Emfizemul pulmonar este un proces sclero-atrofiant al plamanului, cu evolutie lenta, progresiva, cu atragerea in suferinta si a aparatului cardio-vascular. Este una din cele mai importante cauze initiatoare a insuficientei pulmonaro-cardiace cronice. De fapt, este vorba de pierderea elasticitatii tesutului pulmonar, cu dilatarea plamanilor si a cutiei toracice. In realitate are loc o dilatare durabila a alveolelor cu distrugere de pereti alveolari, cu reducerea tesutului elastic pulmonar. Este o cauza frecventa de invaliditate si una dintre cele mai frecvente cauze ale insuficientei cardio-circulatorii. Emfizemul pulmonar face parte din categoria bolilor pulmonare obstructive cronice - BPOC - alaturi de bronsita obstructiva cronica si astmul bronsic. Emfizemul se poate manifesta acut (emfizem pulmonar acut, in criza de rau astmatic, cu sanse mari de vindecare) sau cronic (emfizem pulmonar cronic, apare de cele mai multe ori in urma unei bronsite cronice sau a unei bronsite cronice obstructive).
Cauzele emfizemului pulmonar
Emfizemul este de cele mai multe ori consecinta bronsitelor cronice, a astmului bronsic si a sclerozelor pulmonare. Bronsita cronica si bronsita cronica obstructiva pot declansa emfizemul pulmonar prin obstructie bronhobronsiolara generalizata - emfizem obstructiv difuz - cel mai important din punct de vedere clinic. Tusea persistenta din bronsita cronica, prin efectul de hiperpresiune intrapulmonara, constituie un factor distensiv, care se adauga la cel obstructiv, dat de ingrosarile mucoasei bronsice (inflamatii) din accesele de astm bronsic, cu rol in instalarea emfizemului obstructiv pulmonar. Emfizemul poate sa apara la persoane care prin meseria lor supun plamanii la supradistensie (suflatori in sticla, muzicanti care folosesc instrumente de suflat), caz in care alveolele pulmonare se dilata excesiv, se distrug si formeaza un emfizem. Prin inhalare de pulberi, vapori, gaze toxice sau substante chimice iritante, caz in care emfizemul pulmonar este precedat de o bronsita cronica declansata fie de reactia la corpi straini (pulberi), fie de iritarea directa a tractului respirator (vapori, gaze toxice, substante chimice iritante).
Emfizemul pulmonar nu este exclusiv o boala a varstei inaintate, insa factorii generatori se aglomereaza odata cu varsta, de aceea este mai frecvent dupa varsta de 50 de ani si mai ales la barbati. Emfizemul pulmonar poate sa apara, foarte rar insa, la adultii sub 40 de ani, datorita unui defect enzimatic ereditar (prin deficit al inhibitorului de alfa-1-proteinaza). La aceste cauze ale aparitiei emfizemului pulmonar se adauga fibroza retractila (emfizemul cicatriceal), infectiile cronice (tuberculoza), tabagismul, alcoolismul, atmosfera poluata, variatiile mari de temperatura. Cresterea continua a incidentei emfizemului pulmonar in mediul urban este in stransa legatura cu factorii de mediu, care au un rol foarte important in declansarea multor boli bronhopulmonare.
Modificari morfologice si fiziologice pulmonaro-cardiace - Alveolele sunt marite in volum, prin distensia si ruperea de pereti alveolari. Fibrele elastice sunt friabile si reduse ca numar, reteaua capilara alveolara este de asemenea redusa, cu vase intinse, rupte, trombozate. Mucoasa bronsica, mai ales cea a bronsiolelor este congestionata. Cartilagiile costale sunt in mare masura osificate, uneori cu fracturi costale latente. Discurile intervertebrale prezinta procese degenerative, cu prezenta de exostoze cu aspect de ciocuri. Fibrele musculare din diafragm au leziuni degenerative. Se remarca hipertrofia si dilatarea cordului drept si ateroscleroza vaselor pulmonare. Insuficienta oxigenare a sangelui si a tesuturilor este la inceput de origine alveolo-pulmonara, iar mai tarziu pulmonaro-cardiaca.
Aceasta disfunctie se desfasoara in cerc vicios, insuficienta oxigenare a tesuturilor antreneaza leziuni tisulare distrofice. Hipoxia cronica favorizeaza instalarea leziunilor distrofice vasculo-miocardice. Sistemul coronar, mai ales al inimii drepte, sufera in mod reflex si neadaptativ. Inima nu mai are capacitatea de a compensa, prin functiile sale adaptative, insuficienta pulmonara la efort si mai tarziu nici in conditii de repaus. Se instaleaza insuficienta cardio-circulatorie, ca un aspect particular, cel al insuficientei pulmonaro-cardiace cronice decompensate.
Simptome in emfizem pulmonar
Debutul bolii este insidios, greu precizabil. La inceput bolnavii sufera putin, iar capacitatea lor de munca nu le este tulburata. Progresiv, apar modificari de bronsita, iar in fazele avansate, pe primul plan se situeaza suferintele din partea inimii. Aspectul bolnavului este adesea caracteristic: este mai palid, are fata obosita, cu discreta cianoza a buzelor, iar in faza avansata si cianoza a fetei si extremitatilor, venectazii fine la fata si la baza toracica. Toracele este dilatat in forma de butoi, imobil, rigid, fixat intr-o pozitie de inspiratie permanenta. Gatul pare scurtat si cu laringele coborat, claviculele apar mai proeminente, sternul este proeminent, coastele au tendinta de orizontalizare. Principalele simptome insa, sunt dipneea si tusea.
Dispneea (insuficienta respiratorie) este simptomul cel mai constant in emfizemul pulmonar, apare initial la efort, apoi si in stare de repaus, devenind permanenta si accentuata de episoadele bronsitice acute, cu modificari respiratorii: cresterea frecventei respiratiilor, ingreunarea respiratiei, cu inspiratie scurta si expiratie prelungita (suieratoare), scaderea debitului respirator (disfunctie ventilatorie obstructiva).
Tusea precede uneori dispneea cu ani, ea fiind adesea simptomul bolii de baza (bronsita cronica, astm, tuberculoza), care va genera ulterior emfizemul. Tusea are tendinta de a deveni cu timpul mai persistenta, mai obositoare si ajunge sa fie provocata de diversi agenti iritanti nespecifici (aer rece, vant, fum, diverse pulberi). Tusea este de obicei uscata, prezenta expectoratiei fiind dependenta de afectiunea de baza (bronsita cronica, bronsiectazie, tuberculoza).
Evolutia emfizemului pulmonar
Emfizemul se poate manifesta sub forma de: 1.emfizem pulmonar acut - fenomen reversibil, care apare in accesele de astm bronsic, in care are loc dilatatia acuta alveolara, fara rupere de pereti alveolari; 2.emfizem pulmonar cronic - fenomen ireversibil, cu evolutie lenta, cronica si progresiva, cu durata de ani sau zeci de ani. In mod schematic, in cursul evolutiei emfizemului pulmonar cronic se disting patru stadii conditionate de tulburarile functionale ale plamanului si cordului: stadiul de tulburare functionala latenta a plamanilor, stadiul de insuficienta pulmonara manifesta, stadiul de insuficienta pulmonara cu tulburari circulatorii latente si stadiul de insuficienta cardio-pulmonara.
Tratament naturist
Tratamentul emfizemului pulmonar vizeaza incetinirea evolutiei bolii si utilizarea cat mai eficienta a rezervelor existente, calmarea durerii, a tusei, tonifierea inimii, imbunatatirea capacitatii respiratorii si a aportului de oxigen, tratamentul precoce al oricarei infectii bronhopulmonare.
Tratarea cauzei emfizemului: emfizemul obstructiv difuz fiind de cele mai multe ori o "a doua boala" - prima fiind cel mai adesea bronsita cronica, cu sau fara componenta astmatiforma sau alte afectiuni (bronsiectazii intinse, tuberculoza, pneumoconioza etc.) - profilaxia sa va fi realizata prin toate masurile de prevenire si de tratare cat mai radicala a "primei boli", generatoare a emfizemului, astfel ca se aplica cel mai frecvent tratamentul cronic intermitent al bronsitei cronice.
Evitarea fumului de tigara prin inhalare activa sau pasiva. Daca bolnavul care sufera de emfizem continua sa fumeze, intreg tratamentul este ineficient. Studiile efectuate arata o legatura intre fumat si neputinta de a goli aerul din plamani. Tusea si productia de sputa sunt adesea ameliorate cand bolnavul nu mai fumeaza.
Evitarea alergenelor: in cazul in care exista alergii cunoscute se va evita inhalarea de substante iritante, praf, polen, fum de tigare, orice fel de fum etc.
Evitarea infectiilor pulmonare care pot sa apara in infectiile obstructive cronice, evitarea contactului cu persoane care sufera de orice tip de infectie a tractului respirator, tratarea consecventa si la timp a infectiilor respiratorii.
Exercitiile fizice usoare antreneaza muschii scheletici pentru a functiona mai eficient si trebuie sa faca parte din programul fiecarui bolnav de emfizem pulmonar: mers pe jos, exercitii pentru tonifierea muschilor din partea superioara a corpului (deoarece persoanele cu boli pulmonare isi folosesc, mai mult decat altele, gatul si muschii respiratori din zona superioara a pieptului), practicarea inotului.
Cresterea eficientei respiratiei: intarirea musculaturii respiratorii prin fizioterapie si exercitii de respiratie. Respiratia din diafragma este cel mai eficace mod de a respira (stand culcat se observa ca abdomenul se ridica la fiecare inspiratie), mentinerea deschisa a cailor respiratorii (muschii respiratorii pot fi fortificati sufland aerul prin gura facuta punga si prin expiratii intr-un interval de doua ori mai mare decat inspiratiile, ceea ce face ca plamanii sa elimine tot aerul vechi si sa primeasca aer proaspat). Respiratia lenta si profunda amelioreaza dispneea mai prompt decat cea rapida si superficiala.
Supravegherea alimentatiei: daca emfizemul progreseaza, plamanii se largesc din cauza aerului pe care l-au captat si apasa pe abdomen, lasand mai putin loc stomacului pentru a se dilata, de aceea, este necesar ca mesele sa fie mai dese si reduse cantitativ (6 mese usoare pe zi, in loc de 3 mese copioase). Alimentatia este, in general, reprezentata de regimul de alimentatie al cardiacilor, cu dieta scazuta in calorii si sare mai putina. Vor fi evitate alimentele greu de mestecat si care obosesc bolnavul, alimentele care produc gaze si dilatare limitand miscarea diafragmei, mancarurile foarte fierbinti sau foarte reci si care pot provoca tusea. Condimentele si bauturile alcoolice provoaca congestie bronsica, motiv pentru care vor fi evitate. Hidratarea este foarte importanta, pentru ca sputa sa fie diluata si usor de eliminat (minim 1 ½ - 2 litri de lichide/24 de ore).
Supravegherea greutatii corporale: bolnavul cu emfizem pulmonar trebuie sa consume o dieta scazuta in calorii cu scopul de a-si mentine o greutate optima. In general, cu cat este mai slab, cu atat este mai redusa cantitatea de oxigen si de substante nutritive necesare organismului. Obezitatea si constipatia scad rezistenta organismului fata de infectiile respiratorii.
Exercitii de relaxare: persoanele care considera boala drept o amenintare, declanseaza mecanisme psihologice care pot inrautati emfizemul, in stare de alarma organismul cere mai mult oxigen. Alarma apare in urma unui proces mintal care poate fi controlat si deci pot fi tinute sub control si procesele fiziologice.
Curcuma Pro - Afectiuni pulmonare - Curcumina sustine functionarea normala a aparatului respirator prin actiunea sa puternic antioxidanta si antiinflamatoare. Totodata, ajuta la dilatarea vaselor de sange, contribuind la un bun flux al oxigenului in organism, inclusiv la nivel pulmonar. Prin aceste calitati, curcumina poate fi de ajutor in astm, bronsita, congestie pulmonara, emfizem pulmonar, fibroza chistica pulmonara, cancer pulmonar etc.
Shark Aid - Cartilajul de rechin stimuleaza imunitatea generala a organismului, inclusiv imunitatea pulmonara, are efect antiinflamator puternic pentru bronhii si este foarte eficient in tratamentul afectiunilor pulmonare: bronsita cronica, bronsita cronica obstructiva, emfizemul pulmonar etc.
Para Protex - Prin componentele sale are un puternic efect antiseptic - antibacterian, antiviral, antifungic, astfel ca previne si trateaza infectiile tractului respirator: laringo-faringita, tuse cu expectoratie, bronsita cronica, bronsita cronica obstructiva, emfizem pulmonar etc.
Omega 3 - Acizii grasi esentiali (produs naturist cu ulei de somon) au efect antiinflamator, imbunatatesc circulatia sanguina generala si circulatia sanguina pulmonara, favorizeaza elasticitatea arterelor, curata vasele sanguine, fluidifica sangele, scad nivelul de colesterol si trigliceride. Acizii grasi esentiali sunt foarte eficienti in profilaxie si ca tratament naturist in: congestie pulmonara, emfizem pulmonar, astm bronsic, bronsita cronica, bronsita cronica obstructiva, ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica etc.
Oxy Max (oxigen molecular) - Ajuta la suplimentarea cu oxigen a tuturor celulelor organismului, imbunatateste toate procesele fiziologice si metabolice (inclusiv pulmonare), imbunatateste procesele respiratorii. Oxigenul molecular are indicatii ca tratament naturist in afectiuni pulmonare: congestie pulmonara, emfizem pulmonar, bronsita cronica, bronsita cronica obstructiva, astm bronsic, cancer pulmonar, silicoza, tabagism etc.
Produse naturiste CaliVita eficiente in emfizem pulmonar:
CURCUMA PRO - 2x1 tablete/zi.
SHARK AID (cartilaj de rechin) - 3x1 tablete/zi.
PARA PROTEX - 3x1 tablete/zi.
OMEGA 3 - 3x1 capsule/zi.
OXY MAX - de 2 ori/zi - dimineata si la pranz - dilutii crescatoare zilnice, incepand cu 5 pana la 20 picaturi, in cate 100 ml apa plata.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro