strong>Epilepsie - Sindrom clinic caracterizat prin manifestari paroxistice intermitente, corespunzand unor descarcari anormale hiperfrecvente si hipersincrone ale neuronilor cerebrali. Aceste descarcari pot sa ramana localizate sau pot sa se propage in regiuni noi. Cand fenomenele paroxistice raman localizate se produc crize focale, fara pierderea cunostintei. Cand extinderea se generalizeaza, apar crizele majore de epilepsie.
Forme de epilepsie
In functie de cauza care a produs-o, epilepsia este impartita in doua categorii: epilepsie idiopatica (epilepsia esentiala) sau epilepsie simptomatica.
Epilepsia idiopatica este epilepsia careia nu i s-a putut stabili cauza, insa este sigur ca se datoreste fie unor leziuni, fie unor tulburari de nutritie (metabolism) la nivelul creierului. Notiunea de epilepsie idiopatica trebuie sa fie din ce in ce mai restransa, deoarece orice creier poseda capacitate convulsivanta, variabila dupa varsta (mai mare la sugar), dupa individ, dupa anumite stari fiziologice (menstruatie, sarcina). Reactivitatea convulsivanta crescuta poate sa fie transmisa descendentilor. In conditii de reactivitate crescuta, factorii exteriori pot genera foarte usor o criza epileptica. Insa, la indivizi cu reactivitate convulsivanta mica, aceiasi factori, nu genereaza criza epileptica. Astfel intre "normal" (care are totusi aptitudine convulsivanta), cel cu reactivitate comitiala crescuta si epilepsia idiopatica, nu se pot trasa limite precise. Mai mult, examenele electroencefalografice, corticografice si interventiile chirurgicale (practicate in unele cazuri de epilepsie esentiala) evidentiaza deseori leziuni cerebrale, de cele mai multe ori sechelare (encefalite, traumatisme obstetricale etc.). Astfel ca uneori nu se poate face o deosebire de fond intre epilepsia esentiala si epilepsia simptomatica.
Epilepsia simptomatica este epilepsia careia ii cunoastem cauza si in care intervin factori care se manifesta fie in timpul vietii intrauterine, fie la nastere, fie dupa nastere. Factori prenatali: infectii si intoxicatii, boli anoxiante, traumatisme, iradieri materne; mai importante sunt sifilisul, febrele eruptive si in general toate bolile infectioase, toxoplasmoza, intoxicatia cu oxid de carbon, sangerarile masive, traumatismele abdominale, iradierile abdominale cu raze Roentgen; disembrioplazii fetale cu malformatii craniocefalice, malformatii cerebrovasculare, icter nuclear consecutiv incompatibilitatii de factor Rh.
Factori natali (deosebit de frecventi): traumatismele creierului fatului fie datorita unor anomalii de bazin matern, fie datorita unor manevre obstetricale (forceps, vidextractie etc.); anoxie fetala (lipsa de oxigen) provocata de un cordon ombilical scurt, strangulare prin cordon sau travaliu prelungit. Factori postnatali: procese infectioase diferite, fie prin lezarea encefalului (cele mai multe meningoencefalite), fie prin interesarea vaselor cerebrale (rickettsioze, arterita sifilitica etc.); procese intracraniene inlocuitoare de spatiu: tumori, abcese, hematoame etc.; traumatisme craniocerebrale, boli vasculare cerebrale; intoxicatii exogene (alcool, oxid de carbon, plumb, solventi organici etc.) sau endogene (uremie); encefalopatii dismetabolice (hipoglicemie, retentie hidrica); scleroze cerebrale localizate sau generalizate.
Crizele de epilepsie sunt de mai multe feluri: crize mari, crize mici si crize localizate.
Crizele mari de epilepsie (grand mal) sunt cele mai cunoscute. Aura, este o senzatie subiectiva de scurta durata si de multe ori aceeasi la fiecare bolnav, care precede imediat criza de epilepsie.Cauza aurei este considerata ca raspunsul dat de o zona de excitatie din creier (zona lezata care determina criza de epilepsie). Aura se poate manifesta prin: ameteli, halucinatii, miscari automate de inghitire, de respiratie, iar uneori se insoteste de o serie de miscari involuntare stereotipe (aceleasi miscari). Dupa o aura, de cele mai multe ori aceeasi la fiecare bolnav (indica uneori focarul epileptogen), bolnavul isi pierde brusc cunostinta, cade, isi contracteaza tot corpul, respiratia se opreste si bolnavul se invineteste (devine cianotic, lipsit de oxigen).
Dupa aceasta stare care dureaza cateva secunde ( perioada tonica ) bolnavul intra in perioada clonica caracterizata prin contracturi puternice si ritmice ale musculaturii. In aceasta perioada, prin propulsarea ritmica a limbii intre dinti si contractia maxilarelor, limba este muscata, iar prin contractia ritmica a muschilor diafragmului si a muschilor intercostali, bolnavul elimina din plamani, pe gura, o secretie spumoasa, care se amesteca cu sangele de la limba muscata si capata o culoare rozata. In aceasta perioada, contractiile bruste si puternice pot produce fracturi ale oaselor. Dupa perioada clonica, bolnavul intra intr-un somn profund, din care isi revine dupa cateva minute sau ore. La revenire este confuz si nu isi aminteste ce s-a intamplat cu el (amnezie, pierderea memoriei actelor intamplate pe o perioada de timp si este caracteristica la bolnavul epileptic).
Crizele mici de epilepsie (petit mal) sunt foarte variate si mai des intalnite. Ele se pot insoti de pierderea cunostintei pe perioade mai scurte sau mai lungi (absente psihice) in care pierd contactul cu mediul extern, prezentand in acelasi timp crize de ameteala. Sunt cazuri cand in timpul unor asemenea crize bolnavii epileptici pot comite acte bizare, de care, la revenire nu isi mai amintesc.
Crizele de epilepsie localizate (epilepsie jacksoniana) sunt foarte variate. Dupa caracteristica crizei epileptice se poate stabili uneori sediul focarului epileptogen care a cauzat-o. Pot fi crize motorii localizate (miscari ritmice, involuntare, ale unei maini, ale unei jumatati de fata, ale unei jumatati de corp) sau pot fi crize senzitive localizate (senzatie de furnicaturi, de dureri, in anumite segmente ale corpului).
Ceea ce este mai important pentru toate formele de epilepsie si mai ales pentru crizele mici, este ca exista posibilitatea aparitiei tulburarilor psihice care se accentueaza cu timpul si care necesita un tratament adecvat.
Tratament naturist in epilepsie - Cu toata gravitatea bolii, daca bolnavul epileptic este ingrijit corect si la timp, crizele pot fi rarite sau inlaturate si bolnavul se poate integra in societate. Tratamentul epilepsiei (cu exceptia cazurilor simptomatice care au putut sa fie radical tratate) se intinde pe o perioada lunga de timp, de multe ori pe tot timpul vietii. Bolnavii care continua sa faca crize sub tratament alopat (cu medicamente antiepileptice, anticonvulsivante) sau cei care prezinta tulburari psihice, vor fi tratati permanent. Pentru a obtine rezultate cat mai bune in tratamentul epilepsiei este indicat ca bolnavul sa duca o viata cat mai apropiata de normal, scolarizarea sa fie facuta in institutiile de invatamant obisnuite. In general activitatea intelectuala, cat si cea fizica vor trebui sa se desfasoare fara excese, cu un program cat mai uniform.
Conditiile de viata ale epilepticului vor fi astfel adaptate incat sa ii permita o activitate utila. Fac exceptie bolnavii cu crize numeroase, necontrolabile prin tratament sau cei cu tulburari psihice, care vor fi pensionati sau care vor lucra la domiciliu. Tulburarile psihice mari, tendinta la acte antisociale impun internarea in spitale sau azile de neuropsihiatrie cronica. Profesiunile in care aparitia unei crize poate sa puna in pericol viata bolnavilor sau a celor din jur vor fi interzise (sofer, aviator etc). De asemenea, se va atrage atentia bolnavilor epileptici sa evite inotul, alpinismul si in general sporturile care supun riscului unei noi leziuni cerebrale (boxul) sau care pot favoriza aparitia crizelor datorita eforturilor mari. O dieta simpla, hranitoare, cu mese usoare si regulate, cu excluderea completa a grasimilor animale si a proteinelor (recomandata de medicul specialist) si vitaminoterapia, contribuie la diminuarea gravitatii crizelor.
In dieta vor fi incluse obligatoriu uleiurile presate la rece, bogate in acizi grasi esentiali, foarte utili functionarii normale a neuronilor. Este necesar ca in alimentatie sa predomine legumele si fructele, sucurile de legume si fructe, cateva zile pe saptamana, pentru detoxifierea tractului digestiv si a intregului organism. Sunt interzise: cafeaua, ceaiul, tutunul, condimentele si toate alimentele care irita si constipa. Bolnavului epileptic ii sunt interzise orice fel de bauturi alcoolice, deoarece alcoolul poate duce la precipitarea crizelor de epilepsie si la agravarea lor, astfel ca la cei predispusi, chiar si numai dupa o ingestie de alcool se declanseaza o criza epileptica. Bolnavul epileptic va sta in camere bine aerisite, la aer curat in natura, insa, va evita expunerea prelungita la soare. Bolnavul epileptic are nevoie de un somn linistit si odihnitor si va evita stresul emotional.
Rhodiolin (Rhodiola rosea ) - C res te semnificativ toti parametrii fizici si psihici pana aproape de limita lor maxima fara a produce perturbari (efect adaptogen). Creste nivelul de serotonina la nivel cerebral si astfel amelioreaza starile depresive, i mbunatateste c oncentrarea mentala , memoria, usurand efortul intelectual. Rhodiolin reprezinta un ajutor pretios in boli ca: depresie, paranoia, schizofrenie, Parkinson, epilepsie etc.
Super Co Q10 Plus - Substanta asemanatoare unei vitamine, vitala pentru functionarea organismului uman, actioneaza ca un catalizator in lantul de reactii chimice care creeaza adenozintrifosfatul (ATP), un compus care mareste randamentul energetic cu care functioneaza celulele, foarte utila in tratamentul epilepsiei.
Super Soya Lecithin - Lecitina este un produs natural care joaca un rol foarte important in nutritia celulelor nervoase, este o componenta fundamentala a stratului de mielina - invelis de aparare a celulelor si fibrelor nervoase. Lecitina (prin fosfolipidele sale) participa la transferul impulsurilor nervoase, la buna functionare a neuronilor, stimuleaza toate functiile creierului, fiind foarte utila in epilepsie.
Zen Tonic - Contine un amestec complex de extracte din fructe (mangostana, struguri rosii, capsuni, merisor, zmeura, cirese, mere, afine negre, pere). Toate aceste fructe contin energie solara concentrata si aproape toate vitaminele, mineralele, enzimele si fibrele de care are nevoie organismul; au un continut ridicat de antioxidanti ale caror efecte benefice asupra sanatatii au fost confirmate de numeroase studii medicale. Prin continutul sau, Zen Tonic este un produs naturist foarte eficient in tratamentul epilepsiei.
Oxy Max (oxigen molecular) - oxiterapie (oxigenoterapie) - Neuronii (celulele creierului) sunt cei mai sensibili la lipsa de oxigen. In lipsa oxigenului se instaleaza hipoxie, confuzie in gandire, memorie deficitara, depresie, tensiune nervoasa, plictiseala, sensibilitate la boli mentale, epilepsie. Oxiterapia are un efect tonic nervos foarte eficace, reduce efectele unui stres prelungit, ajuta in activitate intelectuala intensa si prelungita, in tratamentul epilepsiei.
Produse naturiste CaliVita utile in tratamentul adjuvant al epilepsiei:
RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3x1 capsule/zi.
SUPER Co Q10 PLUS - 3x1 capsule/zi.
SUPER SOYA LECITHIN - 3x1 capsule/zi.
ZEN TONIC - 30 ml de 3 ori/zi.
OXY MAX (oxigen molecular) - oxiterapie (oxigenoterapie) - de 2 ori/zi (dimineata si la pranz), dilutii crescatoare zilnice, incepand cu 5 pana la 15 picaturi, in cate 100 ml apa plata.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro