In lumea antica terapeutii denumeau aceasta afectiune "ignis sacer", "focul sacru" datorita durerilor mari, asemenea unor arsuri, in prezent este denumita zona zoster, herpes zoster, sau mai simplu, zona.
Zona zoster este o infectie virotica a terminatiilor nervoase din diferite regiuni ale organismului. Virusul care cauzeaza zona zoster este acelasi cu cel care provoaca varicela si se numeste virusul varicelo-zosterian. Cele doua boli sunt infectii clinice deosebite, produse de acelasi virus, care insa survin in conditii de imunitate diferite, varicela apare la persoane lipsite de imunitate, iar zona zoster la persoane partial imunizate.
Varicela (varsat de vant) - Virusul varicelei patrunde la nivelul mucoasei nasofaringiene si respiratorii, trece in circulatia generala si prin diseminari succesive se localizeaza la nivelul pielii, unde produce eruptii maculo-veziculoase. Virusul varicelei are afinitate pentru sistemul nervos si poate determina leziuni si la acest nivel. Virusul varicelei se contracteaza in copilarie (98% din cazuri), dupa vindecare insa, nu dispare complet, ramane "ascuns" in organism si, dupa multi ani, pe fondul oboselii, stresului si a unei imunitati scazute, poate reapare sub forma de zona zoster.
Zona zoster - Virusul varicelei poate persista in stare latenta ani de zile dupa varicela in celulele senzitive ale ganglionilor spinali, in radacinile rahidiene posterioare sau in unele celule ale nervilor senzitivi cranieni si, sub actiunea unei agresiuni (traumatism fizic sau psihic, infectie, imunitate deficitara), virusul se poate reactiva si provoaca zona zoster. Anticorpii circulanti pot impiedica o a doua varicela, dar nu si aparitia zonei zoster.
Virusul aflat in celulele senzitive si ferit de actiunea anticorpilor, se propaga din aproape in aproape de-a lungul filetelor nervoase si din celule in celule la nivelul tegumentelor, provocand zona zoster. Boala ramane contagioasa pe toata perioada cat se mentin vezicule seroase la nivelul pielii, virusul poate fi transmis de la o persoana adulta care sufera de zona zoster, la un copil care nu a venit in contact si care va face varicela. Zona zoster poate sa apara numai dupa varsta de 20 de ani si pana la batranete.
Simptome in zona zoster
Zona zoster este o boala chinuitoare, cu dureri foarte puternice, atroce, la limita suportabilitatii, inca de la declansare si chiar dupa vindecarea eruptiilor cutanate. Durerile si leziunile specifice apar pe traiectul unui nerv principal sau in teritoriul unui plex nervos (locul de intalnire a mai multor filete nervoase), situate, in marea majoritate a cazurilor, unilateral. Zona zoster este o dermatoza acuta, caracterizata printr-o eruptie de vezicule pline cu lichid, care apar pe zone neurocutanate, enumerate in ordinea descrescanda a frecventei: trunchi (spatii intercostale), maini, picioare, cap (pe fata, in jurul ochilor, cervical sau in spatele urechilor).
Etape de evolutie a zonei zoster
Debutul bolii - local apar senzatii de furnicaturi, amorteala, intepaturi, usturimi, dureri, febra, cefalee, eritem (zone rosii), eruptie, vezicule dispuse in buchete, pline cu un lichid transparent. Apogeul bolii - dupa 3-4 zile de la declansarea simptomelor, substanta din vezicule se tulbura, iar in 1-2 saptamani veziculele se usuca, prind o crusta care se desprinde, lasand o cicatrice (o zona depigmentata). Vindecare - durerea este prezenta in toate aceste faze de evolutie a bolii, ramane foarte intensa si poate persista cateva saptamani sau luni de zile.
Tratament naturist in zona zoster:
Fitoterapia are cea mai mare utilizare si eficienta in tratamentul zonei zoster, atat pe cale interna, cat si externa si are ca scop intarirea sistemului imunitar, actiune antivirala, diminuarea durerii si refacerea sistemului nervos.
Virago - Are efect antiviral mai ales asupra virusului herpetic (Herpex simplex) si asupra virusului Varicella (declanseaza zona-zoster, afectiune foarte urata si dureroasa, cu vezicule si ulceratii).
Stress Management B Complex - Vitaminele complexului B asigura functionarea normala a sistemului nervos, participa la biosinteza fosfolipidelor, componente esentiale ale membranei celulare nervoase, ajuta la transmiterea influxului nervos si calmarea sistemului nervos, foarte utile in zona zoster.
Noni (Morinda citrifolia) - Are efecte excelente in inducerea unei imunitati eficiente in organism: stimuleaza limfocitele T (imunitatea celulara) - limfocite T-killer, limfocite T-citotoxice si macrofage, ca mecanism al imunitatii active, cu rol esential in foarte multe afectiuni. Noni este foarte eficient in afectiuni dermatologice (prin consum intern si aplicatii externe pe zonele afectate): eczeme, psoriazis, zona zoster, micoze cutanate, arsuri etc.
White Willow (aspirina naturala) - Aspirina naturala (coaja de salcie) trateaza afectiunile dureroase (durerile chinutoare din zona zoster) prin inhibitia sintezei de prostaglandine, avand efect antipiretic, analgezic si antiinflamator.
Produse nsturiste CaliVita eficiente in zona zoster:
VIRAGO - 3 - 6 tablete/zi.
STRESS MANAGEMENT B COMPLEX - 3x1 tablete/zi.
NONI (Morinda citrifolia) - Intern 30 ml de 3 ori/zi si 2 - 3 aplicatii locale/zi, pe zonele afectate.
WHITE WILLOW (aspirina naturala) - 3x1 capsule/zi.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro