0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Tuberculoza - tratament naturist

Tuberculoza - Boala infectocontagioasa (transmisibila) cu multiple manifestari biologice si clinice specifice si localizari multiple, afectand cu precadere plamanul. Agentul cauzal este bacilul tuberculozei - Mycobacterium tuberculosis, descoperit de Robert Koch in 1882, de aici si numele de bacil Koch. Tuberculoza umana este provocata in primul rand de tipul uman - Mycobacterium tuberculosis hominis (in mai mult de 90% din cazuri) si mai rar de tipul bovin - M. bovis (in mai putin de 10% din cazuri). Bacilul tuberculozei este parazit obligatoriu al celulei vii, insa, cu toate ca nu se multiplica in mediul exterior, este prezent in produsele patologice uscate eliminate de bolnav (sputa, saliva, puroi, urina, lapte etc.,). Contaminarea omului are loc de obicei pe cale aeriana (97% din cazuri) de la bolnavul tuberculos, fie direct cu bacili vii, fie inhaland praf cu bacili Koch uscati (praf bacilifer). Mai rar, contaminarea are loc pe cale digestiva (1-2%) prin consumarea laptelui nefiert provenit de la vaci bolnave (bacili bovini), caz in care bacilul Koch se localizeaza in intestin.

Instalarea tuberculozei la om este favorizata de caracterul contaminarii (masiva, prelungita) si de scaderea rezistentei organismului: conditii precare de viata, subnutritie, stres, surmenaj; teren deficitar - diabet, alcoolism; stari fiziologice speciale - sarcina, alaptare; varste receptive - 0-3 ani, pubertate-adolescenta, tinerete, senilitate; aparare naturala slaba, deficit imunitar specific datorita unor boli anergizante (gripa, raceala), vaccinare neeficienta.

Tuberculoza pulmonara (inclusiv pleurala, bronsica) reprezinta mai mult de 80% din totalul localizarilor tuberculoase. Principalul rezervor natural de bacili tuberculosi il reprezinta omul bolnav cu leziuni pulmonare deschise, bolnav eliminator de germeni si care, cand tuseste, raspandeste in jurul sau un nor de picaturi fine (picaturi de sputa) incarcate cu bacili tuberculosi, care ajung pana la o distanta de cativa metri in jurul sau. Astfel, bolnavul tuberculos poate infecta direct, cu bacili "proaspeti", prin respiratie, persoanele sanatoase. Tot prin sputa germenii se imprastie in camera bolnavului, pe podea, pe obiectele din jurul sau si astfel se raspandesc prin praful bacilifer, praf rezultat din uscarea sputei care contine bacili si care poate fi inhalat de oamenii sanatosi. Pentru a evita infectia cu bacili Koch, persoanele tuberculoase eliminatoare de microbi (bacil Koch pozitiv in sputa) trebuie sa fie izolate in spital, sanatorii sau acasa in camere separate. Cand tuseste, bolnavul va tine o batista sau un servetel la gura si care vor fi apoi distruse prin ardere. Cand expectoreaza, bolnavul sa scuipe sputa intr-un vas special care contine o solutie antiseptica. Bolnavul tuberculos va evita contactul cu copii si va avea lenjerie si vesela separate, care vor fi spalate si dezinfectate, iar camera bine aerisita.

Simptomatologia in tuberculoza pulmonara este variata si de intensitate diferita si care realizeaza, mai ales la adulti si mai putin la copii, tablouri clinice destul de constante, inainte de aplicarea tratamentului chimioterapic. Temperatura, sub forma de stare subfebrila prelungita (37-37,5 grade), este prezenta inaintea oricarui tratament. Se poate instala si febra (38-38,5 grade) mai ales in formele extensive, grave. Starile subfebrile sunt insotite destul de frecvent de transpiratii, mai ales nocturne, din formele acute sau grave sau din cursul unor pusee evolutive. Inainte de instituirea tratamentului, astenia este destul de frecventa, probabil pe fondul unei insuficiente cortico-suprarenale. Simptomul clasic, aproape constant este tusea , care survine ca un reflex de eliminare a continutului patologic din caverne si din bronhii.

La pacientii cu leziuni cavitare, secretante, are loc expectoratia, sub forma de sputa mucopurulenta verzuie, bolnavul elimina 40-60 ml in 24 de ore, cantitate care se diminueaza treptat sub influenta tratamentului. In tuberculoza pulmonara bolnavul nu resimte dureri, decat numai daca este interesata si pleura (dureri vagi cu reflectare in muschii toracelui). Simptomul constant in numeroase cazuri este inapetenta (lipsa poftei de mancare) determinata de toxemia bacilara existenta inainte de instituirea tratamentului sau in caz de esec al acestuia. In puseurile evolutive are loc scaderea in greutate, consecinta a inapetentei sau a unor tulburari metabolice. Ca urmare a eforturilor de compensare ventilatorie a unei insuficiente pulmonare apare destul de frecvent dispneea (mai ales dupa un efort). Un simptom alarmant este hemoptizia (sputa cu sange) care necesita medicatie hemostatica, cu actiune coagulanta.

Alte forme de tuberculoza
Dupa primoinfectia tuberculoasa, la examenul radiologic al plamanilor se poate observa o zona congestiva, care se insoteste de prinderea unui ganlion vecin de la nivelul hilului pulmonar. Aceasta imagine a sancrului de prima infectie si a ganglionilor sateliti poarta numele de complex primar. In majoritatea cazurilor, acest complex primar evolueaza spontan spre calcifiere, aceasta prima infectie tuberculoasa ramanand prima si ultima manifestare a contactului cu bacilul Koch. Trebuie sa retinem insa faptul ca bacilul Koch poate supravietui in aceste focare vindecate. Cand conditiile favorizante (stari de surmenaj, subalimentatie, stres, frig, umezeala, gripa etc.) scad puterea de lupta a organismului, boala poate reaparea si prezenta diverse infatisari clinice. Astfel, bacilul Koch, transportat de curentul sanguin, poate insamanta pleura si da nastere la pleurezie, sau peritoneul dand nastere la peritonita tuberculoasa, sau pericardul dand nastere la pericardita tuberculoasa, sau meningele dand nastere la meningita tuberculoasa. De asemenea, bacilul poate prinde ganglionii ( tuberculoza ganglionara sau scrofuloza ), oasele si articulatiile ( tuberculoza osteoarticulara), aparatul urinar ( tuberculoza renala ) sau organele genitale ( tuberculoza genitala ).

Profilaxia in tuberculoza
Depistarea timpurie a surselor de infectie tuberculoasa, descoperirea bolnavului din sanul colectivitatii, pe cat posibil inainte de a avea bacil Koch in sputa (bolnav eliminator de bacili Koch) datorita leziunilor pulmonare deschise (depistare prin examen clinic, radiologic si de laborator) si asanarea focarului de tuberculoza prin chimioterapia instituita timp de 4-6 luni in spital si continuata la domiciliu pana la vindecare.

Vaccinul BCG. (bacili Calmett-Guerin) constituie o pretioasa arma de lupta antituberculoasa. Vaccinul BCG contine o suspensie bacili vii, din culturi proaspete, infiolate si liofilizate. Vaccinarea se face strict intradermic. Vaccinarea cu B.C.G se practica la toti nou-nascutii (in primele 3-30 de zile) care nu prezinta contraindicatii (prematuri sau debili) si la subiectii anergici pana la varsta de 25 de ani, cu exceptia acelora care se afla in convalescenta dupa o boala infectioasa, au o dermatoza sau o alta boala cronica (diabet, nefroza lipoidica, nefrita cronica, astm etc.). In urma unui prim contact cu un numar mic de bacili ai tuberculozei, prin vaccinare sau prin infectie naturala (primoinfectie), in organism se instaleaza o stare de imunitate celulara speciala, suportul acesteia fiind atribuit celulelor mononuclare si limfocitelor T sensibilizate la tuberculina. Bacilii nu supravietuiesc mult timp la gazda nereceptiva, infectia se produce numai la persoane cu imunitate (alergie tuberculinica, premunitie) deficitara. Chiar daca unele persoane vaccinate se pot imbolnavi de tuberculoza, ele fac o forma mai usoara de boala.

Intradermoreactia la tuberculina (IDR la PPD) (depistare biologica) are la randul ei un rol important in profilaxia tuberculozei, dand indicatii nu numai asupra persoanelor neimunizate (IDR negativ), dar si asupra infectiei tuberculoase in plina evolutie (IDR intens pozitiv). Reactia se efectuaza cu tuberculina purificata (PPD), care se injecteaza intradermic in antebrat.

Tratament naturist in tuberculoza: Pe langa tratamentul alopat (tuberculostatice, indicate de medicul specialist), se vor lua masuri suplimentare pentru obtinerea unei sanatati bine consolidate. Alimentatia bolnavului de tuberculoza sa fie echilibrata, sa se evite supraalimentatia si alimentele grase care obosesc ficatul si provoaca tulburari digestive. Este de preferat o alimentatie mixta si variata, care sa contina suficiente proteine si cruditati bogate in vitamine: curmale, stafide, lamai, struguri, gutui (in hemoptizie), telina, sfecla rosie, morcovi, patrunjel, leustean, usturoi, soia, miere, laptisor de matca, polen. Odihna dupa masa de pranz de minim 1-2 ore este necesara atat bolnavilor sub tratament intensiv, cat si celor in curs de stabilizare si chiar stabilizati. In timpul tratamentului alopat si in convalescenta se recomanda plante sau extracte din plante care contin substante antibacteriene (tuberculostatice), imunizante (imunitate celulara), vitaminizante si mineralizante.

Produse naturiste CaliVita utile in tuberculoza

Para Protex - Produs naturist cu efect antiseptic puternic: antimicrobian, antiparazitar, antiviral, antimicotic, antialgic, antiinflamator, cu numeroase indicatii terapeutice.
Immunaid (gheara pisicii) - Substantele active ale plantei sunt considerate printre cele mai eficiente fortifiante ale sistemului imunitar, prin accelerarea formarii si activarii limfocitelor, precum si accelerarea functiei leucocitelor de eliminare a agentilor patogeni. Astfel, gheara pisicii are proprietati antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, proprietatile curative ale plantei fiind aproape nelimitate.
Noni (Morinda citrifolia) - Are efecte excelente in inducerea unei imunitati eficiente in organism: stimuleaza limfocitele T (imunitatea celulara) - limfocite T-killer, limfocite T-citotoxice si macrofage, ca mecanism al imunitatii active, cu rol esential in foarte multe afectiuni. S-a demonstrat ca produsul naturist Noni are certe proprietati antibiotice, antibacteriene (infectii), antivirale (viroze), antifungice (candidoze), antiinflamatorii, antipiretice (scade febra) etc.
Smokerade - Ardeiul rosu si alte componente ale sale, ajuta la desfasurarea normala a proceselor aparatului respirator, stopeaza sangerarile pulmonare, are actiune antiinflamatoare si antiseptica. Se recomanda ca tratament naturist in afectiuni ale aparatului respirator ca: raceala cu congestie, faringita, guturai, tuse, expectoratie, pneumonie, pleurezie, emfizem pulmonar, astm bronsic, tuberculoza pulmonara, tabagism (fumatori activi si pasivi).
Bee Power Royal Jelly - Laptisorul de matca are efect terapeutic excelent in bronsita, astm bronsic, tuberculoza (in faza de vindecare). Este un excelent revigorant al organismului indiferent de varsta (copii, adulti si persoane in varsta), are rol nutritiv, energetic si metabolic, stimulant, tonifiant si euforizant, stimuleaza energia vitala, mareste vitalitatea in general, stimuleaza apetitul.

Produse naturiste CaliVita utile in tuberculoza:

PARA PROTEX - 3x2 tablete/zi.

IMMUNAID (gheara pisicii) - 3x2 tablete/zi.

NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3- 6 capsule/zi.

SMOKERADE - 3x1 tablete/zi.

BEE POWER ROYAL JELLY (laptisor de matca) - 3x1 capsule/zi.

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro