Glande mamare (mamele) - Au o evolutie ciclica legata de modificarile lunare ale echilibrului hormonal din perioada de activitate sexuala, de starile de: gestatie, alaptare, menopauza. Structura glandei mamare:
Tegumentele care acopera glanda mamara sunt fine, netede, subtiri si mobile, cu glande sudoripare si foliculi pilosi.
Grasimea mamara: glanda mamara este capitonata anterior si posterior de cate un strat important de tesut conjunctiv adipos bine dezvoltat.
Areola mamara si mamelonul se afla in zona centrala a mamelei, unde pielea este modificata ca aspect si functie.
Glanda mamara propriu-zisa este reprezentata de parenchimul glandular. Acesta este format din 15-25 lobi separati intre ei de septuri conjunctive dense, lobi care la randul lor sunt formati din lobuli delimitati de septuri conjunctive fine. Lobulul mamar este format dintr-o glanda tubuloacinoasa bogat arborizata, care graviteaza in jurul unui canal lactifer (canal galactofor).
Sindromul hiperfoliculinic (hiperestrogenism ovarian)- In acest sindrom are loc marirea in volum a sanilor (congestie), sanii sunt sensibili sau durerosi la atingere in special inainte de menstruatie, are loc evidentierea acinilor glandulari si confluarea mai multor acini glandulari sub forma de noduli mamari de dimensiuni diferite, nodulii sunt durerosi la palpare. In paralel are loc acumulare de apa in tesutul interstitial cutanat, cu tumefiere localizata la fata sau la membrele superioare.
Mastoza fibrochistica (cunoscuta si sub denumirile de mastoza chistica, mastita chistica, displazia fibrochistica mamara, distrofia fibrochistica mamara, mastopatia fibrochistica, boala fibrochistica mamara) este o afectiune benigna a sanilor, care apare mai frecvent intre 30 si 50 de ani, dar si la persoane mai tinere de 21 de ani, incidenta fiind maxima in prememopauza. Dupa instalarea menopauzei, boala fibrochistica regreseaza de obicei, cu persistenta unor forme reziduale. Mastoza fibrochistica nu se malignizeaza, dar poate coexista cu un cancer, facand dificila depistarea acestuia.
Mastoza fibrochistica (mastoza chistica, mastita chistica, displazia fibrochistica mamara, distrofia fibrochistica mamara, mastopatia fibrochistica, boala fibrochistica mamara) se caracterizeaza prin prezenta unor mici tumori fibroase si chisturi umplute cu lichid in masa mamelei, sunt multiple si fara interesare ganglionara.
Simptome in mastoza fibrochistica
Durere: disconfort local, durere la ambii sani, durere discontinua care se instaleaza in zilele dinaintea menstruatiei, sau durere continua, permanenta, cu acutizari premenstruale si cu iradieri inspre brate.
Cresterea in volum a sanilor: senzatie de jena si de greutate a nivelul sanilor datorita edemului stromal, dilatatiei ductale, inflamatiei si maririi sanilor. Scurgeri mamelonare : prezente in boala fibrochistica mamara la ambii sani, sub forma de secretie cu aspect ceros, verzui sau brun.
Diagnostic in mastoza fibrochistica
Palparea mamelelor se face cu fetele palmare ale degetelor alipite si in extensie, prin miscari circulare, succesive. Se palpeaza sistematic toate zonele sanilor, apoi axilele, regiunile subclaviculare si laterocervicale, in timp ce pacienta sta in sezut, in picioare si culcata in decubit dorsal. In mastoza fibrochistica, formatiunile sunt bilaterale, in general numeroase, nodulare, de marimi diferite, bine delimitate sub forma de placarde, chisti sau fibroadenoame. Tumorile benigne (chisti, fibroadenoame) nu au consistenta dura si nu modifica mobilitatea sanului pe planul subiacent, spre deosebire de tumorile maligne care sunt unice in general, au consistenta crescuta si confera aderenta mamelei fata de planurile profunde.
Ecografia confirma prezenta unor mici tumori fibroase si a unor formatiuni chistice (cu lichid in interior) si determina dimensiunea lor.
Mamografia se efectueaza numai in cazul depistarii la palpare a unui nodul suspect la femeile cu risc de cancer de san.
Profilaxie in mastoza fibrochistica
Examinarea cu regularitate a sanilor pentru a depista prezenta de leziuni displazice si evolutia lor si eventual aparitia unui "nodul"suspect. Femeile cu mastoza fibrochistica vor purta permanent sutien. Alimentatie echilibrata, cu evitarea cofeinei care pare sa favorizeze aparitia modificarilor fibrochistice. Cofeina se gaseste in cafea, ceai, ciocolata, coca-cola. Un autotratament util este administrarea de vitamina E, in doze de 300-600 UI. De asemenea administrarea de preparate din luminita-de-seara este foarte folositoare in sindromul premestrual si mastoza fibrochistica.
Tratament naturist in mastoza fibrochistica:
In boala fibrochistica mamara este eficace administrarea unor produse naturiste cu efect de reglare hormonala (raport estrogen-progesteron), reglarea ciclului menstrual, atenuarea simptomelor in sindromul premenstrual si produse cu efect direct asupra tumorii benigne (chisti, fibrochisti).
Vital Woman, produs naturist care prin substantele sale active induce confortul fizic si psihic, imbunatateste performanta sexuala la femei (frigiditate), are actiune benefica asupra uterului si asupra functionarii ovarelor, trateaza dereglarile de ciclu menstrual si sterilitatea, asigura un echilibru somato-functional in toate perioadele hormonale ale femeii.
Shark Aid (cartilaj de rechin), are efect antiinflamator si imunomodulator, deosebit de eficient in profilaxia si terapia tumorilor benigne si maligne.
Vitamin E 100 UI, diminueaza formatiunile fibrochistice de la nivelul sanilor si uterului, diminueaza durerile asociate sindromului premenstrual, previne avorturile spontane si este benefica in sterilitate.
Vein Care (gel cu hirudina din saliva de lipitori): Prin aplicatii locale reduce durerea si tensiunea sanilor si asigura o buna circulatie limfatica.
Produse naturiste CaliVita eficiente in mastoza fibrochistica:
VITAL WOMEN - 3x1 tablete/zi.
SHARK AID (cartilaj de rechin) - 3x2 tablete/zi.
VITAMIN E 100 UI - 4-6 capsule/zi.
VEIN CARE (hirudina din saliva de lipitori) - masarea sanilor de 2-3 ori/zi.
Pentru obtinerea unor rezultate foarte bune, produsele naturiste descrise vor fi consumate pe o perioda cuprinsa intre 3 si 6 luni.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro