Prostata este un organ glandular situat in pelvis, in jurul primei parti a uretrei. Produsul ei de secretie participa la formarea spermei. La nastere, prostata are dimensiunea unui bob de mazare, pana la pubertate se mai mareste putin, iar la adult are marimea si forma unei castane. Ca structura, prostata este formata dintr-o capsula conjunctivomusculara (care trimite tracturi in interiorul glandei), muschiul prostatic (fibre musculare netede), parenchimul glandular (alcatuit din 30-50 de glande tubuloalveolare care, printr-un numar mai mic de canale excretoare se deschid in uretra). Prostata este formata dintr-un lob anterior (situat inaintea uretrei), un lob posterior (cuprinzand partea situata posterior de uretra) si un lob mijlociu (cuprins intre uretra si canalele ejaculatoare).
Cancerul de prostata este forma cea mai frecventa de cancer la barbati. Localizarea la nivelul prostatei a unui proces neoplazic este intalnita cu o frecventa din ce in ce mai mare la varstele mai inaintate, in special la barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani. Gravitatea bolii, prin caracterul sau invadant (local si la distanta) impune ca o necesitate absoluta stabilirea cat mai precoce a diagnosticului. Cum insa manifestarile clinice ale bolii nu sunt intotdeauna revelatoare in acest sens, examenul periodic al prostatei devine obligatoriu dupa varsta de 50 de ani, cercetarea la interval de 6 luni a glandei permitand stabilirea precoce a diagnosticului, in faza in care boala beneficiaza de tratament.
Anatomie patologica in cancer de prostata - Macroscopic, cancerul de prostata apare ca un nodul situat posterior si excentric (usor accesibil examenului palpatoriu) care evolueaza un timp intracapsula (faza in care beneficiaza de tratament). Depasirea capsulei si invadarea tesuturilor si a formatiunilor periprostatice (vezica, uretere terminale, rect, bazin osos) agraveaza prognosticul. Microscopic, cele mai multe cancere de prostata apar ca fiind adenocancere, malignitatea deosebita a acestei forme de cancer se datoreste emboliilor limfatice care se produc in fazele precoce ale bolii.
Simptome in cancer de prostata - Clinic, manifestarile sunt dominate de urinare dificila, senzatie de urinare incompleta, scaderea presiunii jetului urinar, urinare frecventa (mai des noaptea), intreruperea jetului urinar, usturimi sau durere la urinat, dificultate de erectie, dureri la erectie, prezenta de sange in urina sau sperma, pierdere de urina intre mictiuni (incontinenta urinara).
Diagnostic in cancer de prostata - Se practica triada exploratorie: tuseu rectal, PSA, ecografie transrectala (cu punctie pentru biopsie prostatica).
1. Tuseul rectal pune, in majoritatea cazurilor, diagnosticul de cancer de prostata. La palparea glandei se constata cresterea consistentei (este ferma, lemnoasa), veziculele seminale pline se afla in tensiune (datorita presiunii exercitate de tumoare asupra canalelor ejaculatoare), existenta nodululilor in parenchimul glandei (nedurerosi), bine delimitati.
2. Dozarea PSA - Prostate Specific Antigen - antigen specific al prostatei. In cazul in care in familie exista antecedente, este bine ca acest examen sa fie facut incepand de la varsta de 40 de ani.
Prostate Specific Antigen (PSA) nu este un marker specific, insa, combinat cu rezultatul unui tuseu rectal mareste sansele detectarii cancerului de prostata. Un nivel ridicat al PSA in sange nu indica intotdeauna prezenta cancerului de prostata. Un nivel PSA normal nu garanteaza faptul ca un pacient nu sufera de cancer de prostata. Valori normale ale PSA din sange: barbati intre 40 - 49 ani = 0-2,5 ng/ml; barbati intre 50 - 59 ani = 0-3,5 ng/ml; barbati intre 60 - 69 ani = 0-4,5 ng/ml; barbati intre 70 -79 ani = 0-6,5 ng/ml. Valori ridicate ale PSA din sange: nivel PSA intre 4 si 10 ng/ml = aproximativ 20-30% dintre barbatii care se incadreaza in aceasta grupa ar putea suferi de cancer de prostata; nivel PSA peste 10 ng/ml = 40-60% dintre barbatii care se incadreaza in aceasta grupa ar putea avea cancer de prostata.
Partin si colaboratorii au demonstrat ca valoarea serica a PSA creste proportional cu avansarea stadiului clinic al cancerului de prostata. La pacientii cu cancer de prostata, cu un PSA mai mic de 20 ng/ml, riscul de metastaze osoase este aproape nul, iar la pacientii cu PSA peste 100 ng/ml metastazarea este aproape sigura. Un test aditional numit free-PSA poate fi folosit pentru a evalua necesitatea efectuarii unei biopsii. Barbatii care au un procentaj mic de free-PSA au sanse mari de a dezvolta cancer de prostata: free-PSA mai mare de 25% = probabilitate de cancer 8%; free-PSA intre 20-25% = probabilitate de cancer 16%; free-PSA intre 15-20% = probabilitate de cancer 20%; free-PSA intre 10-15% = probabilitate de cancer 28%; free-PSA intre 0-10% = probabilitate de cancer 56%. 3.Ecografie transrectala cu efectuare de biopsie prostatica. Biopsia prostatei este de mare valoare in diagnostic atunci cand este pozitiva, iar tabloul clinic nu poate sustine diagnosticul. Diagnosticul de certitudine in cancerul de prostata se face numai cu confirmare anatomo-patologica. In functie de diferentiere, se va stabili tratamentul.
Tratamentul curativ in cancerul de prostata consta in prostatectomie radicala (eliminarea chirurgicala in totalitate a prostatei), crioterapia curativa radicala (metoda moderna, ce consta in distrugerea tesutului prostatic prin "inghetarea"acestuia cu Argon), brahiterapia (sursele radioactive, de mici dimensiuni, sunt implantate direct in prostata, sub control ecografic). Crioterapia si brahiterapia pot fi insotite sau nu de hormonoterapie. Tratamentul paleativ consta in hormonoterapie (estrogenoterapie), extirparea testiculelor, chimioterapie.
Tratament naturist in cancer de prostata
Tratamentul in cancer de prostata este cu atat mai eficace, cu cat este instituit mai precoce, de aici si necesitatea diagnosticului precoce. Si in cancerul de prostata alimentatia are un rol foarte important. S-a constatat ca un regim alimentar bogat in grasimi animale poate favoriza aparitia cancerului de prostata. Boala apare mai rar la vegetarieni si are o frecventa mai mare la barbatii cu o alimentatie bogata in proteine si dulciuri, asociate cu alcool si tutun. Studiile efectuate au demonstrat ca in cancerul de prostata este foarte util consumul unei cantitati cat mai mari de suc (pasta) de tomate, deoarece acesta contine o cantitate mare de licopen, antioxidant esential, care are rolul de a opri celulele sanatoase ale prostatei sa devina maligne. Sosul de tomate (rosiile gatite) contin o mai mare cantitate de licopen decat rosiile proaspete. Reducerea consumului de carne (in special carne rosie).
In alimentatie sa predomine vegetalele proaspete (legume, fructe si verdeturi), acestea contin antioxidanti naturali care lupta impotriva formarii de noi celule canceroase. Sunt benefice in consum: varza, varza de Bruxelles, brocoli, conopida, ulei de masline virgin, grasimi de tip omega 3 (seminte de in, nuci), peste, carne de pasare (pasare de curte, nu de crescatorie), soia, consum regulat de cereale integrale (asigura un aport suficient de seleniu), consumul unor produse naturiste cu vitamina E. O viata activa si miscarile regulate in aer liber maresc tonusul fizic si psihic, reduc riscul de cancer, ajuta la mentinerea unei greutati corporale in limite normale. Nu este indicat consumul de grasimi saturate (grasimi animale) responsabile de aparitia cancerului de prostata, margarina, carne rosie, bauturi alcoolice, fumat. Se va limita consumul de produse lactate si paste fainoase (din faina alba).
Produse naturiste CaliVita utile in cancerul de prostata:
PRO STATE POWER - 3x1 tablete/zi.
SHARK AID (cartilaj de rechin) - 3x2 tablete/zi.
IMMUNAID (gheara pisicii) - 3/2 capsule/zi.
RESVERATROL PLUS - 3x1 capsule/zi.
VITAMIN E 100 UI - 3x1 capsule/zi.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro