Uter - Este organul cel mai dezvoltat al caii genitale feminine, situat median in cavitatea pelvina intre vezica urinara si rect. Uterul este un organ muscular, cu pereti grosi, are forma de para cu extremitatea mare orientata superior si are rolul de a adaposti fatul pe masura ce se dezvolta. Corpul uterin se continua in partea superioara cu trompele uterine, in partea inferioara cu istmul, in prelungirea caruia se afla colul uterin, pe circumferinta caruia se insereaza vaginul.
Structura uterului - Corpul uterin este format din trei straturi:
- Strat extern: strat peritoneal subtire, strat subseros.
- Miometru: strat de mijloc, stratul cel mai gros al uterului, format din muschi receptivi la semnale hormonale. Dispozitia radiar-spiralata a fibrelor musculare permite cresterea dimensiunilor uterului in timpul sarcinii. Miometrul se contracta ritmic la inceputul menstruatiei, in timpul travaliului si al expulzarii fatului.
- Endometru: strat intern (mucoasa uterina), compus din glande tubulare (tesut glandular) care patrund pana in miometru.
Endometrul are o evolutie ciclica lunara, in timpul sangerarii lunare este eliminat in cea mai mare parte, iar in ciclul urmator se reface din epiteliul fundului glandelor uterine care nu se elimina in timpul menstruatiei.
Fibrom uterin - Fibroamele, numite si mioame, fibromioame, tumori benigne ale uterului, sunt excrescente ale miometrului datorita cresterii excesive ale tesutului muscular neted. Privite cu ochiul liber, fibroamele au aspectul unor sfere de cauciuc, de culoare alba sau maronie si astfel se deosebesc de tesutul muscular normal al uterului care are culoare rozalie. Prin examen microscopic se observa ca sunt compuse din celule musculare compacte, tesut fibros, de unde si denumirea de "fibrom" (celule musculare netede dispuse in cercuri concentrice sau "in tirbuson") si colagen, substanta care asigura coeziunea celulelor.
Fibroamele uterine cresc de obicei lent, insa pot avea o dezvoltare imprevizibila. Un fibrom poate sa apara brusc si sa aibe o crestere lenta pana la o anumita dimensiune, pentru a ramane neschimbat timp indelungat. Sau, poate atinge dimensiunea unei lamai, se mentine o perioada la aceasta marime, pentru ca apoi sa se modifice din nou. Desi este posibila cresterea continua a unui fibrom atata vreme cat este alimentat cu estrogeni, majoritatea se opresc cand ajung la o anumita dimensiune. De obicei, fibromul uterin creste atat timp cat se mentine functia ovarelor, iar dupa instalarea menopauzei acesta nu se va mai dezvolta.
Cauzele formarii fibromului uterin - Fibroamele apar in general la femeile intre 20 si 50 de ani si sunt expresia uterina a unor tulburari hormonale caracterizate prin exces de estrogeni ovarieni (exces de foliculina - hiperfoliculinemie) asociata cu o insuficienta progesteronica si androgenica.
Tipuri de fibrom uterin (dupa localizare):
Fibroame intramurale, cu localizare in interiorul peretelui uterin (latina "mur"- perete) si care sunt foarte des intalnite.
Fibroame submucoase, cu dezvoltare in submucoasa interioara a uterului careia ii pot cauza o deplasare pe masura ce se dezvolta, pot cauza dureri menstruale, cicluri neregulate, contractii ale uterului (care incearca sa elimine corpul strain), crampe. Desi au dimensiuni reduse, aceste fibroame pot induce tulburari grave.
Fibroame subseroase, cu localizare pe peretele exterior al uterului, cresc dinspre uter inspre cavitatea abdominala, nu produc dereglari de ciclu decat foarte rar, insa daca se dezvolta mult, pot comprima alte organe din cavitatea abdominala. Pot comprima coloana vertebrala si astfel apar dureri lombare, pot comprima rectul si se instaleaza constipatia, pot comprima vezica urinara si cauzeaza urinari frecvente.
Fibroamele uterine pot fi unice sau pot fi formate din numerosi noduli de marimi diferite, de la aceea a unei boabe de piper, la aceea a unui cap de adult si pot ajunge pana la o greutate de 12 kg. Sunt considerate periculoase fibroamele care sunt de minim dimensiunea unei lamai si care produc sangerari abundente, dureri sau alte complicatii.
Simptome
Cel mai frecvent fibromul uterin nu produce nici un simptom si este descoperit cu totul intamplator cu ocazia unui control genital. Alteori este insotit de menstruatii prelungite, hemoragii intre menstruatii sau dureri atunci cand prin dezvoltarea lui comprima organele vecine (dureri de spate, constipatie, urinari dese, disconfort abdominal).
Infertilitate: fibroamele pot afecta conceptia prin blocarea accesului spermei la ovul, prin deformarea uterului sau prin redirectionarea colului uterin, care este calea de acces a spermei spre uter. Fibroamele localizate extern, pe uter, pot presa asupra trompelor uterine pe care le ingusteaza si le obstrueaza si astfel ingreuneaza parcursul ovulului din ovar spre uter. Fibroamele localizate in submucoasa interna uterina, pe masura ce se dezvolta intind submucoasa, o subtiaza si o fac mai putin receptiva la oul fecundat.
Sarcina: daca totusi ovulul se implanteaza in mucoasa, se poate desprinde atunci cand atinge dimensiuni mai mari ducand la pierderea sacinii. Daca fibroamele din interiorul uterului sunt mari pot ocupa spatiul destinat fatului.
Fibroamele se pot forma la orice varsta, de la inceputul menstruatiei pana la menopauza. Apar la femeile cu varste intre 20 si 40 de ani (femei cu viata sexuala activa si care doresc sa ramana insarcinate), au incidenta sporita intre 30 si 50 de ani, scazand apoi, pe masura ce se reduce productia de estrogeni. Dupa menopauza nu mai apar de regula fibroame. Fibroamele pot produce neplaceri considerabile femeilor aflate in perioada de activitate genitala, insa niciodata nu vor evolua spre cancer. Este insa posibil (extrem de rar) sa apara un sarcom (tumoare canceroasa) in tesutul muscular al unui fibrom.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea de hormoni androgeni si medicatie hemostatica in caz de hemoragii. Tratamentul hormonal-medical ramane in fond un tratament simptomatic, in speta antihemoragic, deoarece efectele asupra ritmului cresterii fibromului sau regresiunii de volum a tumorii sunt neglijabile, daca nu chiar nule. De cele mai multe ori insa este nevoie de tratament chirurgical care, in functie de localizare si dezvoltare, poate fi conservator crutand uterul prin operatia numita miomectomie si prin care se extirpa numai fibroamele, sau radical, prin operatia numita histerectomie, prin care se extirpa si uterul odata cu fibromul. Ovarele de obicei se pastreaza. Orice femeie purtatoare de fibrom uterin trebuie sa fie examinata periodic de medicul specialist pentru a i se urmari evolutia fibromului. Tratamentul medical al fibroamelor variaza de la supravegherea expectativa pana la interventie chirurgicala.
Tratament naturist in fibrom uterin:
In cazul fibroamelor uterine de talie mica si mijlocie este eficace administrarea unor produse naturiste cu efect de reglare hormonala (raport estrogen-progesteron), reglarea ciclului menstrual, efect antihemoragic si antianemic, cu efect direct asupra tumorii benigne si de prevenire a malignizarii.
Vital Women, produs naturist care prin substantele sale active induce confortul fizic si psihic, imbunatateste performanta sexuala la femei (frigiditate), are actiune benefica asupra uterului si asupra functionarii ovarelor, trateaza dereglarile de ciclu menstrual si sterilitatea, asigura un echilibru somato-functional in toate perioadele hormonale ale femei.
Shark Aid (cartilajul de rechin), are efect antiinflamator si imunomodulator, este deosebit de eficient in profilaxia si terapia tumorilor benigne si maligne.
Evening Primrose (luminita de seara) - Regleaza secretiile hormonale ale glandelor sexuale, are efect pozitiv asupra musculaturii uterine, iar in sindromul premenstrual scade durerile pelvine si mamare, precum si iritabilitatea si depresia care apar in acest sindrom.
Green Care (alfalfa, lucerna) - Este o planta cu foarte multe virtuti curative, de aceea biologul Frank Bouer a denumit-o " marele vindecator". Lucerna contine o mare varietate de vitamine, minerale si aminoacizi esentiale si vitamina K, necesare organismului in caz de sangerari menstruale abundente.
Iron Plus, fierul este necesar femeilor care au pierderi de sange prin hemoragii frecvente in timpul ciclului menstrual.
Produse naturiste CaliVita eficiente in fibrom uterin:
VITAL WOMEN - 3x1 tablete/zi.
SHARK AID (cartilaj de rechin) - 3-6 tablete/zi.
EVENING PRIMROSE - 3x1 capsule/zi.
GREEN CARE (alfalfa, lucerna) - 3x1 tablete/zi.
IRON Plus - 3x1 tablete/zi, dupa ciclu, timp de 2 saptamani(in caz de anemie severa, cauzata de hemoragii menstruale repetate).
Tratamentul este de durata si este cuprins intre 3 si 6 luni.
Green Care si Iron Plus se folosesc numai in caz de hemoragii frecvente in timpul ciclului menstrual.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro