Parodontoza reprezinta o degenerare a tesutului de sustinere a dintelui in alveola osoasa. Mai este cunoscuta si sub denumirea de "boala dintilor frumosi" deoarece dintii sunt aparent sanatosi, fara carii, dar sunt mobili si necesita extractia. Cu toate ca parodontoza devine cauza principala a extractiilor dentare dupa varsta de 35-40 de ani, ea debuteaza timpuriu, astfel ca la foarte multi copii pana la 15 ani se inregistreaza gingivite si la foarte putini parodontopatii. Debutul leziunilor parodontale se inregistreaza incepand cu al doilea deceniu de viata, pentru a se accentua in jurul varstei de 40 de ani. Incidenta din ce in ce mai mare a parodontozei ne determina sa-i acordam o importanta crescuta, atat in prevenirea, cat si in tratarea acesteia odata ce s-a instalat.
Parodontoza uscata - Este forma de parodontoza in care nu se observa pungi gingivale, nu se scurge puroi, dintii nu sunt mobili totdeauna, caracteristica in aceasta forma fiind retractia gingiilor. Dintii se dezgolesc de invelisul gingival, devin sensibili din cauza descoperirii radacinii, deoarece cimentul dentar de pe radacina este mult mai sensibil (la rece, cald, dulce) decat smaltul care acopera coroana dintelui. Atat timp cat nu se produce mobilitatea dintilor boala poate evolua mult timp fara pericolul pierderii dintilor, in conditiile in care se aplica tratamentul corespunzator.
Parodontoza cu pioree alveolara - Este o boala foarte raspandita care ataca tesuturile din jurul dintilor: parodont, gingia, osul maxilarelor, apofizele alveolare, periostul dintelui, cimentul radacinii. Pioreea alveolara se caracterizeaza prin slabirea progresiva a fixarii dintilor, ducand la mobilitatea lor, insotita de resorbtia marginii osoase a maxilarului, roseata inflamatorie a gingiilor, dezlipirea gingiilor de dinti cu formarea de "pungi gingivale" in care apare puroi, are loc formarea placii dentare si a tartrului dentar, aparitia mirosului neplacut (halena) in gura.
Cauzele parodontozei - Procesul epidemiologic al parodontozei este deosebit de complex, in producerea sa intervenind numerosi factori. La raspandirea in randul populatiei a parodontozei participa atat mecanismele ereditare predispozante, cat si numerosi factori generali si locali. Factori favorizanti generali: boli debilitante (sida, leucemii, diabet zaharat etc), modificari hormonale, intoxicatii endo- si exogene, anumite tratamente medicamentoase, stres, noxe fizice si chimice etc. Factorii locali initiatori ai parodontozei: factori iritativi locali, inflamatia gingiei, carii netratate, gingivita, descoperirea tot mai pronuntata a dintilor prin retractia gingiei, lucrari protetice incorect realizate, structura regimului alimentar, obiceiuri vicioase (fumat).
Factorul principal incriminat in etiologia parodontozei il reprezinta germenii de la nivelul placii bacteriene dentare. Placa dentara este constituita dintr-o materie glicoproteica in care se dezvolta bacterii de diferite tipuri. Un miligram de placa dentara contine 100-300 milioane de bacterii, cea mai mare parte sunt germeni strict anaerobi, altii fiind reprezentati de stafilococi, streptococi, enterococi, Actinomices, Bacteroides. Dupa imbatranire, placa dentara tinde progresiv sa se mineralizeze sub forma de tartru dentar . La nivelul gingiei, procesul inflamator nespecific initiat de placa dentara si intretinut de tartrul dentar determina aparitia gingivitei simple. Gingivita cronica poate duce la leziuni distructive parodontale, cu pierderea tesutului de sustinere si ulterior a dintilor. Netratata, parodontoza produce caderea dintilor.
Simptome in parodontoza - In stadiile initiale: gingiile sunt rosii, inflamate si sangereaza usor la periaj (gingivita). Treptat are loc o mobilitatea crescuta a dintilor prin retractia gingiilor si formarea puroiului de la nivelul gingiilor. Asociat cu acestea, pacientul prezinta masticatia dificila datorita durerii, halena si modificari ale esteticii.
Tratament naturist in parodontoza:
Fara nici un tratament boala poate avansa rapid si duce la pierderea precoce a dintilor, cu cat tratamentul este mai timpuriu aplicat, cu atat rezultatele sunt mai bune. Prevenirea parodontozei se face prin realizarea unui periaj dentar corect si regulat (de minim 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apei de gura, precum si vizita periodica la stomalolog pentru detartraj si periaj profesional (de 2 ori pe an). Periajul corect al dintilor consta in folosirea miscarilor verticale, dinspre gingie spre varful dintelui, periaj care sa dureze maxim 3-5 minute pentru a nu deveni traumatizant. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata, bogata in minerale si vitamine, mai ales in vitamina C (prezenta preponderent in patrunjel, marar, fructe de padure, citrice).
Este demonstrat ca o alimentatie carentata afecteaza rezistenta tesutului gingival, oferind agresiunii locale un teren receptiv. Incetinirea evolutiei parodontopatiei in stadiile avansate presupune aplicarea unui tratament curativ antimicrobian si antiinflamator (atat pe cale generala cat si locala), detartraj supra- si subgingival, chiuretajul pungilor parodontale si imobilizari ale dintilor cu mobilitate (tratament stomatologic). In parodontoza are loc procesul denumit osteoporoza periodontala, proces in care osul maxilarului isi pierde densitatea, de aceea, este necesara o alimentatie bogata in calciu: produse lactate, migdale, brocoli, produse naturiste cu calciu natural. La acestea se adauga consumul unor produse naturiste cu actiune de stimulare a imunitatii organismului in general si la nivelul cavitatii bucale in special, cu actiune antiinflamatoare si de refacere a tesutului osos la nivelul maxilarelor. Distrugerea bacteriilor cu oxigen molecular (lichid) diluat, dilutie care se plimba prin gura 3-5 minute, nu se inghite, se elimina.
Noni (Morinda citrifolia) - S-a dovedit ca acest produs naturist, printre multe alte efecte pozitive in organism, este util si in parodontoza, gingivita, stomatita, abcese dentare, starea de dupa extractia dentara, prin consum intern si aplicatii locale.
Super Co Q10 Plus - S-a constatat ca la persoanele suferinde de parodontoza, gingivita, infectii virale sau microbiene, cantitatea de CoQ10 este foarte scazuta, coenzima Q10 fiind necesara pentru mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor.
Para Protex - Produs naturist cu efect antimicrobian, antiparazitar, antiviral, antimicotic, cu numeroase indicatii terapeutice, printre care si infectii cu streptococ, stafilococ, pneumococ, bacil coli, enterococi etc. (afte, gingivita, infectii dentare si ale cavitatii bucale, parodontoza, halena etc).
Shark Aid (cartilaj de rechin) - In parodontoza apar leziuni distructive parodontale (osteoporoza periodontala) cu pierderea tesutului de sustinere si ulterior a dintilor. Cartilajul de rechin este foarte eficient in osteoporoza (periodontala) prin continutul sau ridicat de calciu si fosfor.
Oxy Max (oxigen molecular) - Distrugerea bacteriilor cu oxigen molecular (lichid) diluat, dilutie care se plimba prin gura 3-5 minute, nu se inghite, se elimina. Procedeul se foloseste zilnic pentru a inhiba inmultirea bacteriilor si formarea placii bacteriene. Oxigenul creeaza un mediu alcalin, neutralizeaza bacteriile si dezodorizeaza gura.
Produse naturiste CaliVita eficiente profilactic si terapeutic in parodontoza:
NONI (Morinda citrifolia) - Intern 30 ml de 3 ori/zi si clatiri ale gurii de 2-3 ori/zi.
SUPER Co Q10 PLUS - 3x1 capsule/zi.
PARA PROTEX - 3x1 tablete/zi.
SHARK AID (cartilaj de rechin) - 3-6 tablete/zi.
OXY MAX (oxigen molecular) - I ntern - 5......15 picaturi in cate 100 ml apa plata (dilutii crescande, se incepe cu 5 picaturi si se adauga zilnic cate o picatura), de 2 ori/zi, dimineata si la pranz si clatiri ale gurii de 2-3 ori/zi cu dilutie de Oxy Max - 60 picaturi la 250 ml apa plata.
Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...
Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...
Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...
Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!
Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro