Sifilis (lues) - Boala venerica (boala transmisa sexual) dintre cele mai grave si care, netratata, are evolutie cronica si intermitenta, evoluand in perioade floride intretaiate de perioade latente clinic, insa cu manifestari umorale (serologie pozitiva). Boala se poate transmite si congenital de la mama la fat, iar manifestarile la copil pot fi precoce (sifilis congenital precoce) si tardive, putand imbraca si forme latente, numai serologice. Denumirea de sifilis vine din legenda de la pastorul "Sifilus", care ar fi fost pedepsit de zeul Apollo sa faca o boala grava. Sifilisul este provocat de un microorganism spiralat, denumit Treponema pallidum (trepo-nemo - fir rasucit si transparent).
Sifilisul a fost consemnat in Europa la finele secolului al XV-lea, cand se crede ca a fost adus din America de marinarii lui Cristofor Columb, alti autori insa, considera ca boala ar fi existat in Europa cu mult inainte.Treponema pallidum se gaseste in organismul omului bolnav, localizata in sancrul primar, fasciile conjunctive, cicatrice, ganglioni limfatici, in tunica vaselor cerebrale si ale aortei, in placenta etc. Este un germen spiralat, foarte mobil, cu miscari in jurul axului sau, de flexie sau ondulatorii. Treponema pallidum poate invada organele fara a determina leziuni, supravietuind la adapostul fagocitozei in citoplasma celulelor epiteliale, in tesutul conjunctiv hiperplaziat etc. Treponema pallidum este foarte sensibila la caldura, uscaciune si la actiunea unor antibiotice.
Sifilisul netratat este o boala cronica care evolueaza in 3 perioade distincte, care nu intotdeauna sunt usor de identificat:
Sifilis primar
Leziunea primara denumita sancru sifilitic (sifilom primar sau sancru dur) este localizata in regiunea genitala (la barbat pe penis, la femeie mai ales pe colul uterin) sau perigenitala, mai rar anal. Sancrul sifilitic apare dupa o incubatie de aproximativ 21 - 25 de zile de la contactul infectant si are aspectul unei eroziuni cu margini pierdute, cu baza indurata, cu dimensiuni de la 5-6 mm pana la 1-1 ½ cm diametru, acoperita de o crusta. Serozitatea sancrului sifilitic este foarte bogata in treponeme, bolnavul de sifilis primar fiind foarte contagios. De obicei unic, sifilomul primar este insotit de adenopatie, cu prinderea ganglionilor inghinali. Leziunea primara se vindeca in aproximativ doua saptamani, fara sa lase urme evidente, insa infectia persista in organism.
Sifilis secundar
La 2-3 luni de la contaminare (45-50 de zile de la producerea sancrului) apar leziuni caracteristice, care reprezinta faza de infectie generalizata, treponemele gasindu-se in tesuturi si umori. Leziunile secundare constau intr-o eruptie cutanata, pete rosii prezente pe toata suprafata corpului ( rozeole sifilitice ) si papule umede si palide in regiunea anogenitala, gura, pe palme sau talpi ( placi mucoase ). In toate leziunile perioadei secundare (rozeole sifilitice, placi mucoase) se gasesc treponeme in cantitate mare, bolnavul fiind foarte contagios. Evolutia sifilisului secundar are loc in 2 si 3 ani, cu vindecari aparente si recidive. In aceasta faza se petrece si patrunderea germenului in sistemul nervos, unde va da mai tarziu tulburari foarte grave.
Perioada de latenta a sifilisului
Ca si leziunea primara, in lipsa unui tratament, leziunile secundare (rozeole sifilitice, placi mucoase) se vindeca, insa infectia ramane prezenta in organism si evolueaza. Dupa vindecarea leziunilor secundare, urmeaza perioada de sifilis latent, care poate dura 3-4 ani, pana la 10-20 de ani si in care pacientul pare sanatos, nu are nici un fel de simptome, dar in cursul careia au loc leziuni necrotice in tesuturi.
Sifilis tertiar
La majoritatea bolnavilor netratati sau tratati insuficient, dupa faza de latenta apare faza tertiara cu cand spirochetele se localizeaza din nou in piele sau diferite organe, sub forma de gome sifilitice si sifilide tuberoase , leziuni profunde, ducand la distrugeri importante ale teritoriilor respective: leziuni granulomatoase tegumentare si osoase, modificari degenerative ale sistemului nervos central (meningoencefalita difuza, tabes, nevrita optica, paralizie generala progresiva, alienare mintala), leziuni cardio-vasculare (aortita, insuficienta valvulara aortica), hepatice, renale, articulare (artrita grava) etc. In prezent sifilisul tertiar este destul de rar in tarile civilizate deoarece majoritatea infectiilor sunt depistate si tratate cu mult inainte de aparitia simptomelor mai avansate.
Sifilis congenital
Deoarece treponemele pot strabate placenta, sifilisul congenital este prezent la copii nascuti dintr-o mama infectata in cursul sarcinii, infectia la fat se transmite in general dupa luna a V-a. Tratamentul corect al mamei in cursul sarcinii permite insa dezvoltarea normala a fatului si previne sifilisul congenital.
Imunitate si diagnostic in sifilis (lues)
Daca pacientul se prezinta la medic in faza de sifilis primar (faza care poate fi ignorata, crezand ca este o simpla leziune care se vindeca de la sine) se face diagnostic bacteriologic: se recolteaza serozitate de sancru din care se fac preparate proaspete sau frotiuri colorate cu nitrat de argint, recoltarea si diagnosticul fiind concomitente, deoarece Treponema pallidum nu rezista in afara organismului decat cateva minute. Nu s-a dovedit existenta unei rezistente naturale fata de Treponema pallidum, in cursul infectiei sifilitice insa, in serul bolnavilor apar anticorpi foarte utili in scop de diagnostic serologic: anticorpi de natura lipoidica, cunoscuti sub numele de anticorpi antilipoidici, reagine sau anticorpi Wasserman, pusi in evidenta de antigenele lipoidice folosite in testele clasice ale diagnosticului - reactia VDRL (Veneral Disease Research Laboratory) si reactia de fixare a complementului (RBW, reactia Bordet Wasserman); anticorpi de natura proteica, pusi in evidenta prin folosirea ca antigene a suspensiilor purificate de treponeme - testul de imunofluorescenta (FTA), testul de imobilizare a treponemei (TPI), testul de hemaglutinate (TPHA). Reactiile serologice pentru sifilis incep sa fie pozitive din a 20-a zi a sifilisului primar si le gasim ca atare pe tot parcursul perioadei secundare. In sifilisul tertiar si in faza de latenta a bolii, aceste teste pot fi uneori negative, desi persoana este bolnava de sifilis. Deoarece Treponema pallidum este parazit facultativ intracelular, in cursul bolii se instaleaza si un raspuns imun de tip celular (imunitate de infectie) care insa nu este suficient pentru a determina vindecarea spontana si nici egala teritorial si in timp. Pe de alta parte, existenta treponemelor in organismul bolnav, acorda rezistenta la reinfectie, sifilisul nu se dubleaza, dar la vindecati reinfectia este posibila.
Epidemiologie in sifilis
Treponema pallidum trece de la om la om prin contact sexual si aproximativ 7% din cazuri prin sarut, doica sanatoasa alaptand copil cu sifilis congenital sau copil sanatos alaptat de doica bolnava, transfuzie, infectare profesionala (medic tratand fara masuri de autoprotectie bolnavul de sifilis). Infectarea prin folosirea unor obiecte contaminate de un bolnav cu sifilis (prosop, pahar, toaleta comuna etc) este exceptionala in doar 0,01% din cazuri. Treponema pallidum este un germen foarte fragil: caldura si uscaciunea il distrug; la temperatura obisnuita traieste o jumatate de ora pe obiecte umede (pahar, perii de dinti, instrumente muzicale); frigul ii permite sa se conserve cateva luni; antisepticele uzuale (sapunul, alcoolul) il distrug repede.
Profilaxie in sifilis
Combaterea sifilisului a fost situata de catre O.M.S (Organizatia Mondiala a Sanatatii) printre sarcinile prioritare pe plan mondial si in fiecare tara in parte. Masurile care vizeaza limitarea raspandirii infectiei, privesc bolnavul de sifilis si anume depistarea cat mai precoce a bolnavilor si contactilor sexuali si tratament obligatoriu. Educatia sexuala a tinerilor si chiar a adultilor, pentru cunoasterea pericolelor la care sunt expusi bolnavii de boli venerice. Evitarea contactelor sexuale intamplatoare cu persoane necunoscute (care ar putea avea o boala venerica), aplicarea masurilor de profilaxie individuala in timpul si dupa fiecare contact sexual: sex protejat prin folosirea prezervativului, spalarea organelor genitale cu apa si sapun dupa fiecare contact sexual. Este foarte important ca bolnavii care observa o leziune in zona organelor genitale sa se prezinte imediat la un medic specialist, pentru ca, in cazul unui sifilis, sa inceapa imediat tratamentul, acesta fiind cu atat mai scurt si eficace, cu cat boala a fost surprinsa mai la inceputul ei. Aceste masuri constituie un mijloc important de impiedicare a raspandirii infectiei cu Treponema pallidum.
Tratament naturist in sifilis - Tratamentul cu antibiotice trebuie aplicat cat mai aproape de inceputul bolii, tratament indicat de medicul specialist. Sifilisul primar se vindeca repede, insa sifilisul aflat in stadii mai avansate raspunde mai greu la tratament si lasa in urma leziuni ale organelor interne si ale sistemului nervos. De aceea, pentru eficienta tratamentului si vindecare totala, este util sa se apeleze si la remedii naturale care nu au nici un efect nociv ulterior, tratament care este de lunga durata, aproximativ un an dupa ce toate simptomele au disparut. Bolnavul trebuie sa duca o viata activa, miscari si exercitii fizice in aer liber. Regimul alimentar va fi simplu si hranitor, timp de ani de zile dupa tratament, pentru ca organismul slabit de boala sa-si revina. Vor fi evitate carnea de orice fel si in special carnea de porc, cafea, stridii, scoici, toate condimentele, tutun, alimente excitante, bauturi alcoolice, care incarca organismul cu substante toxice. Pentru eliminarea toxinelor din organism, sunt utile transpiratia abundenta si masajele cu sare.
Para Protex - Produs naturist cu efect antiseptic puternic: antimicrobian, antiparazitar, antiviral, antimicotic, antialgic, antiinflamator, cu numeroase indicatii terapeutice, foarte eficient in sifilis.
Ocean 21 - Contine Aloe vera, alge marine, Pau D'Arco, extract merisor, sfecla rosie si morcov, datorita carora are actiune antibacteriana, antivirala, antiparazitara si antifungica, aduce aport insemnat de vitamine, minerale, oligoelemente si impiedica instalarea sifilisului visceral (afectarea ficatului, rinichilor, ochilor, sistemului nervos etc), detoxifiaza organismul.
Noni (Morinda citrifolia) - Are efecte excelente in inducerea unei imunitati eficiente in organism: stimuleaza limfocitele T (imunitatea celulara) - limfocite T-killer, limfocite T-citotoxice si macrofage, ca mecanism al imunitatii active, cu rol esential in foarte multe afectiuni. S-a demonstrat ca produsul naturist Noni are certe proprietati antibiotice antibacteriene (infectii), antivirale (viroze), antifungice (candidoze), antiinflamatorii, antipiretice (scade febra) etc.
Immunaid (gheara pisicii) - Substantele active ale plantei sunt considerate printre cele mai eficiente fortifiante ale sistemului imunitar, prin accelerarea formarii si activarii limfocitelor, precum si accelerarea functiei leucocitelor de eliminare a agentilor patogeni. Astfel, gheara pisicii are proprietati antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, proprietatile curative ale plantei fiind aproape nelimitate.
Produse naturiste CaliVita utile ca tratament adjuvant in sifilis:
PARA PROTEX - 3 - 6 tablete/zi.
OCEAN 21 - 30 ml de 3 ori/zi.
NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3 - 6 capsule/zi.
IMMUNAID (gheara pisicii) - 3 - 6 tablete/zi.
Tratamentul in sifilis este de durata, in functie de faza in care a fost depistat. Eficienta maxima se obtine dupa minim 3 luni de tratament cu aceste produse naturiste.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro