0769 111 211 comenzi@tratamentnaturist.ro

Vitiligo (Leucodermia) - tratament naturist

Melanina este o substanta pigmentara inchisa la culoare, care se regaseste in piele, membranele ochiului si par, oferind acestor organe nuante specifice. Pielea poate avea nuante mai deschise sau mai inchise, in functie de cantitatea de melanina prezenta. Melanina prezenta in piele este sintetizata de melanocitele situate in stratul bazal al tegumentului si are rol de protectie naturala impotriva razelor UV emise de soare. Irisul poate avea nuante de verde, albastru, caprui sau negru, in absenta melaninei (sintetizata de melanocitele membranelor ochiului) devin vizibile straturile profunde ale irisului, de culoare albastra. Parul poate avea nuante de blond, saten, castaniu, roscat sau brunet, cu cat exista mai multa melanina in foliculi (melanina sintetizata in foliculii parului) cu atat este mai inchisa culoarea parului.

Vitiligo (leucodermia) - boala autoimuna - Vitiligo este o dermatoza constituita din zone complet depigmentate, de dimensiuni si forme extrem de variate, bine delimitate, cu contur neregulat, inconjurate de o zona hiperpigmentata care contrasteaza cu zona depigmentata centrala. De obicei, parul din zonele afectate de depigmentarea pielii isi pierde si el pigmentul, se albeste, numai rareori ramane pigmentat. Petele pot aparea in orice regiune a corpului, mai frecvent insa apar in anumite locuri de electie: fata, organe genitale, fata dorsala a mainilor. Numarul zonelor de depigmentare a pielii este variabil, ele pot conflua, se pot generaliza, cuprinzand intreaga suprafata a tegumentelor. Vitiligo este o dermatoza cu debut insidios, mai rar apare brusc, dupa un soc moral sau prin expune la soare.

Evolutia vitiligo-ului este insa progresiva, lenta sau rapida, evolutie care face ca, dupa o anumita perioada de timp, intreaga suprafata a tegumentelor sa-si piarda pigmentul (cazul negresei albe), eventualele insule pigmentate contrastand atat de mult cu restul pielii incat acestea par hiperpigmentari pe fondul alb tegumentar. Vitiligo devine mult mai evident in anotimpurile insorite (primavara si vara) datorita accentuarii diferentei intre zonele depigmentate si cele hiperpigmentate, ca urmare a stimularii procesului de melanogeneza (producere de melanina) la periferia placardelor de vitiligo.

Melanina este sintetizata in melanocit din aminoacidul tirozina sub influenta enzimei tirozinaza. Un rol important il are insa si betacarotenul care este capabil sa stimuleze sinteza de melanina. Expunerea la lumina ultravioleta, prin radiatia solara, stimuleaza producerea de melanina prin procesul fiziologic de bronzare in care culoarea pielii devine mai inchisa.

Etiopatogenia vitiligo-ului este multifactoriala. Diferite teorii incrimineaza mecanisme autoimune (sugerate de scaderea LTH la pacientii cu vitiligo), mecanisme neurogene (care explica legatura dintre debutul bolii si socurile psihoemotionale), stresul oxidativ (pacientii cu vitiligo au un deficit de enzime cu rol antioxidant), factori genetici si factori de mediu. In prezent, vitiligo este incadrat ca boala autoimuna, avand in vedere raspunsul bun la imunomodulatoare si asocierea frecventa cu alte boli autoimune (boala Basedow-Graves, anemia Biermer, boala Addison, alopecia areata). Mecanismul molecular al bolii consta in distrugerea melanocitelor la nivelul zonelor depigmentate.

Tratament naturist in vitiligo
Tratamentul (tratament naturist) este de lunga durata, dar rezultatele incep sa se vada daca se respecta anumite reguli: modificarea stilului de viata, dieta corecta, evitarea stresului, miscarea in aer liber, consumul unor produse naturiste cu efect antioxidant, antiinflamator, imunomodulator si antistres (vitamine, minerale, oligoelemente, acizi grasi esentiali, Ginkgo biloba, Shark Aid etc.).

Dieta sanatoasa: Unele alimente au o foarte mare importanta in incercarea de a combate vitiligo. Carnea este principala sursa de proteine (preferabil carne de curcan), dar este important ca aportul de proteine sa fie echilibrat cu alte proteine de origine vegetala. Fructele si legumele sa predomine in alimentatie, fructe si legume viu colorate si care sunt bogate in antioxidanti: afine, struguri, seminte de floarea soarelui, susan, morcovi, usturoi, ceapa, dovlecei, nuci, fasole neagra, trifoi rosu, ghimbir, varza alba, varza rosie, sfecla, morcovi, ardei, spanac, ciuperci, sofran, turmeric etc. Acizii grasi esentiali omega 3 (somon, nuci, avocado, produse naturiste) ofera multe beneficii pentru sanatate si pentru vitiligo (sistem cardio-vascular, sistem nervos, prevenirea inflamatiei, antioxidanti puternici). Consumati uleiuri sanatoase, uleiuri presate la rece, in special ulei de masline virgin.

Atentie la consumul alimentelor procesate, conservate, la aditivii alimentari si care au efecte nocive asupra vitiligo si a unor dermatite de insotire a vitiligo-ului (de exemplu dermatita atopica), motiv pentru care, la anumite perioade de timp sunt necesare cure de detoxifiere. Nu faceti abuz de cafea, paste fainoase si sare, evitati mancarurile acre si condimentate, zaharul, citricele, bauturile dulci si acidulate din comert, consumati sucuri de legume si fructe proaspete, preparate in casa. Hidratarea organismului este foarte importanta, consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi.

Atentie la stres! Stresul sever este un factor agravant al leziunilor vitiligo-ului, evitati supararile, reduceti factorii de stres, simplificati-va viata, adoptati o gandire pozitiva. Tehnicile de relaxare pot face ca boala sa fie mai putin apasatoare si bolnavul sa-si recapete increderea si respectul de sine.

O viata activa! Practicati exercitii fizice individualizate, mersul pe jos, drumetii in natura, exercitii de relaxare, care va aduc un tonus fizic si psihic bun. Atentie insa, miscarile repetitive ale unor exercitii fizice pot induce leziuni de vitiligo datorita unui traumatism sau frecare cu anumite zone ale corpului, de aceea ar trebui sa luati in considerare intreruperea acelor exercitii (calarie, mers pe bicicleta, fotbal, golf).

Expunerea la lumina soarelui! Expunerea la soare puternic fara protectie solara poate agrava leziunile de vitiligo, de aceea expunerea se va face dupa amiaza, la raze de soare mai blande, cu utilizarea de produse de protectie solara si dupa consumul unor produse naturiste cu antioxidanti.

Produse naturiste utile in vitiligo

SENIOR FORMULA - Produs naturist ce contine: Ginkgo biloba, superoxid dismutaza, vitamina B1, vitamina B2, niacinamida, acid folic, acid pantotenic, vitamina B6, biotina, colina, inozitol, PABA, vitamina B12, beta-caroten, vitamina E,vitamina C, potasiu, zinc, cupru, fier, mangan, crom, molibden, betaina, bioflavonoide din citrice, complex hesperidinic, L-glutation, iod, seleniu, extract din seminte de struguri, luteina, extract de coaja de pin.

Ginkgo biloba – Produs naturist cu efect imunomodulant, antioxidant, antiinflamator, stopeaza procesul de depigmentare a pielii si promoveaza extensia repigmentarii. Un studiu din 2003 al departamentului de dermatologie din cadul Institutului de Medicina „Candigarh” din India a stabilit faptul ca o cura cu Ginkgo biloba stopeaza in 46% din cazuri evolutia vitiligo si in 30% din cazuri ajuta chiar la o repigmentare partiala a pielii. Studiul a fost facut pe subiecti umani, printre ei fiind si cazuri de repigmentare totala. Ginkgo biloba are efect antioxidant puternic datorita a doua categorii de principii active, flavonele si terpenele, antioxidanti cu rol de protectie a organismului fata de radicalii liberi care produc imbatranirea accelerata a celulelor, degenerarea tesuturilor si aparitia bolilor degenerative.

Vitaminele complexului B - Din cercetarile efectuate reiese ca la pacientii cu vitiligo nivelele de vitamine din complexul B (in special B6, B12,acid folic) sunt scazute, fapt ce conduce la prezenta unor nivele ridicate de homocisteina in sange si in melanocite. Homocisteina este produsul intermediar de metabolizare al metioninei, metabolit toxic preluat in circuitul sanguin. Un nivel ridicat de homocisteina este asociat cu riscul de a dezvolta afectiuni degenerative, in cazul de fata vitiligo, prezenta homocisteinei in melanocite oprind productia de melanina. Organismul incearca sa neutralizeze homocisteina si pentru aceasta ii sunt necesare vitaminele complexului B, vitamine esentiale pentru metabolismul enzimatic al homocisteinei.

Vitamina C (acid ascorbic ) - Antioxidant puternic, protejeaza pielea prin neutralizarea radicalilor liberi, are rol important in procesul de sinteza a colagenului, incetineste ruperea fibrelor de colagen si elastina din structura pielii, grabeste procesul de vindecare a ranilor si arsurilor pielii, incetineste procesul de imbatranire cutanata.

Vitamina E (tocoferol ) - Numita si „vitamina tineretii”, vitamina E este esentiala pentru sanatatea pielii, are o puternica activitate antioxidanta, reusind sa neutralizeze reactivitatea radicalilor liberi, blocand astfel stresul oxidativ responsabil de deteriorarea celulelor, protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete, previne si trateaza arsurile solare, reduce inflamatia si eritemul pielii, mentine hidratarea pielii, previne imbatranirea prematura a pielii, ajuta la imbunatatirea circulatiei si la vindecarea cicatricilor prin stimularea reproducerii celulare.

Beta Caroten (Provitamina A ) - Organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, de care are mare nevoie pentru mentinerea sanatatii pielii si a mucoaselor. Vitamina A stimuleaza regenerarea celulelor pielii, ajuta la refacerea tesutului, hidrateaza si imbunatateste elasticitatea pielii. Beta carotenul activeaza melanina, protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale razelor UV solare. Mai mult, beta carotenul coloreaza usor pielea, accelerand procesul de bronzare.

Minerale - Cupru, fier, zinc, mangan, calciu, potasiu, iod, seleniu, au rol in procesul de pigmentare. Cuprul influenteaza in mod direct productia de melanina. Fierul are rol in activarea tirozinei, iar tirozina la randul ei activeaza enzime esentiale in procesul de pigmentare. Zincul este important in regenerarea celulelor, ajuta la vindecarea ranilor, are proprietati anti-acneice. Manganul participa la sinteza colagenului (substanta recunoscuta pentru capacitatea de a regenera celulele organismului, inclusiv ale pielii), ajuta la producerea de antioxidanti si imbunatateste microcirculatia.

Calciul ajuta la curatarea porilor, regleaza permeabilitatea membranei celulare, este esential in curatarea ranilor si prevenirea infectiilor. Potasiul echilibreaza umiditatea pielii, previne acneea. Iodul imbunatateste functionarea glandei tiroide, ajuta la functionarea corecta a celulelor, ajuta la vindecarea ranilor. Seleniul protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea de actiunea nociva a soarelui (arsuri), este esential pentru o piele sanatoasa.

In india, BEHL (1994), expert in vitiligo, a observat deficienta de cupru in serul sanguin si in pielea pacientilor cu vitiligo. VG Kolyandinko, cercetator la Universitatea Nationala de Medicina din Kiev (Ukraina) a constatat ca pacientii cu vitiligo au cantitati reduse de zinc si cupru in piele.

D-DROPS – Vitamina D este de fapt un hormon si un imunomodulator. Studii recente indica o posibila legatura intre vitiligo si nivelele de vitamina D din organism. Celulele sistemului imunitar prezinta receptori pentru vitamina D, motiv pentru care aceasta vitamina este un foarte bun imunomodulator, fiind eficienta in bolile autoimune (vitiligo, lupus eritematos sistemic, psoriazis, sclerodermie, scleroza multipla, miastenia gravis, artrita reumatoida, boala Crohn, colita ulcerativa, boala celiaca, ciroza biliara primara, hipotiroidia Hashimoto, diabet juvenil, alergii etc.), boli in care stimuleaza raspunsul imunitar si scade reactia autoimuna indreptata impotriva propriilor structuri ale organismului. S-a constatat si faptul ca toate bolile autoimune sunt frecvent asociate cu valori scazute ale vitaminei D in sange.

OMEGA 3 concentrate - Acizii grasi omega-3 sunt acizi polinesaturati cu efect benefic in toate bolile autoimune. Acizii grasi omega 3 reprezinta o parte esentiala a dietei anti-vitiligo datorita proprietatilor antiinflamatoare (cresc sinteza de prostaglandine si prostacicline si inhiba mediatorii procesului inflamator), antioxidante (sunt aliati puternici impotriva oxidarii celulelor), antidepresive (intervin simultan asupra structurii si functionarii eficace a sistemului nervos), contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular.

EVENING PRIMROSE - Uleiul de luminita de seara este considerat benefic in vitiligo. Secretul terapeutic al uleiului din Evening primrose consta in continutul sau important de acid gamma-linolenic (GLA), acid gras nesaturat din familia omega-6, cu efect antioxidant, de regenerare a celulelor, eficient in boli autoimune, procese inflamatorii, dezechilibre hormonale (hipotiroidie, hipertiroidie), eczema, psoriazis, depresii, iritabilitate, anxietate etc. Una din intrebuintarile majore ale uleiului de luminita noptii este tratarea eczemelor. Administrarea uleiului eteric de luminita de seara timp de 3-4 luni reduce inflamatia, calmeaza mancarimile, reduce suprafata de piele afectata, reduce necesitatea folosirii cremelor topice si a medicamentelor pe baza de steroizi (care au efecte secundare). Pentru uz extern, se inteapa cu un ac o capsula cu ulei de luminita de seara si se face un masaj usor pe zonele afectate de eczema.

SHARK AID (cartilaj de rechin ) - Are rol de cortizon natural, mucopolizaharidele din cartilajul de rechin au rol imunomodulator (regleaza activitatea limfocitelor T si B si a anticorpilor, este util in imunodeficiente si in afectiuni autoimune), suprima reactia inflamatoare, reprezinta un bun suport pentru persoanele in tratament cu corticosteroizi. Cartilajul de rechin (cortizon natural) este util in afectiuni cutanate, reface integritatea tegumentelor.

Produse naturiste utile in vitiligo:

SENIOR FORMULA - 3x1 tablete/zi.

D-DROPS – 7 picaturi/zi, intr-un pahar cu apa plata

SHARK AID (cartilaj de rechin)– 3x1 tablete/zi

OMEGA 3 concentrate – 3x1 capsule/zi

EVENING PRIMROSE (ulei de luminita de seara)
- Intern: 3x1 capsule/zi
- Extern: se inteapa cu un ac o capsula cu ulei de luminita de seara si se face un masaj usor pe zonele afectate

Produsele naturiste pot fi comandate prin:

Produse naturiste Calivita

Produsele naturiste CaliVita sunt realizate in Statele Unite ale Americii, prin tehnologie exclusiv ecologica. Programul de cercetare stiintifica, finantat de CaliVita, este...

vezi detalii

BioHarmonex 4 - aparat de tratament la domiciliu prin biorezonanta

Bioharmonex influenteaza si stimuleaza campul electromagnetic natural generat de anumite tesuturi din organism, intensificand functia naturala a metabolismului si puterea de vindecare a organismului...

vezi detalii

Afla avantajele unui
Card de Membru Calivita

Daca esti client fidel si cunosti calitatea produselor naturiste Calivita sau esti client nou si intentionezi sa cumperi aceste produse, inscrie-te ca Membru Consumator...

vezi detalii

Pentru informatii legate de produse, comenzi si detalii, va rugam sa ne contactati!


Mobil: 0769 111 211
E-mail: comenzi@tratamentnaturist.ro