Boala lupica (BL) cunoscuta si sub denumirile de lupus eritematos diseminat (LED) , lupus eritematos sistemic (LES) sau lupoeritematoviscerita. Este o boala de colagen (colagenoza ) si totodata o boala autoimuna , caracterizata prin dezvoltarea de alterari inflamatorii degenerative difuze si progresive ale tesuturilor conjunctiv-colagen din structura majoritatii organelor interne si la care produce insuficiente cu grade variate. Este o boala sistemica , afectand multe organe, in special rinichi, splina, piele, articulatii si aparat cardiovascular. Statisticile efectuate arata o neta predominanta a LES la femei (raport M : F cca 1 : 9) si la varsta tanara (medie 30 de ani).
Colagenoze - In acest grup de boli se incadreaza grupul colagenozelor maligne: lupus eritematos diseminat, dermatomiozita, poliarterita, sclerodermia si poliartrita cronica reumatorida. Caracterul malign din colagenoze consta in evolutia pe timp indelungat si extinderea procesului in organism, prin afectarea cu caracter continuu a substantei fundamentale intercelulare, care este inlocuita cu tesut fibroscleromatos.
Boli autoimune - Sunt afectiuni in care organismul dezvolta mecanisme imune impotriva propriilor structuri, apar autoanticorpi si/sau limfocite sensibilizate care actioneaza asupra autoantigenelor, din care rezulta leziuni ale structurilor proprii.
Cauzele LES (Lupus Eritematos Sistemic)
LES este o boala autoimuna cu o patogeneza in mare parte necunoscuta, se presupune ca s-ar datora unor factori fizici sau chimici, expunere la soare, infectii virotice sau bacteriene acute, balneofizioterapia intensiva, utilizarea prelungita a unor substante chimice medicamentoase (sulfamide, saruri de aur), stres. Se admite predispozitia individuala pentru boala, caracterizata printr-o capacitate crescuta de reactivitate imunologica, exprimata prin cresterea titrului de anticorpi dupa vaccinari si aparitia de hipergamaglobulinemie.
Predispozitia genetica: s-a constatat ca la peste 15% din bolnavii cu LED, unul sau mai multi membri din familie prezinta modificari imunitare semnificative. Se presupune ca tulburarea in reglarea productiei de anticorpi se datoreste unei deficiente ereditare a timusului, ceea ce determina o predispozitie la declansarea bolii, in urma stimulilor nespecifici mentionati. Datorita unei deficiente timice, LES s-ar realiza printr-o supraproductie de limfocite T helpers (ajutatoare) si o deficienta de celule T supresoare. Acest lucru ar duce la activarea limfocitelor B, producerea de autoanticorpi si ar putea explica angajarea preferentiala a limfocitelor B in raspunsurile imune fata de autoantigenele timodependente (acizi nucleici).
Diagnostic in LES
Diagnosticul clinic de boala lupica se pune in prezenta eritemului facial ("in fluture"), fenomene articulare, exsudat pleurocardic, febra, nefropatia lupica, poliadenopatia.
Teste hematologice si imunologice specifice:
Alte teste: VSH crescuta constant. Hemograma: leucopenie cu neutrofilie, trombocitopenie sau anemie moderata. Proteinograma: hipergamaglobulinemie. Medulograma: abundenta de plasmocite si granulocite. Test pentru sifilis fals pozitiv.
Celula lupica ("Fenomenul LE" ) - Este un leucocit polinuclear neutrofil care a fagocitat (a inglobat) in citoplasma sa nuclei denaturati sau material nuclear al altor celule, de aceea celula lupica este mai mare decat alte celule neutrofile. Factorul lupic (factorul LE, anticorpii antinucleari) initiaza procesul, patrunde in celulele alterate si modifica structurile nucleare (impreuna cu complementul si enzimele lizozomale). Ulterior, leucocitele intacte (celulele lupice) fagociteaza cu usurinta acesti nuclei transformati. Daca in jurul nucleului modificat s-au acumulat mai multe leucocite care incearca sa-l fagociteze, vorbim de aparitia de "rozeta lupica".
Factorul LE (Factorul antinuclear ) - Sunt autoanticorpi antinucleari (anti ADN, anti-ARN, anti-antihistone, anti-nucleoproteine), anticorpi indreptati impotriva propriilor structuri nucleare ale tuturor celulelor organismului.
Mecanismul bolii lupice - Starea de dezechilibru imunitar intre latura umorala exacerbata si cea celulara deprimata, prezinta aparitia fenomenelor autoimune. Are loc o hiperproductie de imunoglobuline cu proprietati particulare, interactiunea lor cu constituentii celulari si in final, aparitia de leziuni degenerativ necrotice ale tesutului conjunctiv-colagen intercelular al organelor. Consecutiv rezulta edeme, hemoragii, necroze si tromboze. In paralel cu aceste modificari umorale, are loc actiunea citotoxica a limfocitelor sensibilizate (T si B) care contribuie la autointretinerea leziunilor.
Manifestari clinice in LES (Lupus eritematos sistemic)
Manifestari cutanate - Eritem la nivelul fetei (uneori "in fluture), gat, decolteu sau extremitati, cu fotosensibilitate marcata, evoluand cu zone de atrofie cutanata. La nivelul mucoasei bucale sau nazale se pot observa ulceratii.
Manifestari articulare - Sunt cele mai frecvente (92% din cazuri) sub forma de artrite acute, subacute sau cronice, iar cand ating extremitatile pot fi confundate cu poliartrita cronica evolutiva.
Manifestari renale - Apare suferinta renala la 75-80% din bolnavi, apar leziuni prin CI (complexe imune), glomerulonefrita membranoasa proliferativa. Nefropatia lupica se dezvolta progresiv si duce la insuficienta renala cu uremie terminala.
Manifestari la nivelul aparatului respirator - Apar exsudate pleurale moderate, bilaterale, pneumonie interstitiala, uneori cu suprainfectie.
Manifestari digestive - Anorexie, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, suferinta pancreatica. Hepatomegalie moderata, discreta steatoza hepatica si foarte rar hepatita lupica.
Manifestari cardiovasculare - Pericardita, miocardita, endocardita, leziuni infiltrative sau degenerative miocardice, insuficienta cardiaca, accident cerebral vascular.
Manifestari neuropsihice - Psihoze, anxietate, depresie, manifestari epileptice, leziuni neurologice de focar (prin vasculita cerebrala), paralizii de nervi cranieni, neuropatie periferica.
Alte manifestari - Splenomegalia (la 10-20% dintre bolnavi), polimicroadenopatia (ganglioni nedurerosi), sindrom meningeal, fenomene de polinevrita, febra prelungita cu caracter ondulator la majoritatea bolnavilor, subfebrilitati, afebrilitate (la multi bolnavi).
Evolutia LES - Este caracteristic ondulanta, cu puseuri de agravare, in care adesea sunt prinse noi organe si teritorii, urmate de remisiuni mai mult sau mai putin complete. In lupusul eritematos sistemic exista mari diferente de la bolnav la bolnav, astfel incat aprecierea perspectivelor unui caz dat necesita multa experienta, discernamant si prudenta. Prognosticul depinde de gradul de visceralizare a bolii, cele mai importante determinari fiind nefropatia si atingerea sistemului nervos central.
Tratament naturist in boala lupica :
Medicina nu dispune de o terapie etiologica (in functie de cauze), se aplica acelasi tratament in toate bolile autoimune, pentru diminuarea producerii de autoanticorpi, combaterea procesului inflamator (corticoizi, imunosupresoare) si terapie simptomatica. Persoanele cu LES trebuie sa evite expunerea la soare si razele ultraviolete emise de iluminarea fluorescenta, care sunt periculoase pentru pacientii sensibili. O viata activa (exercitii fizice, mers pe jos) pentru a evita scaderea tonusului muscular (atrofia musculara), osteoporoza.
Multe medicamente pot provoca simptomele bolii, unele fiind chiar cauza de instalare a ei (penicilina, sulfamide, cimetidina, corticosteroizii). Dieta: fara carne si preparate din carne, alcool, tutun, zaharuri concentrate (zahar rafinat, siropuri), grasimi animale, grasimi rafinate (ulei, margarina), prajeli, maioneza. Se vor consuma: uleiuri presate la rece (virgine) neprelucrate termic, alimente bogate in steroli vegetali - mere, cirese, masline, prune, arahide, soia, usturoi, patrunjel, lucerna, drojdie alimentara, grau incoltit.
Imunomodulatoare utile in LES : Rhodiolin Rhodiola rosea ) a sigura imunotoleranta, de unde si utilitatea sa in procesele autoimune, creste serotonina la nivel cerebral (efect anti-depresiv), mentine echilibrul intre sistemul imunitar si cel endocrin. Noni (Morinda citrifolia ) contine substante ce intervin in bolile legate de reducerea limfocitelor T cum ar fi poliartrita reumatoida, hepatita cronica, fibromialgia si boli cronice cum ar fi SIDA, LES (lupus eritematos sistemic). Prin imunomodulare Noni poate ajuta esential in aceste boli. Shark Aid este indicat in bolile autoimune ca modulator al imunitatii. Cartilajul de rechin, prin mucopolizaharidele sale, participa la regenerarea cartilajelor, reduce inflamatia, durerea, reda mobilitatea articulatiilor si inhiba vaularizatia locala.
Afectare renala si hepatica in LES - Arginina ajuta rinichii sa elimine toxinele, este eficace in insuficienta renala cronica, este un exceptional protector si regenerator hepatic, stimuleaza biosinteza de colagen, participa la regenerarea si refacerea tesuturilor si organelor.
Articulatii - Joint Protex ajuta in afectarea articulara degenerativa si osteoartroza din LES, actioneaza pentru pastrarea sau redobandirea sanatatii tesuturilor conjunctive, imbunatatind functia articulatiei, atenueaza durerea si inflamatia.
Afectari cardiovasculare, articulare, ale sistemului nervos in LES : Evening Primrose (Luminita de seara, Primula ) controleaza procesele inflamatorii, asigura sanatatea aparatului cardiovascular, articular, digestiv (hepatic) si a sistemului nervos. Omega 3 (ulei de somon ) - Este foarte util in boli cardiovasculare, poliartrita reumatoida, artrita, artroza, are efect antiinflamator, prin cresterea sintezei de prostaglandine si prostacicline si prin inhibarea mediatorilor procesului inflamator, in acest fel reducand semnificativ simptomele si calmand durerile.
Remineralizarea organismului in LES : Power Mins produs naturist cu minerale si oligoelemente necesare pentru sanatatea tuturor sistemelor si organelor.
Produse naturiste CaliVita eficiente in LES (lupus eritematos sistemic):
Imunomodulatoare:
RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3-6 capsule/zi.
NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3-6 capsule/zi.
SHARK AID (cartilaj de rechin) - 3-6 tablete/zi.
In afectare renala si hepatica:
ARGININA - 3x1 tablete/zi.
In afectare articulara:
JOINT PROTEX - 3x1 tablete/zi.
In afectare cardiovasculara:
EVENING PRIMROSE (Luminita de seara) - 3x1capsule/zi.
OMEGA 3 (ulei de somon) - 3x1 capsule/zi.
Remineralizarea organismului:
POWER MINS - 3x1 tablete/zi.
Se vor consuma primele 3produse enumerate (celelalte in functie de faza bolii si de gradul de afectare viscerala).
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro