0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Palpitatii - tulburari de ritm cardiac - tratament naturist

Inima este un muschi cavitar, constituit din doua formatii contractile separate, atriala (mai redusa) si ventriculara (mai bine reprezentata), fixate pe un schelet fibros. Prin contractia atriilor si ventriculelor, sangele este pompat ritmic. Prezenta valvelor asigura deplasarea sangelui intr-o anumita directie. Stratul muscular al inimii, miocardul, este alcatuit din fibre musculare striate asemanatoare muschilor scheletici. Organizarea functionala asemanatoare unui sincitiu a fibrelor (care asigura intotdeauna raspandirea excitatiei in intregul miocard) si reglarea activitatii sale prin sistemul nervos vegetativ, reprezinta deosebiri de structura si functionare fata de muschii scheletici.

Inima poate fi considerata ca fiind constituita dintr-un sistem electric care genereaza impulsuri contractile si dintr-un sistem mecanic care reactioneaza la aceste impulsuri prin contractii ritmice. Pentru ca inima sa-si poata efectua functia de pompa, este necesar sa existe o corelatie perfecta intre activitatea electrica si cea mecanica. Activitatea electrica a cordului o precede pe cea mecanica si determina frecventa si ritmul batailor inimii. Tulburarile de ritm ale inimii se pot produce printr-o tulburare in formarea impulsurilor sau pot rezulta din conducerea defectuoasa a acestora (tulburari de propagare a stimulilor sau de conductibilitate). Activitatea electrica a cordului poate fi inregistrata grafic prin electrocardiograma (EKG) care evidentiaza suma algebrica a modificarilor de potential al tuturor fibrelor miocardului in timpul diverselor faze ale ciclului cardiac.

Palpitatii, tulburari de ritm cardiac
In cazul unui adult aflat in stare buna de sanatate, inima bate in mod regulat, intre 60 si 80 de batai pe minut. In mod normal, o persoana sanatoasa nu isi percepe bataile cordului decat dupa efort fizic intens sau dupa o emotie puternica. Aceste palpitatii fiziologice sunt riposta normala a unei inimi hiperreactive, care se contracta mai frecvent, mai puternic si expediaza un volum de sange marit.

Daca persista pe o perioada mai lunga de timp, prezenta palpitatiilor presupune o patologie cardiaca sau extracardiaca (boala organica, de exemplu hipertiroidie), care trebuie diagnosticata si tratata cat mai devreme. Palpitatiile sunt descrise in mod variat de catre bolnavi: ca pulsatii in gat, ca o lovitura de pumnal in zona precordiala, ca o intepatura de ac, ca un fulger, ca o senzatie de fluturare a inimii. Palpitatiile sunt insotite frecvent de senzatii de sufocare, transpiratii reci, ameteli, intepaturi precordiale, anxietate. Din punct de vedere al diagnosticului clinic, principalele criterii de orientare in clasificarea aritmiilor sunt: frecventa (crescuta = tahicardie, scazuta = bradicardie, sau normala) si regularitatea sau neregularitatea ritmului.

Tahicardia (accelerarea frecventei batailor inimii peste 90 pulsatii/minut) poate fi: ventriculara (cand implica numai ventriculele) sau supraventriculara (implica atat atriile cat si ventriculele). Tahicardia este primul simptom al insuficientei cardiace si cel mai bun criteriu pentru supravegherea evolutiei acesteia. Tahicardia este un simptom cardinal al bolii Basedow, care uneori precede alte semne sau poate constitui simptom solitar pentru perioade variabile. Tahicardiile cu succesiune regulata a batailor inimii cuprind: tahicardia sinusala, tahicardia paroxistica (supraventriculara, ventriculara), flutterul atrial cu conducere atrio-ventriculara constanta. Tahicardiile cu neregularitatea ritmului inimii sunt: fibrilatia atriala, flutterul atrial cu conducere variabila, tahicardia sinusala cu extrasistole frecvente sau cu aritmie sinusala si blocul atrio-ventricular partial, variabil.

Bradicardia (frecventa cardiaca mai mica de 60 batai/minut) este uneori normala, de exemplu adultii tineri si sanatosi si atletii bine antrenati, au frecventa cardiaca in repaus cu valori sub 60 batai pe minut. Bradicardia insa, este cauzata foarte frecvent de o boala a inimii, persoanele in varsta avand o predispozitie crescuta spre aceasta afectiune. Daca bolnavul are episoade de bradicardie care alterneaza cu o frecventa cardiaca aritmica si crescuta, exista riscul unui accident vascular cerebral. In unele boli cardiovasculare inima bate atat de incet incat nu pompeaza sange suficient pentru a acoperi nevoile organismului: bolile arterelor coronare, hipertensiune intracraniana, infarct miocardic, miocardita, endocardita. Alte cauze ale bradicardiei: hipotiroidie, hiperpotasemie (nivel crescut de potasiu), unele medicamente (betablocante de canale de calciu, antiaritmice, digoxin).

Principalele cauze ale palpitatiilor
Suferinte organice si functionale extracardiace: hipertiroidie (tireotoxicoza), tulburari hormonale legate de ciclul menstrual, menopauza sau sarcina, sindroame febrile, anemie, migrena, hiperglicemie, hipocalcemie, abuz de cafea, tutun si alcool, consum de droguri, unele medicamente (epinefrina, amfetaminele, nitratii, digitala), alimentatie nesanatoasa (supraalimentatie, grasimi animale), stres, emotii, stari conflictuale, anxietate, crize de panica, suprasolicitare fizica si psihica, oboseala cronica, lipsa exercitiilor fizice, sedentarism, obezitate.

Tulburari de ritm ce apar pe un cord suferind: In practica, diferitele tulburari de ritm sunt de multe ori motivul prezentarii bolnavului la medic. Nu rareori ele reprezinta primul semn al unei suferinte cardiace sau tradeaza inceputul procesului patologic: cardiopatie ischemica, stenoza mitrala, antecedente de infarct miocardic, endocardita etc. Cardiopatia ischemica in curs de instalare poate determina tulburari variate de ritm resimtite ca palpitatii. Aparitia unor tulburari de ritm cardiac la o cardiopatie ischemica preexistenta modifica adesea starea bolnavului, poate schimba in mod semnificativ prognosticul sau poate impune aplicarea unor masuri terapeutice care pot decide soarta bolnavului.

Diagnosticul tulburarilor de ritm cardiac
Uneori, din diverse cauze (stres, emotii), inima isi pierde ritmul, provocand o stare neplacuta de panica, caz in care palpitatiile nu sunt periculoase. Daca insa, ati fost diagnosticat cu o afectiune cadiaca, daca palpitatiile sunt insotite de o senzatie de ameteala (vertij) sau daca prezentati semnele unei hipertiroidii (pierdere in greutate, transpiratii, oboseala, tremuraturi ale extremitatilor) este necesar un consult medical de specialitate. Apelati la ajutor de urgenta daca palpitatiile sunt insotite de o senzatie de apasare in piept, cu dureri si transpiratie, acestea fiind semnele infarctului. Examenul clinic permite precizarea cauzei palpitatiilor, natura exacta a tulburarilor, eventualele modificari ale ritmului cardiac. Examene paraclinice: EKG (electrocardiograma), monitorizare permanenta cu un monitor portabil, ecocardiograma, angiograma, examen de sange, dozari hormonale (pentru hormonii tiroidieni).

Tratament naturist in palpitatii, tulburari de ritm cardiac
Un mod de viata sanatos contribuie decisiv la prevenirea si tratamentul unor afectiuni cardiace sau organice, cauze ale tulburarilor de ritm cardiac.
Concentrati-va asupra respiratiei! Imediat ce constatati o neregularitate in bataile inimii, asezati-va confortabil in fotoliu, respirati lent, regulat si profund, ritmul cardiac va reveni curand la normal.
Control medical regulat! Controlul periodic si tratamentul corect al hipertensiunii arteriale, verificarea in mod regulat a valorilor colesterolului, trigliceridelor si glicemiei, previne instalarea unor boli cardiovasculare.
Supravegheti-va greutatea! Obezitatea cu 20% sau mai mult peste greutatea ideala aduce un risc semnificativ de ateroscleroza, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic.
Reduceti stresul! Stresul si frica sunt cauze frecvente ale palpitatiilor. Invatati sa va relaxati facand zilnic doua reprize de relaxare progresive prin respiratii totale in patru timpi: numarati pana la patru cand inspirati, cat tineti aerul in piept, cat expirati si fara sa expirati. Rezultatele sunt imediate.
Exercitii fizice! Efectuati cel putin 30 de minute de exercitii fizice, de 3-4 ori pe saptamana. Mersul pe jos, alergatul si bicicleta sunt activitati excelente. Dar practicati-le moderat, fara a intra in competitie cu diversi parteneri. Ritmul ideal este acela care va permite sa conversati in timp ce faceti miscare.
Odihna! Dormiti cel putin 7 ore pe noapte (si oboseala poate sa declanseze palpitatii).
Atentie la unele medicamente! Numeroase medicamente pot provoca palpitatii. Cititi cu atentie prospectele, care pot mentiona ca respectivul medicament nu trebuie luat in caz de afectiune cardiaca ori hipertensiune arteriala sau avertizeaza asupra efectelor secundare pe care le poate avea asupra ritmului cardiac. Fiti atenti mai ales la medicamentele care se cumpara fara prescriptie medicala, ca cele pentru gripa, acestea contin decongestionante de genul pseudoefedrinei, susceptibile de provocarea palpitatiilor. Anumite bronhodilatatoare destinate astmaticilor pot produce palpitatii, este si cazul unor antihistaminice pe baza de loratadina.
Mancati sanatos! Nu mancati mult la o masa, astfel obligati organismul sa digere o cantitate mare de hrana si astfel deturnati o parte din sangele de care are nevoie inima, spre aparatul digestiv, ceea ce poate produce palpitatii. Mancati multe fructe si legume, acestea contin antioxidanti, nutrienti care ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor.

Nu consumati alimente care contin grasimi saturate si colesterol (carne grasa, mezeluri, unt, grasimi animale) si care conduc la ingustarea arterelor, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, infarct miocardic. O dieta saraca in grasimi animale amelioreaza vascozitatea sangelui, scade colesterolul, scade tensiunea arteriala. Mancati somon, macrouri, sardele, pesti care contin acizi grasi Omega 3 benefici pentru inima si vasele sanguine. Optati pentru carne slaba (pui, curcan), uleiuri vegetale nerafinate (ulei de masline, de floarea soarelui, de porumb, de samburi de struguri). Consumati cantitati rezonabile de branzeturi si preferati produsele lactate degresate sau semidegresate. Dulciurile care provoaca fluctuatii bruste ale nivelului de zahar in sange pot favoriza palpitatii, de aceea, incercati sa mancati cat mai putine, veti constata ca palpitatiile se vor diminua sau vor disparea complet.

Este de preferat dieta bogata in fibre, dieta preponderent vegetariana (legume, fructe, cereale integrale), care ajuta la scaderea colesterolului (fibrele alimentare reduc absorbtia colesterolului in intestin), ajuta la ameliorarea aterosclerozei si la scaderea tensiunii arteriale. Reduceti consumul de bauturi excitante (cafea, ceai, cola) care, la anumite persoane pot provoca palpitatii. La fel, abuzul de alcool, tabagismul si ciocolata, cresc tensiunea arteriala, colesterolul si trigliceridele, au efect negativ asupra vaselor de sange, cresc riscul bolilor cardiovasculare. Numeroase persoane care sufera de neregularitate a ritmului cardiac prezinta un nivel scazut de magneziu in sange. Daca e si cazul dumneavoastra, optati pentru alimente bogate in magneziu (nuci, fasole).

Produse naturiste CaliVita eficiente in palpitatii, tulburari de ritm cardiac

Rhodiolin (Rhodiola rosea) - Are efect antiaritmic cardiac, asigura o irigare locala optima, reduce durerile cauzate de problemele cardiace (in special cardiopatia ischemica sau angina pectorala) protejand inima de efectele daunatoare ale stresului. Creste nivelul serotoninei la nivel cerebral, are efect anti-stres, de relaxare a sistemului nervos si a musculaturii netede a vaselor de sange si astfel previne puseele hipertensive. Are e fect protector asupra miocardului, in special contra infarctului, hipertensiunii s i aritmiilor.
Super Co Q10 Plus - S-a constatat ca in bolile cardiovasculare cantitatea de Coenzima Q10 este foarte scazuta, organismul avand nevoie de o cantitate mai mare, pe care insa nu o poate produce si de aceea trebuie suplimentata. Coenzima Q10 ajuta la mentinerea unui ritm cardiac regulat, ajuta la flexibilizarea, contractia-dilatarea si regenerarea arterelor, venelor si capilarelor sanguine.
MagneZiB6 - In lipsa magneziului, mitocondriile celulelor si in special ale inimii sunt din ce in ce mai lezate si astfel apar spasme coronariene, aritmie cardiaca, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, stop cardiac, hipertensiune arteriala. Zincul reduce depunerile de colesterol, contribuie la mentinerea sanatatii vaselor sanguine. Deficientele usoare de vitamina B6 pot ridica nivelul homocisteinei, crescand riscul bolilor cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic).
Omega 3 - Riscul de boli cardiovasculare il au persoanele ale caror membrane celulare cardiace contin o cantitate mica de acizi grasi esentiali. Acestia favorizeaza elasticitatea arterelor, curata vasele sanguine, fluidizeaza sangele si regleaza ritmul cardiac, scad nivelul colesterolului si al trigliceridelor, impiedica formarea ateroamelor, normalizeaza tensiunea arteriala.
Resveratrol Plus - Resveratrolul intareste peretii vaselor de sange (artere, vene, capilare), reduce rigidizarea arterelor, inhiba agregarea plachetara si formarea de trombi vasculari, reduce coagularea sangelui, asigura un nivel normal al tensiunii arteriale, mareste nivelul unei enzime protectoare si astfel reduce riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral. Resveratrolul are indicatii in boli cardiovasculare: ateroscleroza, hipertensiune arteriala, circulatie sanguina deficitara, aritmie cardiaca, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral.

Produse naturiste CaliVita eficiente in palpitatii, tulburari de ritm cardiac

RHODIOLIN (Rhodiola rosea) - 3x1 capsule/zi

SUPER Co Q10 PLUS - 3x1 capsule/zi

MAGNEZI B6 - 3x1 tablete/zi

OMEGA 3 (ulei de somon) - 3x1 capsule/zi

RESVERATROL PLUS - 3x1 capsule/zi

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro