Ovar sau gonada feminina - Este un organ pelvin, glanda cu dubla secretie, produce ovulul (gametul feminin) si secreta hormonii sexuali feminini (estrogen si progesteron). Ovarul este alcatuit dintr-o stroma conjunctiva - medulara ovarului si dintr-un tesut epitelial - corticala ovarului , care formeza foliculii ovarieni, dispusi in partea sa periferica. Foliculii ovarieni , in care se afla celula sexuala feminina ( ovul) , se gasesc in stadii succesive de evolutie: foliculii primari, secundari si veziculosi sau de maturatie (foliculi De Graaf).
Maturarea foliculilor incepe de la pubertate sub influenta hormonului foliculostimulant hipofizar. In fiecare luna cate un folicul matur apropiat de epiteliul de la suprafata ovarului expulzeaza ovulul care este captat in trompa uterina si poate fi fecundat de catre spermatozoid. Celulele stratului granulos al foliculului secreta hormonul denumit foliculina. Dupa expulzarea ovulului (in procesul de ovulatie, la jumatatea ciclului menstrual) in locul foliculului se formeaza corpul garben. Acesta secreta hormonul denumit progesteron, care, cand ovulul a fost fecundat, este indispensabil dezvoltarii sarcinii in primele luni. Daca fecundatia nu se produce, corpul galben involueaza si in locul sau apare corpul alb format din tesut cicatriceal.
Chist ovarian - Chistul este o tumoare benigna, constituita dintr-un invelis fibros captusit in interior cu epiteliu, cu continut in general lichid (chisturi seroase).
Chisturi functionale ovariene - Sunt formatiuni pseudotumorale care se formeaza datorita perturbarii evolutiei normale a unor foliculi ovarieni sau corpi galbeni si care se transforma in chisti. Apar cu o incidenta foarte mare si reprezinta aproximativ 2/3 din formatiunile chistice ovariene ale femeii in perioada fertila. In cele mai multe cazuri nu produc simptome, in alte cazuri insa pot produce tulburari menstruale. Foarte rar insa, pot da complicatii, uneori grave, ca torsiunea sau ruptura, cu hemoragie intraperitoneala. Dupa 2-3 luni de evolutie are loc remisia spontana a acestor chisturi functionale.
Forme de chisturi functionale:
Chisturi foliculare - Se formeaza prin perturbarea evolutiei foliculilor ovarieni, au pereti subtiri si translucizi, continut sero-citrin (lichidul folicular poate sa contina estrogeni), cu dimensiuni mici de cel mult 6 cm diametru. Chisturile foliculare dispar spontan in 1-3 luni prin ruperea lor sau prin resorbtie, fara a produce simtome, foarte rar ruptura lor produce durere.
Chist de corp galben (chist luteal, chist luteinic) - Se formeaza din corpul galben menstrual, poate avea loc hemoragie relativ mare, cu cheag voluminos, iar prin retractia acestuia se formeaza o cavitate cu continut lichid. Chistul de corp galben are dimensiuni de 3-5 cm diametru si foarte rar sunt mai mari, sau chiar gigante, cu lichid intrachistic rosu-brun sau brun-gudron. In general nu produc manifestari clinice, sau se asociaza cu amenoree, dureri abdominale si metroragii, hemoragii trenante cu eliminarea unor fragmente groase de mucoasa uterina.
Tratamentul chisturilor functionale ovariene este necesar numai daca determina tulburari menstruale care dureaza mai mult de doua cicluri sau daca au dimensiuni importante. Tratamentul hormonal se aplica in functie de dimensiunile chistului, de neplacerile si dereglarile de ciclu pe care le provoaca si urmareste prevenirea aparitiei altor chisturi si resorbtia celor prezente. La tratamentul chirurgical se apeleaza numai in cazul chisturilor mari, gigante sau in prezenta torsiunii ovarelor cu chisturi si care pot duce la necroza ovarului.
Boala polichistica ovariana (ovarul polichistic, chisturi multiple) - Sindromul ovarului polichistic este o afectiune complexa care implica multe disfunctii hormonale. Femeile care nu au ovulatie in mod regulat pot sa dezvolte chisturi multiple. Simptome: mai putin de 4-5 menstre pe an si care evolueaza inspre amenoree definitiva, sterilitate primara anovulatorie, obezitate, hirsutism. Ovarele sunt marite in volum, dure, au suprafata alb-lucioasa, perfect neteda. In prezent, se accepta ca boala polichistica ovariana are drept cauze productia excesiva de androgeni ovarieni sau corticosuprarenalieni, cresterea nivelurilor de LH (lutein hormon) si scaderea FSH (hormon foliculostimulant hipofizar), perturbarea steroidogenezei ovariene. Tratamentul isi propune stimularea ovulatiei, tratarea infertilitatii, restabilirea ciclurilor menstruale, rezolvarea hiperandrogeniei de origine corticosuprarenaliana, reducerea hiperplaziei endometriale, corectarea hirsutismului.
Tumori ovariene benigne - Unele tumori, in special cele chistice, pot avea dimensiuni foarte mari, pot fi gigante. Tumoarea ovariana benigna este o masa situata lateral de uter, in una din fosele iliace si nu face corp comun cu uterul. Aceste chisturi sunt rotunde sau ovoidale, cu pereti netezi, elastici. Tumorile in stadiul abdominal voluminoase pot deforma abdomenul sau formeaza ascita. Pentru benignitatea unei tumori ovariene pledeaza unilateralitatea, consistenta chistica si mobilitatea. Evolutia chisturilor ovariene este progresiva, lenta si mult timp nu se manifesta clinic. Complicatiile sunt grave: torsiune, ruptura, hemoragie intrachistica, malignizarea tumorilor benigne. In aceste cazuri medicul specialist ginecolog stabileste daca si cand este necesar tratamentul chirurgical.
Tratament naturist in chisturi ovariene:
In cazul chisturilor ovariene de talie mica si mijlocie este eficace administrarea unor produse naturiste cu efect de reglare hormonala (raport estrogen-progesteron), reglarea ciclului menstrual, cu efect antihemoragic, cu efect direct asupra tumorii benigne si de prevenire a malignizarii.
Vital Women - Produs naturist care prin substantele sale active induce confortul fizic si psihic, imbunatateste performanta sexuala la femei (frigiditate), are actiune benefica asupra uterului si asupra functionarii ovarelor, trateaza dereglarile de ciclu menstrual si sterilitatea, asigura un echilibru somato-functional in toate perioadele hormonale ale femei.
Shark Aid (cartilajul de rechin) - Are efect antiinflamator si imunomodulator, este deosebit de eficient in profilaxia si terapia tumorilor benigne si maligne.
Noni (Morinda citrifolia) - Este foarte util in afectiuni uro-genitale: tulburari hormonale, cicluri neregulate, dismenoree, sindrom premenstrual, mastoza chistica, fibrom uterin, chist ovarian, alterari ale potentei sexuale, sterilitate de ambele sexe.
Vitamin E 100 UI - Diminueaza formatiunile fibrochistice de la nivelul sanilor, uterului si ovarelor, diminueaza durerile asociate sindromului premenstrual, previne avorturile spontane si este benefica in sterilitate.
Produse naturiste CaliVita eficiente in chisturi ovariene:
VITAL WOMEN - 3x1 tablete/zi.
SHARK AID (cartilaj de rechin) - 3x2 tablete/zi.
NONI (Morinda citrifolia) - 30 ml de 3 ori/zi sau 3x2 capsule/zi.
VITAMIN E 100 UI - 3x1 capsule/zi.
Pentru obtinerea unor rezultate foarte bune, produsele vor fi consumate timp de 3 - 6 luni.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro