Vaginita este o inflamatie a vaginului, de obicei insotita si de inflamatia vulvei (vulvo-vaginita). Cauza vaginitelor este infectioasa si se datoreste fie germenilor banali, fie gonococului, parazitului Trichomonas vaginalis sau ciupercii Candida albicans. Formele clinice variaza dupa agentul patogen care le produce. In general se manifesta prin usturime, dureri ale vaginului intensificate de mictiune (urinare) si de raporturile sexuale. Uneori se instaleaza si pruritul vulvar. Tratamentul este in functie de agentul patogen care a produs infectia.
Trichomonas vaginalis este un parazit al cailor genito-urinare ale ambelor sexe, cu foarte mare raspandire datorita caii sale de transmisie, predominant veneriana, prin contact sexual. Parazitul se deplaseaza in mediul umed cu ajutorul a trei flageli (cozi asemanatoare unor bice). Ca majoritatea agentilor patogeni responsabili de bolile transmise sexual (BTS) si parazitul Trichomonas vaginalis este relativ fragil, nu poate supravietui intr-un mediu uscat.
Trichomonaza (vaginita cu Trichomonas vaginalis) este o boala venerica (boala transmisa sexual - BTS) avand etiologie parazitara si localizare uro-genitala.
La femei trichomonaza genito-urinara este una din principalele si cele mai frecvente infectii genitale si, consecutiv, este o cauza importanta de sterilitate. Simptome in trichomoniaza la femei: Dupa o incubatie de cateva zile, boala debuteaza brusc, cu prurit (mancarime), iritatie si arsura vulvo-vaginala, congestie a mucoasei vaginale, urmata curand de o secretie seroasa. Fenomenele acute se atenueaza progresiv, ramanand o singura manifestare si anume o "scurgere" (leucoree). Leucoreea este abundenta, de culoare galbena sau verde-galbuie, spumoasa, urat mirositoare, secretie in care abunda parazitul. Leucoreea prezinta exacerbari pre- si postmenstruale, uneori fara o cauza aparenta. Mucoasa genitala este atrofica, infiltrata, uneori edematiata.
Cu timpul este afectata mucoasa colului uterin, pe care pot aparea eroziuni ulcerative (cervicita) si zone de metaplazie care se pot maligniza. Tricomonaza poate produce disconfort in timpul contactului sexual sau urinari frecvente si dureroase. Uneori tricomonaza vaginala este cauza sterilitatii, parazitul poate urca in trompe (salpingita) si chiar in ovare unde poate produce chisturi ovariene. Localizarea urinara (vezica, uretra) poate determina urinari frecvente si dureroase. Destul de frecvent, femeile diagnosticate cu trichomonaza nu au nici un fel de simptom si astfel, fara sa stie, contribuie la contaminarea altor persoane.
La barbati trichomonaza este de obicei inaparenta sau cu simptome minime, se pot produce uretrite "nespecifice" cu scurgeri matinale, prostatite sau cistite. Contaminarea cu Trichomonas vaginalis se face mai ales prin barbat, care, desi este purtator de parazit, nu are de cele mai multe ori nici o manifestare clinica.
Diagnosticul trichomonazei se pune, pe langa semnele clinice, prin evidentierea la microscop a parazitului din secretia vaginala (femei) sau uretrala (barbati) proaspat recoltata: preparate proaspete si frotiuri in care se observa paraziti Trichomonas vaginalis. La femeie recoltarea secretiei vaginale se face in cabinetul de ginecologie, in primele zile dupa menstruatie, la 48 de ore dupa ultima spalatura vaginala sau raport sexual, la 6-7 zile dupa un tratament local. Recoltarea la fetite si virgine se face in perioada de exacerbare a manifestarilor clinice. Recoltarea la barbat se face dimineata, inainte de mictiune, prelevand secretia purulenta spontana.
Epidemiologia in trichomonaza este cea a bolilor veneriene, rezervorul este reprezentat de purtatorii de paraziti, de persoanele cu boala inaparenta. Exista si transmisie neveneriana, insa in cazuri mai rare, prin manusi si instrumente ginecologice insuficient sterilizate. In putine cazuri transmiterea parazitului se poate face si prin apa din stranduri sau prin intermediul prosoapelor umede folosite in comun. Este insa exclusa contaminarea de la vase de toaleta sau materiale uscate.
Profilaxia in trichomonaza consta in depistarea si tratarea bolnavilor si purtatorilor sanatosi si in educatie sanitara. Pentru prevenirea trichomonazei se cere o riguroasa respectare a regulilor de igiena genitala si igiena sexuala, in care un rol important revine educatiei sexuale, spalarea zonei genitale cu apa si sapun inainte si dupa actul sexual, folosirea masurilor de protectie in timpul actului sexual (prezervativ), evitarea contactului sexual cu un partener necunoscut (care poate avea o boala cu transmitere sexuala), neinceperea vietii sexuale la o varsta timpurie. Masuri de combatere a infectiilor veneriene (boli transmise sexual) prin depistare si tratament imediat si radical, in care un rol important revine controlului ginecologic periodic.
Tratament naturist in vaginita cu Trichomonas vaginalis - In timpul tratamentului este obligatorie abstinenta sexuala si aplicarea unor masuri riguroase de igiena genitala. Medicatia de baza se face la indicatia medicului specialist si este indicat sa se administreze la partenerii de sex (femeie si barbat), pentru a evita contaminarea ulterioara, daca partenerul netratat are infectie inaparenta. Chiar dupa eradicarea parazitului, tratamentul nu trebuie considerat terminat pana nu s-a restabilit echilibrul biologic vaginal (pH-ul 4,5 - 5 si flora vaginala normala), in acest sens este utila aplicarea vaginala de iaurt sau lacobacili (produs naturist) prin care se insamanteaza vaginul cu bacili lactici. Irigatiile vaginale cu solutie de bicarbonat de sodiu, alternate cu solutie calda de otet, creeaza mediu nefavorabil inmultirii unor germeni, paraziti sau ciuperci. Aplicarea de pansamente naturale (extracte din plante) in vagin, pentru eliminarea inflamatiei si cicatrizarea eroziunii daca aceasta exista. Daca vaginita este de cauza infectioasa sunt indicate produse naturiste cu efect antibacterian, antifungic, antiparazitar si de intarire a imunitatii organismului.
Noni (Morinda citrifolia) - Are efecte excelente in inducerea unei imunitati eficiente in organism. S-a demonstrat ca produsul naturist Noni are certe proprietati antiinflamatorii, antipiretice (scade febra), antibiotice, antibacteriene (infectii), antivirale (viroze), antifungice (candidoze), antihistaminice (alergie), antitumorale (cancer), de regenerare celulara si vindecare a ranilor. Are indicatii si in cicluri neregulate, dismenoree, sindrom premenstrual, mastoza chistica, fibrom uterin, chist ovarian, cervicita, vaginita, sterilitate de ambele sexe.
Para Protex - Produs naturist cu efect tonic asupra organismului, cicatrizant, antiinflamator, analgezic, antiviral, antibacterian, antiparazitar, antimicotic.
Beta Carotene 9.000 UI - Provitamina A protejeaza mucoasele, acestea reprezentand prima linie de aparare contra infectiilor, pe care le mentine umede si sanatoase. Este de mare ajutor in tratamentul unor afectiuni ca: astm bronsic, gingivita, sinuzita, infectii urinare, infectii vaginale (vaginite) si ale colului uterin (cervicite).
Ac-Zimes (lactobacili Acidophyllus) - Ajuta la reintroducerea in vagin a lactobacililor (bacterii prietenoase) pentru refacerea florei normale vaginale, regleaza echilibrul acid-alcalin vaginal, creeaza un mediu nefavorabil inmultirii agentilor patogeni.
Produse naturiste CaliVita utile in vaginita cu Trichomonas vaginalis:
NONI (Morinda citrifolia) - Intern: 30 ml de 3 ori/zi si badijonari vaginale de 2 ori/zi.
PARA PROTEX - 3x1 tablete/zi.
BETA CAROTENE 9.000 UI - 3x1 capsule/zi.
AC-ZIMES (lactobacili) - Intern: 3x1 capsule/zi si local: continutul unei capsule se pune in iaurt si se aplica intravaginal, seara inainte de culcare.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro