0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Sclerodermia - tratament naturist

Boala cronica autoimuna a tesutului vasculo-conjunctiv, caracterizata prin afectarea arterelor mici si a capilarelor, cu aparitia fibrozei si a unor leziuni degenerative care afecteaza pielea si posibil unele organe interne, incluzand tractul gastro-intestinal, inima, plamanii, rinichii, muschii si articulatiile. Denumirea sa deriva din cuvintele grecesti "skleros - aspru, indurat si "derma" - piele. Debutul bolii este intre 30 si 50 de ani, este de 3-4 ori mai frecventa la femei decat la barbati si rara la copii.

Cauzele sclerodermiei - Se presupune ca sclerodermia este rezutatul actiunii mai multor factori declansatori cu rol determinant in evolutia bolii: factori genetici (activarea anumitor gene creste riscul unor persoane de a face boala), unele boli infectioase acute (gripa, tifos etc.), dereglari ale organelor endocrine (deoarece mai multe femei decat barbati fac boala, se crede ca estrogenul joaca un rol important), traume psihice (doliu, abandon), depresie netratata, emotii si sentimente supresate mult timp. Toate acestea pot duce la activarea anormala a sistemului imun (autoimunitate) si la declansarea sclerodermiei.

Patogenia sclerodermiei - Trei factori sunt determinanti in sclerodermie: afectarea vasculara, imunitatea celulara si umorala si fibroza progresiva vasculara si multiviscerala. In sclerodermie, prima manifestare este aproape intotdeauna sindromul Raynaud, afectiune in care datorita alterarii vasculare progresive se produce diminuarea fluxului sanguin la nivelul pielii si alterarea oxigenarii celulare, conducand in final la ischemie cronica. Vasele afectate sunt in special capilarele, arteriolele si vasele care iriga diferite organe. Hipertrofia intimei si mediei, fibroza adventicei, antreneaza diminuarea progresiva a calibrului vaselor, asociat cu lezarea celulelor endoteliale, agregarea plachetara, realizand un cerc vicios si inducand vasoconstrictia. Sindromul de ischemie-reperfuzie antreneaza un stres oxidativ producator de radicali liberi care lezeaza endoteliul prin peroxidarea lipidelor membranare. Fibroza poate fi urmarea vindecarii leziunilor ischemice produse de lezarea vaselor mici si a proceselor imune ce determina o crestere a activitatii fibroblastului. Fibroblastul raspunde prin cresterea sintezei de colagen si a altor componente ale tesutului conjunctiv (de exemplu fibronectina si glicozaminoglicani). Depunerea permanenta a acestor produsi in exces la nivelul tegumentului determina aparitia unui aspect fibros: se constata aparitia fibrozei si a infiltratelor inflamatorii la nivelul dermului si hipodermului, scaderea cantitatii de tesut elastic, scaderea numarului foliculilor pilosi si a glandelor sebacee. Reactia permanenta fata de colagen constituie o trasatura caracteristica in patogenia sclerodermiei. Mecanismele autoimune si inflamatorii initiaza, amplifica si intretin leziunile tisulare ireversibile si procesul de fibroza. Anomaliile imunitatii mediate celular cuprind limfocitele T, fagocitele mononucleare si celulele mastocite. In prezenta colagenului, limfocitele cultivate produc citokine care cresc productia de colagen in fibroblasti. Anomaliile imunitatii umorale: sunt prezenti anticorpi antinucleari (AAN) la aproximativ 95% dintre pacienti, putand fi prezenti si Ac-antilamina si Ac-anticolagen tip IV.

Sclerodermia localizata benigna sau morfeea
Sclerodermia in placi - Morfeea localizata sau morfeea in placi afecteaza doar pielea, tesuturile adiacente si muschii imediat apropiati si se manifesta sub forma unor placi roz-rosii, rotunde, ovale sau cu contur neregulat, unice sau multiple, cu dimensiuni de la cativa mm pana la 20 cm diametru. Sclerodermia in placi apare pe frunte, obraji, gat, abdomen, in pliurile inghinale, membre. Pe masura ce se dezvolta, placile se transforma in infiltrate scleroase, aderente la tesuturile subiacente si iau o culoare alba portelanie sau galbuie, inconjurate de un halou liliachiu.
Sclerodermia in banda - Morfeea in banda sau lineara se prezinta ca o banda scleroasa, usor deprimata, larga de 2-5 cm diametru, de lungime variabila, avand o coloratie alba. Sclerodermia in banda poate sa apara pe membre si uneori in regiunea frontala (lovitura de sabie).

Sclerodermia sistemica difuza
Modificari ale pielii - Afectiunea incepe de la maini, printr-o lunga perioada de tulburari vasomotorii paroxistice (sindrom Raynaud). Degetele sunt initial umflate, edematoase, in stadiul ulterior pielea ultimelor falange se subtiaza, devine uscata, dura, ceroasa si adera la planurile profunde, degetele isi pierd mobilitatea. Urmeaza tulburari trofice (caderea unghiilor, ulceratii, necroze), iar leziunile se intind la maini si tegumentele fetei. Fata are aspect caracteristic in sclerodermie: piele indurata, de consistenta crescuta, aderenta la planurile profunde, foarte intinsa, cu pliurile si santurile disparute, are luciu particular, cu aspect ceros. Fruntea este neteda, fara cutele transversale si longitudinale, nasul se subtiaza, luand aspect acvilin. Buzele sunt subtiri, indurate, iar orificiul bucal este redus. Pielea pleoapelor sufera acelasi proces de sclerozare. Modificarile fetei confera bolnavului aspect blajin, de icoana bizantina. Teleangiectazia reprezinta extinderi ale vaselor mici ale pielii, care produc pete mici rosii, in forma de stele si sunt numeroase pe maini si fata. Calcinarile reprezinta acumulari anormale de saruri de calciu sub piele, pe degete, coate, antebrate, glezne.
Modificari gastrointestinale - Disfagia este determinata de dismotilitatea esofagiana si refluxul esofagian sever (prin cicatrizarea muschilor esofagului), cu intarziere in evacuarea lichidelor si a bolului alimentar si dificultate la inghitire, cu senzatie de greata si varsaturi, balonare, scadere in greutate, scaune grase, diaree, constipatie. Problemele de golire ale stomacului si reducerea motilitatii intestinale favorizeaza invazia florei microbiene in segmentele obisnuit sterile ale tubului digestiv si astfel se produce sindromul de malabsorbtie, cu pierdere in greutate, diaree, anemie, edem si multiple deficiente (proteine, calciu, potasiu, vitamine). Atingerea colonului, in special in zona anorectala, se manifesta in primul rand prin constipatie si uneori prin incontinenta anala (prin scaderea reflexului inhibitor anorectal).
Modificari pulmonare - Implicarea pulmonara din sclerodermia sistemica difuza se poate manifesta prin tuse uscata si dispnee la efort. Explicatia consta in scaderea fortei muschilor respiratori (in special a diafragmului), fibroza pulmonara interstitiala difuza, bronsiectazii si hipertensiunea arteriala pulmonara (la nivelul arterei care transporta sangele de la inima la plamani).
Modificari musculo-scheletice (muschi si articulatii) - Suferinta aparatului locomotor se traduce prin artrita articulatiilor cu caracter simetric si reducerea mobilitatii articulare. Are loc ingrosarea partilor moi si distrugerea osoasa (osteoliza) in special la degete. Muschii sufera un proces de atrofie, cu dezorganizarea fibrelor musculare, astfel apar dureri musculare, crampe si slabiciune a muschilor din umeri, brate, fese si coapse.
Modificari cardiace - "Cardiomiopatia sclerodermica" se datoreaza afectarii vasculare si fibrozei difuze a miocardului. Au loc alterari vasculare in special ale arterelor mici, arteriolelor si capilarelor. Vasoconstrictia din sclerodermie contribuie la alterarea endoteliala printr-o irigare deficitara, determinand fibrozarea vasului. Simptome: dispnee, durere de tip coronarian, aritmii, semne de insuficienta cardiaca.
Modificari renale - Sunt consecinta afectarii vasculare: se observa proliferarea celulelor endoteliale, necroza fibrinoida si ingrosarea membranei bazale glomerulare. Afectarea rinichilor determina aparitia hipertensiunii arteriale severe si a insuficientei renale (scleroderma renala).
Alte modificari - Un numar semnificativ de persoane cu sclerodermie sufera de uscaciune excesiva a gurii si ochilor (sindrom Sjongren). Aproximativ 50% dintre persoanele cu sclerodermie dezvolta depresie moderata sau majora. Sclerodermia se poate asocia cu tiroidita, ciroza biliara primara, nevralgia de trigemen, disfunctii sexuale.

Tratament in sclerodermie
Odata stabilit diagnosticul, medicii recomanda bolnavului sa-si adapteze stilul de viata la posibilitatile organismului, sa adopte un stil de viata sanatos, sa evite stresul si alti factori agravanti ai sclerodermiei, sa-si controleze zilnic tensiunea arteriala. Tratamentul este de lunga durata si ajuta la reducerea severitatii si agravarii simptomelor, incetinirea sau stoparea progresiei bolii.
Odihna! - Oboseala este un simptom frecvent in sclerodermie, de aceea este important sa economisiti energia, prin repaus si relaxare intre activitatile zilnice si program de somn de noapte suficient.
Fizioterapie! - Cu ajutorul unui kinetoterapeut stabiliti un program individualizat: mers de jos, exercitii fizice usoare, pentru antrenarea circulatiei sanguine, reducerea redorii si anchilozei articulare, a dificultatilor in respiratie, pentru reabilitarea sfincterelor.
Gestionarea stresului! - Stresul este un factor agravant al sclerodermiei, face ravagii in sistemul imunitar si agraveaza atacurile Raynaud. Evitati supararile, reduceti factorii de stres, simplificati-va viata. Tehnicile de relaxare pot face ca boala sa fie mai putin apasatoare si bolnavul sa-si recapete increderea si respectul de sine. De exemplu Tai Chi, Yoga sau masajele, reduc stresul, ajuta la relaxare si la cresterea energiei organismului.
Ingrijirea pielii! - Pentru protejarea pielii si diminuarea uscaciunii acesteia, evitati baile fierbinti, folositi creme cu efect emolient si hidratant (aplicate in primele 5 minute dupa baie), creme de protectie fata de razele solare.
Dieta sanatoasa! - In sclerodermie alimentatia este importanta pentru evitarea deficientei de nutrienti esentiali, pentru a mentine colesterolul si tensiunea arteriala in limite normale, pentru a preveni un atac al sindromului Raynaud si agravarea sclerodermiei. Nu mancati mult la o masa, mancati incet, mestecati bine, in timpul somnului adoptati o pozitie semi-culcat pentru a evita refluxul esofagian. Mancati multe fructe si legume, acestea contin antioxidanti, nutrienti care ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor. Nu consumati alimente care contin grasimi saturate si colesterol (carne grasa, mezeluri, unt, grasimi animale) care conduc la ingustarea arterelor, la ateroscleroza, hipertensiune arteriala, fenomen Raynaud si agravarea sclerodermiei. Mancati somon, macrouri, pesti care contin acizi grasi Omega 3, benefici pentru inima si vasele sanguine.
In alimentatie sunt necesare grasimile polinesaturate: acizi grasi tip omega 3 (ulei de peste) si omega 6 (ulei de luminita noptii) consumate in mod regulat si pe termen lung. Optati pentru carne slaba (pui, curcan), uleiuri vegetale nerafinate (ulei de masline, de floarea soarelui, de porumb, de samburi de struguri). Consumati cantitati rezonabile de branzeturi (degresate sau semidegresate). Eliminati bauturile care contin cofeina (cafea, ceai, cola), bauturile carbogazoase si alcoolul. Hidratarea este importanta pentru o buna circulatie sanguina, minim 2 litri de lichide in 24 de ore. Se exclud din alimentatie: carnea rosie, grasimi animale, afumaturi, mezeluri, conserve, branza grasa, lapte integral, produse zaharoase concentrate, aditivi alimentari, alimente rafinate (paine alba, paste fainoase, zahar etc.), prajeli (contin acizi grasi trans), conservanti si coloranti alimentari.
Atentie la produsele naturiste consumate! Unele produse naturale sunt contraindicate in sclerodermie si in toate bolile autoimune, de exemplu echinacea si gheara pisicii. In bolile autoimune sunt indicate produse naturale cu efect imunomodulator si nu exclusiv imunostimulator.

Produse naturiste CaliVita utile in sclerodermie

Tratamentul in sclerodermie este de lunga durata si trebuie sa tina cont de heterogenitatea clinica a bolii, de complicatiile viscerale, de stadiul si severitatea bolii. In sclerodermie este necesara corectarea anomaliilor vasculare (reducerea rezistentei vasculare periferice, refacerea integritatii vasculare, sindrom Raynaud), a perturbarilor imune si a fibrozei excesive. Sunt necesare produse naturiste cu efect vasodilatator, antiinflamator, antioxidant, antifibrozant si imunomodulator.
Mega qProtect - Contine Ginkgo biloba, Coenzima Q10 si antioxidanti. Ginkgo biloba este foarte eficient ca tratament naturist in afectiuni cardiovasculare, avand efecte deosebite in boala Raynaud. Are efect vasodilatator (artere, vene, capilare), reduce vascozitatea sanguina, ajuta la mentinerea integritatii si permeabilitatii peretilor vaselor de sange, reface leziunile celulare vasculare, asigura o irigare sanguina generala si locala optima, regleaza tensiunea arteriala. Coenzima Q10 este un antioxidant puternic, ajuta la functionarea normala a muschiului cardiac, la flexibilizarea, contractia-dilatarea si regenerarea arterelor si arteriolelor si este utila in boli cardiovasculare (ateroscleroza, hipertensiune arteriala, aritmie cardiaca, cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic).
Super Soya Lecithin - Prin efectele sale benefice uleiul de soia este foarte util in sclerodermie. Cercetarile efectuate au demonstrat ca uleiul de soia creste solubilitatea colagenului si determina reducerea fibrozei cutanate. Favorizeaza sanatatea cardiovasculara, mentine elasticitatea peretilor vasculari, scade colesterolul si trigliceridele, dizolva eficient depunerile de colesterol de pe peretii vaselor sanguine, previne formarea placilor de aterom, scade vascozitatea sanguina (ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica etc.). Mareste rezistenta muschilor la efort, reduce durerile articulare, este un bun lubrifiant al articulatiilor ( a rtrita, artroza, coxartroza, reumatism , sciatica , lombosciatica , discopatie, spondilita anchilozanta, guta). Participa la functionarea eficienta a sistemului nervos, ajuta la buna functionare a neuronilor, la transferul impulsurilor nervoase, stimuleaza toate functiile creierului, confera vitalitate intelectuala, stimuleaza memoria si concentrarea, capacitatea de invatare si mentinerea echilibrului emotional.
Omega 3 (ulei de somon) - Acizii grasi esentiali de tip Omega 3 ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, reduc simptomele din boala Raynaud si imbunatatesc toleranta la frig. Favorizeaza elasticitatea arterelor, reduc spasmele vasculare, fluidizeaza sangele, scad nivelul colesterolului si trigliceridelor, impiedica formarea ateroamelor, normalizeaza tensiunea arteriala. Diminueaza reactiile inflamatorii din organism prin blocarea sintezei substantelor pro-inflamatorii (leucotriene si prostaglandine). In plus, acidul gras esential omega 3, fiind si un imunomodulator eficient, ajuta persoanele cu boli autoimune sa tina reactia imunitara sub control (miastenia gravis, hepatita autoimuna, poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, tiroidita, sclerodermie, scleroza in placi etc.).
Evening Primrose (luminta de seara) - Uleiul din luminita de seara, prin continutul sau ridicat de acid gamma-linolenic (GLA), acid gras esential din familia omega 6, este un valoros produs naturist. Asigura o structura sanatoasa a membranelor celulare, confera elasticitate pielii, are efect antioxidant, regenereaza celulele, incetineste procesul de imbatranire, este eficient in: procese inflamatorii, ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic (prevenire), eczema, dischinezie biliara, hepatita, ciroza hepatica, steatoza hepatica, boli renale etc. Studiile efectuate privind folosirea GLA au demonstrat beneficii clinice la pacientii cu boli autoimune: lupus eritematos sistemic, scleroza multipla, sclerodermia, boala tiroidiana autoimuna, boala Crohn etc. Experientele au dovedit ca luminita de seara amelioreaza simptomele din boala Raynaud, daca este folosita ca tratament intern si aplicatii locale, prin masaj usor. Pentru aceasta se inteapa cu un ac o capsula de luminita noptii si se maseaza cu continutul ei locul afectat de 2-3 ori/zi.
Vein Care - Produs naturist sub forma de gel pentru uz extern (aplicatii locale), contine hirudina extrasa din saliva lipitorilor medicinale si extract din planta Siegesbeckia. Hirudina este un bun vasodilatator, faciliteaza si restabileste circulatia sangelui in artere, capilare si vene, are efect anticoagulant, accelereaza regresia microtrombilor superficiali, ajuta la restabilirea circulatiei limfatice, are actiune antialgica si anestezica. Vein Care are si efecte cosmetice, conferind pielii uscate elasticitate si netezime.
Rhodiolin (Rhodiola rosea) - Radacina arctica este un excelent protector al sistemului imunitar, asigura imunotoleranta (de unde si utilitatea sa in procesele autoimune), mentine echilibrul intre sistemul endocrin si cel imunitar. Creste nivelul serotoninei la nivel cerebral, are efect antistres si antidepresiv, de relaxare a sistemului nervos si a musculaturii netede a vaselor de sange. Protejeaza sistemul cardiovascular, reduce spasmele vasculare din fenomenul Raynaud, previne riscurile cardiovasculare, previne puseele hipertensive.
Oxy Max - In sclerodermia cu afectare pulmonara este necesara oxiterapia ambulatorie pentru ameliorarea simptomelor functionale respiratorii, hipoxia fiind o cauza majora de hipertensiune pulmonara. Oxigenul este extrem de necesar in afectiuni pulmonare (congestie pulmonara, emfizem pulmonar, astm bronsic, cancer pulmonar, silicoza etc), in boli cardiovasculare (anemie, circulatie sanguina deficitara, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral etc.). Oxigenul intensifica irigarea cu sange a tegumentelor si mucoaselor si astfel amelioreaza simptomele. Imbunatateste digestia, regleaza ph-ul gastric in gastrita, ulcer gastric si duodenal, colita, enterocolita. Ajuta in afectiuni osteo-articulare (artrita, artroza, reumatism, poliartrita reumatoida), are efect tonic nervos foarte eficace, imbunatateste performantele fizice si psihice, confera vitalitate si energie.
Green Care (lucerna, alfalfa) - Lucerna reprezinta un bun pansament gastric si al intregului tract digestiv, are efect alcalinizant, de regenerare a mucoasei lezate a stomacului, duodenului si intestinelor, de stopare a sangerarilor. Datorita compozitiei si actiunilor sale biologice, lucerna este folosita in principal ca tratament naturist in afectiuni acute si cronice ale aparatului digestiv: gastrita, ulcer gastric, reflux gastro-esofagian, ulcer duodenal, ulcer peptic, enterocolita, colita ulceroasa, boala Crohn, colon iritabil.
Joint Protex Forte - Contine substante prezente in mod normal in celulele cartilajului sau in matricea intercelulara: glucozamin sulfat, condroitin sulfat, metilsulfonilmetan (MSM), acid hialuronic, Boswellia serrata, Filipendula ulmaria (cretusca), turmeric (Curcuma longa, curcumina), zinc (gluconat), mangan (gluconat). Joint Protex Forte amelioreaza inflamatia si durerea la nivelul articulatiilor, reduce rigiditatea, imbunatateste mobilitatea si flexibilitatea articulara, stimuleaza si grabeste regenerarea structurii articulare. Metilsulfonilmetanul (MSM) are efect antiinflamator, antioxidant si imunomodulator, amelioreaza simptomele in sclerodermie, boala Crohn, colita ulcerativa, cistita interstitiala. Boswellia serrata moduleaza sistemul imunitar, inhiba activitatea inflamatorie, fiind util in boli autoimune (si in sclerodermie). Curcumina (turmeric) are efect antiinflamator comparativ cu fenilbutazona si cortizonul, inhiba agregarea plachetara, favorizeaza fibrinoliza, inhiba raspunsul neutrofilelor la stimuli variati implicati in procesul inflamator.
Noni (Morinda citrifolia) - Noni este indicat ca un pretios imunomodulator in boli autoimune: lupus eritematos sistemic, scleroza in placi, tiroidita autoimuna, sclerodermie, poliartrita reumatoida etc. Prin imunomodulare Noni poate ajuta esential in aceste boli. Alte efecte ale produsului naturist Noni: declanseaza mecanismele antiinflamatorii din organism, are actiune antialergica, induce vasodilatatia arteriala, ajuta la reintinerirea celulelor, protejeaza impotriva radicalilor liberi, inhiba multiplicarea celulelor precanceroase si canceroase etc.

Produse naturiste CaliVita utile in sclerodermie (Sindrom Raynaud):

MEGA qPROTECT - 3x1 tablete/zi

SUPER SOYA LECITHIN - 3x1 capsule/zi

OMEGA 3 (ulei de somon) - 3x1 capsule/zi

EVENING PRIMROSE (luminita de seara) - intern 3 capsule/zi si aplicatii locale de 2-3 ori/zi

VEIN CARE (hirudina din saliva de lipitori) - aplicatii locale de 2-3 ori/zi

RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3x1 capsule/zi

(Produsele vor fi consumate astfel: fie Mega Protect 4 Life, Super Soya Lecithin, Vein Care si Rhodiolin, fie Mega Protect 4 Life, Omega 3, Evening Primrose, Vein Care si Rhodiolin).

In complicatiile pulmonare din sclerodermie

OXY MAX (oxigen molecular) - de 2 ori/zi - dimineata si la pranz - dilutii crescatoare zilnice, incepand cu 5 pana la 20 picaturi, in cate 100 ml apa plata

In complicatiile gastro-intestinale din sclerodermie

GREEN CARE (lucerna, alfalfa) - 3x1 tablete/zi

In modificarile articulare din sclerodermie

JOINT PROTEX FORTE - 3x1 tablete/zi

Imunomodulatoare (in boli autoimune)

NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3x1 capsule/zi

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro