0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Boala Lyme - tratament naturist

Boala Lyme (borrelioza Lyme, infectia Lyme, boala muscaturii de capusa) - Prima descriere a bolii Lyme a fost facuta in 1977, in urma studierii unui focar de poliartrita reumatoida asociat cu muscatura de capusa, in orasul Lyme, Connecticut in 1975. In l982, Willy Burgdorfer, microbiolog american, a identificat si izolat agentul cauzator al bolii Lyme, Borrelia burgdorferi, din capusa Ixodes scapularis. Borreliile sunt bacterii strict parazite, nu se intalnesc in stare libera in natura, existenta lor nefiind posibila decat in organismele parazitate (rozatoare, artropode, om). Borreliile sunt microorganisme filamentoase, spiralate, de 5 - 25 microni lungime si 0.2 - 0.5 grosime, foarte mobile, cu miscari de rotatie. Boala Lyme mai este denumita si "boala cu o mie de fete" deoarece, prin afectarea intregului organism (si in lipsa unui tratament adecvat) simptomele ei mimeaza o multitudine de boli precum: scleroza in placi, scleroza amiotrofica laterala, scleroza multipla, boala Alzheimer, sindromul Guillain Barre, artrita reumatoida, hernia de disc, fibromialgia, dermatita, sifilis, depresia, anorexia nervoasa, sindromul maniaco-depresiv.

Infectarea cu borrelii - Gazde naturale pentru Borrelia burgdorferi sunt animalele salbatice (soareci de camp, caprioare, iepuri, vulpi, veverite, pasari), animalele domestice (capre, oi, vaci, cai) si animalele de companie (caini, pisici) care servesc drept gazda pentru parazitismul cu capuse. Vectorii sunt capusele Ixodes scapularis (capuse mici, rosii) care se contamineaza cu borrelii si le transmit omului prin muscatura in piele. Capusele Ixodes traiesc in zonele impadurite sau cu vegetatie abundenta din regiunile temperate ale globului, infectia cu borrelia Lyme fiind endemica pe continentul European si in Romania. Cazurile de borrelioza Lyme apar primavara, vara si toamna, cand capusele sunt foarte active, iar activitatile omului in natura sunt mai frecvente. Orice persoana care intra in mediul de dezvoltare al capuselor Ixodes sau in contact cu animale si pasari salbatice sau domestice poate contacta boala.

Simptome in boala Lyme (borrelioza Lyme, infectia Lyme, boala muscaturii de capusa)
Perioada de incubare a infectiei Lyme este cuprinsa in general intre 7 si 10 zile. Conventional, evolutia bolii Lyme este impartita in trei etape succesive:

1.Boala Lyme acuta (infectia localizata) - Eritem migrans (EM) - Dupa inocularea in piele si multiplicarea locala a borreliilor, apare leziunea cutanata specifica denumita eritem migrator (eritem migrans, Erithema migrans): zona omogena, rosie, care in cateva zile se extinde in toate directiile pana la 10 - 60 centimetri, cu marginile usor ridicate peste nivelul pielii sanatoase. Cu timpul se formeaza o leziune cu aspect de "semn de tras la tinta", cu cercuri concentrice rosii alternand cu cercuri de piele sanatoasa. Eritem migrans (EM) apare la 1-2 saptamani de la muscatura de capusa, persista 3-5 saptamani si poate fi insotit de simptome de tip gripal: febra, frisoane, oboseala, cefalee, conjunctivita, fotofobie, dureri musculare, dureri articulare, tumefieri ganglionare locale. Erithema migrans apare in 80 - 90% din cazuri, insa, la unele persoane infectate nu apare nici un simptom. Boala Lyme acuta diangnosticata precoce si tratata corect are toate sansele sa se vindece complet. Este important de stiut ca un fost bolnav de borrelioza Lyme se poate reinfecta cu ocazia altei intepaturi de capusa deoarece in organism nu se formeaza imunitate impotriva borreliilor si nici nu exista vaccin specific.

2. Borrelioza diseminata Lyme cu manifestari precoce (infectia timpurie) - La cateva saptamani de la aparitia eritemului migrator infectia disemineaza cu predilectie in piele, sistem nervos, inima, muschi, articulatii, ochi, unde au loc procese inflamatorii. Borrelioza diseminata Lyme debuteaza prin pusee de eritem migrator multiplu insotite de simptome ingrijoratoare. Caracteristica principala a acestei faze este neuroborrelioza acuta Lyme care se manifesta fie prin inflamatie meningeala usoara, fie prin simptome inflamatorii neurologice severe: meningita limfocitara (cefalee puternica, greata, varsaturi, fotofobie, redoare de ceafa), neuropatii craniene (inflamarea nervilor cranieni cu afectarea nervului facial, amorteala si furnicaturi in partea afectata a fetei, pareza muschilor faciali, vedere dubla, modificari ale auzului) si tulburari radiculare (inflamatia nervilor din zona cervicala, toracala si lombara a coloanei vertebrale insotite de dureri severe, amorteala, furnicaturi, pareze in membrele superioare si inferioare). In acest stadiu poate fi afectata si substanta alba cerebrala sau spinala cu simptome usoare de encefalita (edem cerebral, tulburari ale somnului, tulburari de memorie, iritabilitate) sau mielita. De obicei, tulburarile neurologice dispar complet dupa o luna, dar pot sa reapara si sa devina cronice. Infectii si inflamatii la nivelul altor organe: articulatii (artrita acuta Lyme, tumefactii si dureri articulare cu caracter migrator), muschi (fibromialgie), inima (miocardita, pericardita, blocuri atrioventriculare, cardiomiopatie), ochi (conjunctivita, keratita, uveita, nevrita nervului optic), ficat (hepatita), ganglioni (limfadenopatie regionala), splina (splenomegalie).

3. Boala Lyme cronica (infectia persistenta) - Se instaleaza la cateva luni sau la cativa ani de la muscatura de capusa si reprezinta stadiul cel mai sever deoarece provoaca probleme in aproape toate sistemele organismului. Boala Lyme cronica implica simptome mult mai severe decat boala Lyme acuta si este mai dificil de tratat, prelungirea acestei faze ducand la invaliditate partiala sau totala. Artrita Lyme cronica este caracteristica principala in boala Lyme cronica: inflamatii cronice (uneori severe) ale articulatiilor, cu acumulare de lichid in una sau mai multe articulatii, dureri articulare si osoase severe. Artrita Lyme cronica afecteaza in special articulatiile mari (genunchi, cot sau umar) si este insotita de osteoporoza si eroziunea cartilajului si a osului. Acrodermita cronica atrofica este manifestarea cutanata caracteristica in boala Lyme cronica: leziuni cutanate la nivelul extremitatilor (maini si picioare), leziuni care capata caracter sclerotic sau atrofic dupa o perioada de cativa ani de evolutie. Neuroborrelioza cronica Lyme: infectia si inflamatia cronica a sistemului nervos se manifesta prin encefalopatie (dureri de cap, tulburari de memorie si concentrare, stari de confuzie), encefalomielita (hemipareza, ataxie, convulsii, tulburari cognitive), neuropatie periferica (sindrom de tunel carpian, neuropatie motorie, polineuropatii), encefalopatie demielinizanta (boala fiind des confundata cu scleroza in placi) si manifestari psihice (depresie, anxietate, dementa sau tulburari bipolare). Infectia cronica Lyme mai poate produce: fibromialgie (inflamatia muschilor, dureri musculare), afectare cardiaca (inflamatia muschiului inimii sau a vaselor sanguine, bloc de conducere cardiaca, puls prea rapid sau prea lent, palpitatii), afectare oculara (keratita, uveita, vasculita retiniana, nevrita optica), afectare aparat genito-urinar (inflamatia uretrei si a vezicii urinare, durere pelvina, durere testiculara, pierderea apetitului sexual).

Diagnosticul de borrelioza Lyme - Se stabileste pe baza simptomelor clinice si prin teste de laborator (teste serologice). Clinic boala Lyme poate fi suspectata in cazul in care pe piele apare eritemul migrator caracteristic dupa muscatura de capuse. Testele serologice detecteaza in sange prezenta anticorpilor anti Borrelia Lyme, anticorpi de tip IgM (prezenti in faza acuta a bolii Lyme) si de tip IgG (prezenti in faza cronica a bolii Lyme). Daca testul ELISA (enzyme-linked immunosorbent, test de screening) este pozitiv, pentru confirmarea diagnosticului se face testul Western blot, test cu specificitate mare, ceea ce inseamna ca va fi pozitiv doar la persoanele care intradevar sunt infectate cu Borrelia Burgdorferi.

Profilaxie - Prevenirea infectarii cu Borrelia Lyme consta in masuri de protectie individuala impotriva muscaturii de capusa si deparazitarea animalelor si pasarilor domestice. Dupa activitati in aer liber (gradinarit, plimbari prin padure etc.) este necesara inspectarea zonelor de piele expusa (zona inghinala, submamara, axilara, gat si linia de implantare a parului) unde, daca exista o capusa va fi extrasa cu multa grija: cu o penseta se apuca capusa de zona capului si a aparatului bucal, se roteste de cateva ori apoi, tragand repede si ferm se extrage cu tot cu cap si aparatul bucal, apoi se dezinfecteaza locul cu alcool medicinal. Mare grija sa nu se preseze corpul capusei deoarece continutul ei va fi injectat in plaga. Fiecare persoana care a scos o capusa de pe pielea sa trebuie sa se prezinte la un consult medical, mai ales daca apare o inrosire la locul muscaturii sau daca apar unele simptome care ar putea incrimina o "gripa de vara".

Tratament alopat in boala Lyme - Se face in spitale de boli infectioase, vizeaza distrugerea borreliilor si consta in cure repetate cu doze mari de antibiotice combinate. Initierea precoce a tratamentului reduce durata bolii si previne dezvoltarea ei in stadiu avansat. Tratamentul este de lunga durata si depinde de complicatiile aparute, de organele afectate. Bolnavul va fi tinut sub supraveghere timp de 2 ani si examinat la 3, 6, 12 luni si 2 ani. In cazul borreliozei cronice, boala este ondulanta (cu remisii si recaderi) si de lunga durata, iar tratamentul va fi de durata si sustinut.

Tratament naturist in boala Lyme (borrelioza Lyme) - Deoarece borrelioza afecteaza mai multe organe si sisteme din organism, pe langa tratamentul alopat, este necesar si un tratament naturist complementar. Acest tratament consta in schimbarea stilului de viata, o dieta adecvata si consumul unor principii fitoterapeutice pentru stimularea imunitatii, distrugerea spirochetei si a co-infectiilor, reducerea inflamatiilor, detoxifierea organismului, imbunatatirea circulatiei sanguine, asigurarea functionarii normale a sistemului nervos, refacerea florei intestinale distrusa de tratamentul indelungat cu antibiotice, corectarea deficientelor nutritive.

Atentie la dieta! In boala Lyme este indicat un regim alimentar alcalinizant util in detoxifierea organismului: cel putin 70% din ratia alimentara trebuie sa contina legume alcaline (broccoli, conopida, castraveti, ciuperci, mazare, morcovi, dovlecei, telina, salata verde, spanac, sparanghel, vinete, ceapa, usturoi, varza de Bruxelles, alge marine) si fructe alcaline (ananas, avocado, cirese, nectarine, mere, pere, piersici, portocale, struguri, fructe de padure). Dieta antiinflamatoare, stopeaza progresia bolilor cu componenta inflamatoare, controleaza problemele cardiovasculare si asigura supletea miscarilor articulatiilor: dieta saraca in grasimi animale si bogata in acizi grasi esentiali de tip omega 3 (hering, somon, macrou, crap, sardele, ulei de peste, nuci, ulei extravirgin de masline, de samburi de struguri), cereale integrale, zarzavaturi proaspete, carne slaba de pasare (pui, curcan).
Dieta pentru sanatatea cardio-vasculara: mancati multe fructe si legume deoarece contin antioxidanti, nutrienti care ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor; nu consumati alimente care contin grasimi saturate si colesterol (carne grasa, mezeluri, unt, grasimi animale) care conduc la ingustarea arterelor, ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, infarct miocardic. Nu consumati alimente acidifiante: porumb, fasole, naut, soia, linte, tomate, cartofi, fructe uscate, lamaie, grapefruit, nuca de cocos, carne de porc, carne de vitel, carne de vanat, untura animala, faina alba, paste fainoase, lapte si produse lactate (cu exceptia iaurtului), otet, inghetata, zahar, miere, alcool. Nu consumati alimente care intensifica inflamatiile: cereale rafinate, carne rosie, carnuri procesate (mezeluri), grasimi animale, produse lactate grase, dulciuri, cartofi prajiti, pizza, bauturi carbogazoase. De asemenea nu consumati indulcitori sintetici, coloranti, arome si conservanti alimentari, bauturi excitante (cafea, ceai, cola).
Hidratati-va suficient! Consumati apa plata alcalina (cu un pH cat mai mare), apa care poate fi preparata in casa (cu un aparat care filtreaza apa si ii mareste pH-ul). Beti minim 2 litri in 24 de ore, deoarece o buna hidratare ajuta la detoxifierea organismului.
Faceti miscare! In ciuda oboselii cronice sau a fibromialgiei din boala Lyme, exercitiile pot fi benefice, insa fara surmenaj. Bucurati-va de natura, plimbarile in aer liber, mersul pe jos si expunerea la lumina naturala tonifica organismul, imbunatatesc circulatia si oxigenarea tesuturilor, revigoreaza sistemul nervos, induc o stare de relaxare fizica si psihica, ajuta metabolismul sa produca o cantitate mai mare de energie, asigura buna dispozitie si pofta de viata.
Masaj! Masajul efectuat de un fizioterapeut imbunatateste circulatia sanguina si oxigenarea tesuturilor, reduce durerile musculare si articulare din boala Lyme imbunatateste flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor, intareste muschii slabiti.
Gestionati stresul! Borrelioza Lyme este o boala care epuizeaza fizic si psihic, de aceea este necesar sa adoptati cat mai multe metode de relaxare (meditatie, masaj, filme, jocuri interactive, lecturi etc.) care va ajuta sa va eliberati mintea, sa va concentrati asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat si sa aveti un somn odihnitor.

Produse naturiste CaliVita utile in boala Lyme (borrelioza)

Immunaid (gheara pisicii, "Cat's claw", "Una de gato") - Produs naturist extrem de util in boala Lyme prin efectele sale imunizante, antimicrobiene si antiinflamatoare. Gheara pisicii este unul dintre cele mai puternice remedii vegetale cu actiune imunostimulatoare: stimuleaza sistemul imun, activeaza fagocitoza (capacitatea celulelor albe de a distruge si elimina microorganismele), fiind un adjuvant valoros in tratamentul multor infectii (si in boala Lyme) si candidoze (dezvoltate dupa tratament intensiv cu antibiotice). Are actiune puternic antioxidanta (neutralizeaza radicalii liberi , elimina toxinele) si antiinflamatoare: reduce durerile, mentine flexibilitatea si confortul articulatiilor (in artrita, artroza, bursita, guta), este un foarte bun antiinflamator si protector hepatic (hepatite, ciroze), digestiv (stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros), respirator si la alte nivele ale organismului (uter, ovare, prostata, splina, rinichi, vezica urinara, timus, tiroida).
Garlic Caps - Produs naturist cu substante biologic active din usturoi si patrunjel, cu efect antibiotic si imunostimulator puternic. Cercetarile au demonstrat ca usturoiul poate distruge mai mult de 60 de tipuri de fungi si aproximativ 20 de tipuri de bacterii, inclusiv unele foarte virulente. Patrunjelul este un tonic general al organismului, are efect antianemic, antirahitic, antiscorbutic, antitoxic, vasodilatator, depurativ, eficient in litiaza biliara si litiaza renala.
Omega 3 (ulei de somon) - Acizii grasi esentiali de tip Omega 3 sunt necesari in tratamentul bolii Lyme pentru actiunea lor antiinflamatoare, pentru sustinerea sistemului nervos si cardiovascular: au efect antiinflamator prin inhibarea mediatorilor procesului inflamator; participa la formarea lipidelor de structura ale neuronilor (teaca de mielina), joaca un rol decisiv in regenerarea celulelor sistemului nervos central; scad nivelul colesterolului si trigliceridelor, favorizeaza elasticitatea arterelor, curata vasele sanguine, fluidizeaza sangele si regleaza ritmul cardiac, previn si trateaza ateroscleroza, infarctul miocardic, aritmia cardiaca, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia.
ProbioBalance - Tratamentele intensive cu antibiotice din boala Lyme distrug flora intestinala utila si creeaza posibilitatea inmultirii unor germeni patogeni si a ciupercii Candida albicans, fapt care provoaca balonare, constipatie, diaree si alte dereglari ale digestiei. Probioticele (lactobacilii) refac flora intestinala, au efect antimicotic (in candidozele bucale, digestive, urogenitale), regleaza echilibrul acid-alcalin digestiv, protejeaza mucoasa tractului digestiv (in gastrita, ulcer gastro-duodenal, boala Crohn, colita ulceroasa, colon iritabil), previn si trateaza constipatia si diareea infectioasa si neinfectioasa, reduc flatulenta, balonarea si halena de origine digestiva.
Resveratrol Plus - Produs naturist eficient in tratamentul bolii Lyme prin actiunea sa puternic antioxidata, detoxifianta si de sustinere a aparatului cardiovascular. Resveratrolul este un foarte puternic antioxidant, previne si trateaza afectiuni in care sunt implicati radicalii liberi. Resveratrol Plus este un protector cardiovascular extrem de eficient: protejeaza muschiul inimii, regleaza ritmul cardiac, reduce riscul de boli cardiace (cardiopatie ischemica, infarct miocardic); scade nivelul de LDL "colesterol rau" si trigliceride; reduce rigidizarea arterelor, intareste peretii vaselor de sange (artere, vene, capilare), inhiba agregarea plachetara si formarea de trombi vasculari (ateroscleroza), scade vascozitatea sanguina, imbunatateste circulatia sanguina periferica (circulatie periferica deficitara, maini si picioare reci, microangiopatie diabetica, sindrom Raynaud, tinitus, vertij), asigura un nivel normal al tensiunii arteriale (hipertensiune arteriala).
Spirulina Chlorella Plus - Produs naturist necesar in boala Lyme pentru corectarea deficientelor nutritive, pentru detoxifierea organismului si refacerea dupa tratamentul cu antibiotice. Spirulina Chlorella Plus are calitati nutritive unice, contine aproape toate substantele necesare unei alimentatii sanatoase (este un adevarat cocktail de proteine, vitamine, minerale, acizi nucleici, clorofila), este un aliment alcalin, usor de digerat, cu numeroase efecte benefice asupra sanatatii. Indicatiile produsului ca tratament naturist: refacerea organismului dupa tratamentele repetate cu doze mari de antibiotice, detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor rezultate din infectie, anemie feripriva, anemie pernicioasa, hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, hipotiroidie, diabet de tip II, gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal, hepatita acuta, hepatita cronica, ciroza hepatica, cancer, leucemie, carenta de calciu si magneziu etc.
Rhodiolin (Rhodiola rosea) - Radacina arctica are efect pozitiv asupra sistemului nervos central, este un excelent adaptogen, are puternice capacitati antistres si antidepresive, creste performantele mentale (atentia, concentrarea si memoria), creste rezistenta si energia in timpul zilei, combate insomnia, asigura un somn profund si odihnitor pe timp de noapte, aduce buna dispozitie.

Produse naturiste CaliVita utile in boala Lyme (borrelioza)

IMMUNAID (gheara pisicii) - 3x1 capsule/zi

GARLIC Caps - 3 - 6 capsule/zi

OMEGA 3 (ulei de somon) - 3x1 capsule/zi

PROBIO BALANCE - 3x1 tablete/zi

RESVERATROL PLUS - 3x1 capsule/zi

SPIRULINA CHLORELLA PLUS - 3x1 tablete/zi

RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3x1 capsule/zi

Produsele vor fi consumate in functie de stadiul bolii Lyme, in ordinea prezentata.

AQUARION (aparat de purificat, ionizat, oxigenat si alcalinizat apa) - In boala Lyme este foarte important sa consumati (pe langa alimente alcaline) apa alcalina, apa pe care o puteti obtine la aparatul de filtrat apa la domiciliu Aquarion. Acest aparat este usor de montat si de intretinut, purifica, ionizeaza, oxigeneaza si alcalinizeaza apa.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro