naturala) - 3x1 capsule/zi.

SUPER MEGA 50 - 1 tableta/zi.

OXY MAX (oxigen molecular) - de 2 ori/zi (dimineata si la pranz), dilutii crescatoare zilnice, incepand cu 5 pana la 15 picaturi, in cate 100 ml apa plata.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro